بررسی آلودگی گونه های ویبریو در ماهیان عرضه شده در بازار شهرستان شهرکرد
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی غذاییمهران خلیلی دهکردی 1 , فرشته صالحیان دهکردی 2 , مجید اسماعیلی وردنجانی 3
1 - کارشناس ارشد صنایع غذایی، کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران
2 -
3 - 3. کارشناس ارشد میکروبیولوژی، کارشناس آزمایشگاه کنترل کیفیت معاونت غذا و دارو، شهرکرد، ایران
کلید واژه: ویبریو, ماهی, بیماری مشترک, شهرستان شهرکرد,
چکیده مقاله :
امروزه مصرف غذاهای دریایی در بین مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد. مصرف غذاهای دریایی می تواند منجر به انتقال عوامل بیماری زا باکتریایی با منشا اولیه یا ثانویه باشد، از جمله مهمترین این باکتری ها گونه های ویبریو هستند که به طور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبزی یافت می شوند. هرساله موارد زیادی از مسمومیت های غذایی ناشی از گونه های ویبریو در ماهی های مورد مصرف گزارش می گردد. هدف از این تحقیق بررسی میزان آلودگی ماهی های خام به گونه های ویبریو عرضه شده در شهرستان شهرکرد می باشد. در این پژوهش تعداد 50 نمونه ماهی از 30 فروشگاه عرضه ماهی و آبزیان در شهرستان شهرکرد تهیه شد و سپس در مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت. از مهم ترین گونه های بررسی شده می توان به ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو کلرا، ویبریو ولنیفیکوس، ویبریو میمیکوس و ویبریو آلجینولیتیکوس اشاره نمود. سپس بر اساس وجود یا عدم وجود پرگنه های رشد کرده ، 40 درصد از گوشت نمونه های مطالعه شده (20 قطعه) آلوده به ویبریو بودند. فراوانی بالای گونه های ویبریو در نمونه ها تایید کننده عدم رعایت بهداشت در مراکز تهیه و توزیع ماهی و فرآورده های آن است. به تظر می رسد جایگاه های عمل آوری و نحوه حمل و نقل و توزیع ماهی از بهداشت مناسبی برخوردار نیست.
Today, consumption of seafood has a special place among consumers. Consumption of seafood can lead to the transmission of bacterial pathogens of primary or secondary origin, among the most important of these bacteria are Vibrio species that are naturally found in aquatic environments and in the bodies of aquatic organisms. Every year, many cases of food poisoning caused by Vibrio species are reported in consumed fish. The purpose of this research is to investigate the level of Vibrio contamination of raw fish sold in Shahrekord city. In this research, 50 fish samples were prepared from 30 fish and aquatic supply stores in Shahrekord city and then analyzed at the Nutrition and Organic Products Research Center of Islamic Azad University, Shahrekord branch. Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, Vibrio mimicus and Vibrio alginolyticus can be mentioned among the most important species investigated. Then, based on the presence or absence of grown spores, 40% of the meat of the studied samples (20 pieces) were infected with Vibrio. The high abundance of Vibrio species in the samples confirms the lack of hygiene in the fish and its products preparation and distribution centers. It seems that the processing stations and the method of transporting and distributing fish do not have proper hygiene.
1)Hang L. 2012. Community compositions of Vibrio in freshwater products and pathogenic analysis. Dissertation for Master degree, Yangzhou: Yangzhou University,19–35.
2)FAO/WHO. 2002. Joint FAO/WHO Activities on risk Assessment of Microbiological Hazards in Foods. Preliminary Document. Hazard Identification, Exposure Assessment and Hazard Characterzation of vibrio spp.in seafood. Available at: ftp://ftp.fao.org/es/esn/food/vibrio.pdf
3) Ansari, M. and Raissy, M. 2010. In vitro susceptibility of commonly used antibiotics against Vibrio spp. isolated from Lobster (Panulirus homarus). Afr J. Microbiol Res. 4(23), 2629-2631.
4) Scallan, E., Hoekstra, R.M., Angulo, F.J., Tauxe, R.V., Widdowson, M.A., Roy, .L.,
et al. 2011. Foodborne illness acquired in the United States-major pathogens. Emerg Infect Dis, 17(1), 7-15.
5)MarkeyB,LeonardF,ArchambaultM,CullinaneA,MaguireD.2013.Clinical eterinary micro.
6) Maheshwari M, Krishnaiah N, Ramana DBV.2011. Evaluation of Polymerase Chain Reaction for the detection of Vibrio cholerae in Contaminants. Ann Biol Res. 2(4), 212-217.
7) کریمی علویجه ع، شریف زاده ع. مطالعه فراوانی آلودگی گونه های ویبریو در ماهیان عرضه شده در شهر اصفهان. 1400، سال هشتم، شماره 4 .
8) مهدوی منیژه، جوادی عباسعلی، خوروش فرزین، عطایی بهروز، عابدی داریوش (1388) .آلودگی ویبریو پاراهمولیتیکوس در اغذیه دریایی شهر اصفهان. مجله بیماری های عفونی و گرمسیری ایران. جلد 14 ، شماره 46 ،صفحه 37 - 33 .
9) Su YC, Liu C. 2007. Vibrio parahaemolyticus: A concern of seafood safety. Food Microbiol. 24(6),549- 558.
10) Thompson CC, Thompson FL,Vicente AC. 2008.Identification of Vibrio cholerae and Vibrio mimicus by multilocus sequence analysis (MLSA). Int J Syst Evol Microbiol. 58(3), 617-621.
11) Senachai P, Chomvarin C, Namwat W, Wongboot W, Wongwajana S, Tangkanakul W. 2013. Application of tetraplex PCR for detection of Vibrio cholerae, V. parahaemolyticus, V. vulnificus and V. mimicus in cockle. Southeast Asian J Trop Med Publ Health. 44(2), 249- 58.
12) Wey S, Zhao H, XianY, Ahossain M, Wu X. 2014. Multiplex PCR assays for the detection of Vibrio alginolyticus, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, and Vibrio cholerae with an internal amplification control, Diag Microbiol Infect Dis.79, 115-118.
13) Tarrc L, Pate JS, Puhr ND, Sowers EG,Bopp CA, Strockbine NA.2007.Identification of Vibrio Isolates by a Multiplex PCR Assay and rpoB Sequence Determination, J Clinic Microbiol. 45(1), 134-140.
14) Safarpoor Dehkordi F, Hosseini S , Rahimi E , Momeni M , Yahaghi E , Khodaverdi E.2014. Study the distribution of virulence genes of Vibrio parahaemolyticus isolated from fish, lobster and crab caught from Persian Gulf. Iran J Med Microbiol. 8(2),1-7.