بررسی آلودگی سالمونلا انتریتیدیس در گوشت مرغ و بلدرچین عرضهشده در استان خوزستان
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی غذاییزهرا متقی 1 , حسین خدابنده شهرکی 2 , مهلا الهی نیا 3
1 -
2 -
3 - دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد
کلید واژه: سالمونلا انتریتیدیس, گوشت مرغ, گوشت بلدرچین,
چکیده مقاله :
سالمونلوز، توسط باکتریهای جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی میشود. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این منظور 100 نمونه گوشت شامل 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بلدرچین از مراکز توزیع در سطح استان خوزستان جمعآوری و پس از کشت و جداسازی سالمونلا و استخراج ژنوم، با روش واکنش زنجیرهای پلی مراز موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 5 مورد از مجموع 100 نمونه به گونهی سالمونلا انتریتیدیس آلوده بودند. با توجه به نتایج حاصل، اعمال نظارتها و آزمونهای میکروبی دورهای و تدابیر بیشتر از سمت مسئولین اداره دامپزشکی استان بهمنظور کاهش میزان آلودگی میکروبی بسیار حائز اهمیت است
Salmonellosis is caused by Salmonella bacteria and is one of the most common food-borne diseases that is accompanied by diarrhea, mild fever, nausea, abdominal pain and even death. This study was conducted in order to isolate and identify common Salmonella serotypes in chicken and quail meat. For this purpose, 100 meat samples, including 50 chicken meat and 50 quail meat samples, were collected from distribution centers in Khuzestan province and after cultivation and isolation of salmonella and genome extraction, they were analyzed by polymerase chain reaction method. The results showed that 5 out of 100 samples were infected with Salmonella enteritidis. According to the results, it is very important to apply periodic microbial monitoring and tests and more measures from the officials of the provincial veterinary department in order to reduce the amount of microbial contamination.
1- Soltan dallal M, Vahedi S, Zeraati H, Bakhtiari R, Izadpoor F, Khalife gholi M, et al. Comparison
of the prevalence of microbial contamination of red meat and poultry packaging and non-packaging of
retail and chain stores in southern Tehran. J Shaheed Sadoughi Univ Med Sci. 2007 spring;15(1): 35-
43[Full text in Persian]
2- Ranjbar R, Naghouni A, Panahi Y, Izadi M. Antibiotic sensitivity of Salmonella strains isolated
from clinical cases less than ten antibiotics used in the treatment of Salmonella infection. Iran J Infect
Dis Trop Med.2009; 14: 41-46[Full text in Persian]
3- Niazi shahraki S, Rokni N, Razavilar V, Bahonar A, Akhondzadeh A. Quantitative and qualitative
assess of ment of poultry carcasses contaminated with Salmonella in Tehran's industrial
slaughterhouses. J.Vet.Res. 2008;62(6):385-389 [Full text in Persian]
4. طباطبایی، عبدالمحمد حسنی و فیروزی، رؤیا (1380). بیماریهای باکتریایی دام. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 522
5. سلطان دلال، محمدمهدي (1386). مقایسه میزان شیوع آلودگی میکربی گوشتهای قرمز و مرغ بسته بندي وغیر بسته بندي در خرده فروشیها و فروشگاههای زنجیرهای جنوب تهران. مجلهی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید صدوقی یزد، دورهي. پانزدهم، شمارهی اول، صفحات 43-35
6. شاپوري، رضا؛ رهنما، مهدي و اقبالزاده، شبنم (1388). بررسی شیوع سروتیپ هاي سالمونلا در گوشت مرغ و تخم مرغ و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آن در شهر زنجان. فصلنامه علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، شمارهی 6، جلد 2، صفحات 71-63
7.Delshad R. Isolation and detection of serotype and antimicrobial resistance profile of salmonella
spp from feces, heart,ovaries and liver of slaughtered poultry in industrial abattoir of Urmia. [Msc
Thesis].Islamic Azad university of Shabestar;2013[Full text in Persian]
8. Amirmozaffari N, Rahmani Z, Iesazadeh Kh. Evaluation of the level of contamination with
salmonella spp.in red meat, chicken and domestic and industrial eggs produced in Talesh city and
assessment of their antibiotic resistance pattern, Iran. Qom univ med sci J. 2013;7(5): 60-65. [Full
text in Persian]
9. Shapoori R, Rahnema M, Eghbalzade Sh. Prevalence of Salmonella serotypes in poultry meat and
eggs and determine antibiotic sensitivity in the Zanjan city. jbsazu.2009 summer;6(2)3:63-71[Full
text in Persian]
10.Emadi C.S, Hasanzadeh M, Bozorg M.M, Mirzaei S. Characterization of the Salmonella isolates from backyard chickens in north of Iran, by serotyping, multiplex PCR and antibiotic resistance analysis. 2009; 64 (2): 77-83. [In Persian].
11. Nayebi N, Ghorashi S A, Harzandi N, Shamsara M, Tabarai B, Bakhtiari A. Diagnostic value of PCR method
for detection of Salmonella enteritidis contamination in poultry products in Karaj. Medical sciences. 2011;21(1):32-37.
12. Nosrati S, Sabokbar A, Dezfolian M, Tabarrai B. & Fallah F. Prevalence of Salmonella typhimurium, typhi and enteritidis in food in Mofid hospital. Research in medicine. 2011;36(1):43-48.
13. Soltan Dalal MM, Taremi M, Gachkar L, et al. Characterization of antibiotic resistant patterns of salmonella serotypes isolated from beef and chicken samples in tehran. Jundishapur journal of microbiology. 2009;2(4(S.N. 5)):124-131.
14. Chaudhary JH, Nayak JB, Brahmbhatt MN, Makwana PP. Virulence genes detection of Salmonella serovars isolated from pork and slaughterhouse environment in Ahmedabad, Gujarat. Veterinary world.
2015;8(1):121.
15. یوسفی مشعوف، رسول. (1379). بررسی شیوع آلودگی سالمونلایی در مرغهای عرضه شده برای مصرف در همدان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان، سال هشتم، شماره 33، صفحه 51-47.
16.Shanmugasamy, M., Velayutham, T., and Rajeswar, J. 2011. Inv A gene specific PCR for detection of Salmonella from broilers. Vet World. 4: 562-564.
17.Taddele Menghistu, H., Rathore, R., Dhama, K., and Kumar Agarwal, R. 2011. Isolation, Identification and Polymerase Chain Reaction (PCR) Detection of Salmonella Species from Field Materials of Poultry Origin. Int J Microbiol Res. 2: 135-142.
18.Hassanein, R., Hassan Ali, S.F., AbdEl-Malek, A.M., Mohamed, M.A., and Elsayh, K.I. 2011. Detection and identification of Salmonella species in minced beef and chicken meats by using Multiplex PCR in Assiut city. Vet World 4: 5-11.
19.Aktas, Z., Martin, D., Kayacan, C.B., Diren, S., and Threlfall, E.J. 2007. Molecular characterization of Salmonella Typhimurium and Salmonella Enteritidis by plasmid analysis and pulsed-field gel electrophoresis. Int J Antimicrob Agent. 30: 541-545
20.Thai, T.A.; Hirai, T.; Lun, N.T. and Yamaquchi, R. (2012). Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated from retail pork and chicken meat in Northen Vietnam. International Journal of Food Microbiology, 15: 147-151.