بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله گوار (Cyamopsis tetragonoloba) و آنزیم بتاماناناز بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی سرم و عملکرد مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
پریسا سلیمانی
1
,
ابولقاسم گلیان
2
,
عبدالمنصور طهماسبی
3
,
محمد صدقی
4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4 - دانشجوی دکترای تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
تاریخ دریافت : 1389/05/02
تاریخ پذیرش : 1389/11/26
تاریخ انتشار : 1389/12/01
کلید واژه:
کنجاله گوار,
مرغهای تخمگذار,
آنزیم بتاماناناز,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور ارزیابی تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجاله گوار با مکمل آنزیمی و بدون آن، بر کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ های تخم گذار انجام شد. دویست و هشتاد و هشت مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با جیره های حاوی 0، 3، 6 و 9% کنجاله گوار با و بدون مکمل آنزیم بتاماناناز (همی سل) تغذیه شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل 4×2 در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت، به طوری که در هر تیمار، 4 تکرار (در هر تکرار 9 قطعه مرغ) وجود داشت. تغذیه مرغ ها تا سطح 9% کنجاله گوار، بر روی درصد تولید تخم مرغ، وزن مخصوص، وزن پوسته و ضخامت پوسته اثر منفی نداشت. میزان تخم مرغ تولیدی روزانه مرغ های تغذیه شده با جیره حاوی 9% کنجاله گوار در مقایسه با جیره 3% و گروه کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت. عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فاکتورهای خونی تحت تأثیر آنزیم بتاماناناز قرار نگرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که تا سطح 6% کنجاله گوار می تواند در جیره مرغ های تخم گذار در سن 58 تا 70 هفتگی بدون اثر منفی بر عملکرد و پارامترهای کیفی تخم مرغ استفاده شود. استفاده از سطوح پایین کنجاله گوار (3%) در مرغ های تخم گذار تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت و سویا به دلیل خواص پری بیوتیکی گوار، می تواند باعث بهبود در عملکرد شود. به علاوه کنجاله گوار در سطوح 6 و 9% باعث کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید سرم شد و استفاده از کنجاله گوار بر تیتر SRBC، IgG و IgM تأثیرگذار نبود.
چکیده انگلیسی:
An experiment was conducted to evaluate guar meal (GM) as a source of protein on laying hen’s performance and egg quality. Two hundred and twenty eight laying hens (58 weeks of age) were fed diets containing 0, 3, 6 and 9% guar meal with/without β-mannanase (Hemicell®) for 12 weeks. A complete block randomized design with 4×2 factorial arrangement were used to have eight diets of each fed to four replicate hens of nine each. Hen-day egg production was significantly decreased when hens were fed diets that contained 6 and 9% GM in first week and only 9% GM at second week of experiment as compared with 0 and 3% GM fed birds. Whereas, hen-day egg production was not influenced when hens fed up to 9% GM after third week. Egg mass was significantly lower when hens fed 9% GM during the experimental periods compared to control and 3% GM fed birds. Feeding of GM did not affect specific gravity, percentage wet albumen and wet yolk based on percentage of whole egg weight and shell weight and thickness. Performance, egg quality and blood parameters were not affected by Supplementation of β-mannanase during the experimental periods. Feeding of GM at the level of 6 and 9% decreased serum cholesterol and triglyceride but did not affect total SRBC, IgG and IgM. The results of this study showed that 6% GM may be added to the diet of laying hens with no adverse effects on performance.
منابع و مأخذ:
پوررضا، ج.، صادقی ق. و مهری. م. 1385. تغذیه مرغ اسکات، (ترجمه)، تالیف: لسون، اس و سامرز، جی. چاپ دوم، اصفهان، انتشارات اردکان، صفحات: 85-83.
Ambegaokar, S.D., Kamath J.K., and Shinde, V.P. (1969): Nutritional studies in protein of ‘guar’ (Cyamopsis tetragonoloba). Journal of human nutrition and dietetics. 6:323–328.
Bakshi, Y.K., Creger, C.R. and Couch, J.R. (1964): Studies on guar meal. Poultry Science. 43: 1302.
Bakshi, Y.K., Prescott, J. M., Creger, C.R. and Couch, J. R. (1965): Evaluation of guar meal. Poultry. Science. 44: 1350.
Blackburn, N.A., and Johnson, I.T. (1981): The effect of guar gum on the viscosity of the gastrointestinal contents and on glucose uptake from the perfused jejunum in the rat. British journal of nutrition. 46: 239-246.
Bengmark, S. (1998): Immunonutrition: Role of biosurfactants, fiber, and probiotic bacteria. Nutrition 14: 585–594.
Couch, J. R., Lazano, J. A. and Creger, C. R. (1967): Soy protein guar meal and excess calcium in nutrition of commercial layers. Poultry. Science. 46: 1248.
Dario Frias, A. C., and Sgarbieri, V. C. (1998): Guar gum effects on food intake, blood serum lipids and glucose levels of Wistar rats. Plant foods for human nutrition. 53: 15–28.
Duncan, C. J., Pugh, N., Pasco, D. S. and Ross, S. A. (2002): Isolation of a galactomannan that enhances macrophage activation from the edible fungus Morchella esculenta. Journal of agricultural and food chemistry. 50: 5683–5685.
Fairchild, R. M., Ellis, P. R., Byrne, A. J., Luzio, S. D. and Mir, M. A. (1996): A new breakfast cereal containing guar gum reduces postprandial plasma glucose and insulin concentrations in normal weight human subjects. British journal of nutrition. 76: 63–73. 10.
Gutierrez, O., Zhang, C., Cartwright, A. L., Cary, J. B. and Bailey, C. A. (2007): Use of guar by-products in high-production laying hen diets. Journal of poultry science. 86: 1115-1120.
Henningsson, A. M., Bjorck, I. M. and Nyman, E. M. (2002): Combinations of indigestible carbohydrates affect short-chain fatty acid formation in the hindgut of rats. Journal of nutrition. 132: 3098-3104.
Holder, D.P. and Bradford, M.V. (1979): Relationship of specific gravity of chicken eggs to number of cracked eggs and percent shell. Poultry science. 58: 250–251.
Lu, Z. X., P. R. Gibson, J. G. Muir, M. Fielding, and K. O'Dea. 2000. Arabinoxylan fiber from a by-product of wheat flour processing behaves physiologically like a soluble, fermentable fiber in the large bowel of rats. J. Nutr. 130:1984-1990.
Moundras, C., Behr, S. R., Demigne, C., Mazur, A., and Remesy, C. (1994): Fermentable polysaccharides that enhance fecal bile acid excretion lower plasma cholesterol and apolipoprotein E-rich HDL in rats. Journal of nutrition. 124:2179-2188.
Muhammad K., Nasear Pasha, T., Ather, M. and Zulfigar, A. (2002): Efect of commercial enzyme ( natugrin) supplementation on the nutritive value and inclusion rate of
Sagar, V., Prasad, D., Thakur, R. S. and Pradhan, K. (1978): Nutritional evaluation of processed guar (Cyamopsis tetragonoloba) meal for broilers. Indian journal of poultry science. J. 13: 155- 160.
Tungland, B. C., and Meyer, D. (2002): Nondigestible oligo- and polysaccharides (dietary fiber): Their physiology and role in human health and food. Comprehensive reviews in food science and food safety. 1: 73-92.
Velazquez, M., Davies, C., Marett, R., Slavin, J. L. and Feirtag, J. M. (2000): Effect of oligosaccharides and fibre substitutes on short-chain fatty acid production by human fecal microflora. Anaerobe 6:87-92.
Verma, S. V. S., and McNab, J. M. (1982): Guar meal in diets for broiler chickens. British poultry science. 23: 95–105.
Verma, S. V. S., and McNab, J. M. (1984): Performance of hens fed guar meal containing diets with or without supplemental cholesterol. Indian journal of poultry science. 19: 245–250.
Yamada, K., Tokunaga, Y., Ikeda, A., Ohkura, K., Mamiya, S., Kaku, S., Sugano, M., and Tachibana, H. (1999): Dietary effect of guar gum and its partially hydrolyzed product on the lipid metabolism and immune function of Sprague-Dawley rats. Bioscience biotechnology and biochemistry. 63: 2163-2167.
Yamada, K., Tokunaga, Y., Ikeda, A., Ohkura, K., Kaku-Ohkura, S., Mamiya, S., Lim, B. O., and Tachibana, H. (2003): Effect of dietary fiber on the lipid metabolism and immune function of aged Sprague-Dawley rats. Bioscience biotechnology and biochemistry. 67:429-433.
Zheng, Ch., (2004): Evalution of guar meal az a source of prebiotic galactomannans for laying hens. MSc. Thesis. TexasA&MUniversity.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B. (2003): A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry science. 82:1519–1529.