اثر گیاهان دارویی خار مریم (SilybummarianumL.) و آویشن (Thymus vulgaris L.) بر سیستم ایمنی و برخی از فرآسنجههای خونی در جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
امید فانی مکی
1
(دانشگاه زابل، پژوهشکده دامهای خاص، دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، زابل، ایران.)
احمد ابراهیم زاده
2
(دانشگاه زابل، پژوهشکده دامهای خاص، دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، زابل، ایران.)
حسین انصاری نیک
3
(دانشگاه زابل، پژوهشکده دامهای خاص، دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، زابل، ایران.)
محمود قزاقی
4
(دانشگاه زابل، پژوهشکده دامهای خاص، دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، زابل، ایران.)
کلید واژه: جوجه گوشتی, آویشن, خار مریم, ایمنیشناسی, فرآسنجههای خونی,
چکیده مقاله :
آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر حفاظتی دو گیاه دارویی آویشن و خارمریم بر سیستم ایمنی و برخی از فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام پذیرفت. در این پژوهش تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308، با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 21 روز روی بستر پرورش داده شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از؛ 1-شاهد، 2- جیره حاوی 200میلیگرم بر کیلوگرم بذر گیاه خار مریم، 3- جیره حاوی 200میلیگرم بر کیلوگرم برگ گیاه آویشن و 4- ترکیب جیره حاوی 200+200میلیگرم بر کیلوگرم بذر گیاه خارمریم به همراه برگ گیاه آویشن. در چالش sRBCs (sheep red blood cells) (8 درصد) طیور دریافتکننده جیرههای محتوی سطوح مختلف گیاهان دارویی، تغییر معنیداری را در سطوح IgA، IgG، IgM، فعالیتآنزیمهای کبدیALT)،AST و (GGT، مقدار تیتر HIعلیه بیماریهای نیوکاسل، آنفوانزا، برونشیت و گامبرو نشان ندادند (05/0p>).نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با ترکیب آویشن و خارمریم در جیره غذایی طیور، سطوح متغیرهای سرمی پروتئین تام، گلوبولین، آلبومین و HDL افزایش و در مقابل سطوح متغیرهای کلسترول، LDL و تریگلیسرید نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0p<). همچنین تعداد لنفوسیت و هتروفیل در طیور دریافتکننده ترکیب حاوی دو جیره غذایی افزایش یافت(05/0p<). در نتیجه استفاده از دو گیاه دارویی آویشن و خارمریم، به ویژه ترکیب آنها در جیره غذایی طیور سبب بهبود برخی از فراسنجههای خونی و کاهش اسیدهای چرب مضر سرمی خون جوجههای گوشتی میشود.
This experiment was conducted to evaluate the ability of two herbs (Thyme and Milk thistle seed) on immunity and some blood metabolites in broiler chickens. In this study, 160 one-day-old Ross 308 broiler chicks were used. They were randomly assigned to four treatments, with 4 replicates and 10 birds in each unit. The birds were reared on litter for 21 days. Group T1 was kept as a control, the other treatments received feed containing milk thistle and thyme seeds for 3 weeks, i.e. (T2) Milk thistle seed (200 mg kg-1); (T3) Thyme seed (200 mg kg-1); (T4) a combination of thistle and thyme seed added to the basal diet (200 + 200 mg kg-1). There were no significant differences in IgA, IgG, IgM, liver enzymes activity (AST, ALT and GGT), HI titer values against Newcastle, Influenza, Bronchitis and Gambru disease virus in broilers fed different levels of herbs after challenge with (sheep red blood cells-sRBCs) (8 Percent). The results showed that with combination of milk thistle and thyme seeds in poultry diets, some variables in serum (total protein, globulin, albumin and HDL) were increased and cholesterol, LDL and triglyceride were decreased compared to control group (P < 0.05). In addition, the lymphocyte and heterophil counts, were increased in birds fed a combination of diets (P < 0.05). In conclusion, use of thyme and milk thistle seeds, and particularly their combination had improved some blood metabolites and decreased harmful fatty acids in blood of broiler chicks.