بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله گوار (Cyamopsis tetragonoloba) و آنزیم بتاماناناز بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی سرم و عملکرد مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
پریسا سلیمانی
1
(
دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
ابولقاسم گلیان
2
(
استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
عبدالمنصور طهماسبی
3
(
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
محمد صدقی
4
(
دانشجوی دکترای تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
کلید واژه: کنجاله گوار, مرغهای تخمگذار, آنزیم بتاماناناز,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور ارزیابی تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجاله گوار با مکمل آنزیمی و بدون آن، بر کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ های تخم گذار انجام شد. دویست و هشتاد و هشت مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با جیره های حاوی 0، 3، 6 و 9% کنجاله گوار با و بدون مکمل آنزیم بتاماناناز (همی سل) تغذیه شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل 4×2 در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت، به طوری که در هر تیمار، 4 تکرار (در هر تکرار 9 قطعه مرغ) وجود داشت. تغذیه مرغ ها تا سطح 9% کنجاله گوار، بر روی درصد تولید تخم مرغ، وزن مخصوص، وزن پوسته و ضخامت پوسته اثر منفی نداشت. میزان تخم مرغ تولیدی روزانه مرغ های تغذیه شده با جیره حاوی 9% کنجاله گوار در مقایسه با جیره 3% و گروه کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت. عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فاکتورهای خونی تحت تأثیر آنزیم بتاماناناز قرار نگرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که تا سطح 6% کنجاله گوار می تواند در جیره مرغ های تخم گذار در سن 58 تا 70 هفتگی بدون اثر منفی بر عملکرد و پارامترهای کیفی تخم مرغ استفاده شود. استفاده از سطوح پایین کنجاله گوار (3%) در مرغ های تخم گذار تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت و سویا به دلیل خواص پری بیوتیکی گوار، می تواند باعث بهبود در عملکرد شود. به علاوه کنجاله گوار در سطوح 6 و 9% باعث کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید سرم شد و استفاده از کنجاله گوار بر تیتر SRBC، IgG و IgM تأثیرگذار نبود.
An experiment was conducted to evaluate guar meal (GM) as a source of protein on laying hen’s performance and egg quality. Two hundred and twenty eight laying hens (58 weeks of age) were fed diets containing 0, 3, 6 and 9% guar meal with/without β-mannanase (Hemicell®) for 12 weeks. A complete block randomized design with 4×2 factorial arrangement were used to have eight diets of each fed to four replicate hens of nine each. Hen-day egg production was significantly decreased when hens were fed diets that contained 6 and 9% GM in first week and only 9% GM at second week of experiment as compared with 0 and 3% GM fed birds. Whereas, hen-day egg production was not influenced when hens fed up to 9% GM after third week. Egg mass was significantly lower when hens fed 9% GM during the experimental periods compared to control and 3% GM fed birds. Feeding of GM did not affect specific gravity, percentage wet albumen and wet yolk based on percentage of whole egg weight and shell weight and thickness. Performance, egg quality and blood parameters were not affected by Supplementation of β-mannanase during the experimental periods. Feeding of GM at the level of 6 and 9% decreased serum cholesterol and triglyceride but did not affect total SRBC, IgG and IgM. The results of this study showed that 6% GM may be added to the diet of laying hens with no adverse effects on performance.