اثرات استفاده از سطوح مختلف اوره و ملاس بر عملکرد، برخی صفات تخممرغ و فراسنجههایی بیوشیمیایی خون مرغهای تخمگذار در مرحله آخر تخمگذاری
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمحمد نریمانی راد 1 , علی نوبخت 2 , حبیب اقدم شهریار 3
1 - اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
3 - اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
کلید واژه: عملکرد, اوره, مرغ تخمگذار, کیفیت تخممرغ, ملاس,
چکیده مقاله :
چکیده این آزمایش جهت مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف اوره به همراه ملاس در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار بر عملکرد و برخی از صفات تخممرغ و فراسنجههای خونی در مرحله آخر تخمگذاری انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 3 شامل سه سطح اوره (25/0، 5/0 و 75/0 درصد) و دو سطح ملاس (0 و 3 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 216 قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین (W-36) از سن 62 تا 74 هفتگی در 6 تیمار و 3 تکرار (با 12 قطعه مرغ در هر تکرار) انجام گردید. جیرههای آزمایشی شامل: جیره (1) 25/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (2) حاوی 25/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (3) حاوی 5/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (4) حاوی 5/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (5) حاوی 75/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس و جیره (6) حاوی 75/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از اوره به مقدار 5/0 درصد و ملاس به مقدار 3 درصد در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار سبب بروز اختلاف معنیدار در صفات عملکردی، خصوصیات کیفی تخممرغ نشد و تنها باعث کاهش معنیدار گلوکز خون گردید (05/0>p). استفاده از اوره و ملاس در سطوح فوق الذکر باعث کاهش مقادیر قابل توجّهی از کنجاله سویای مورد استفاده در جیرههای غذایی شده و موجب صرفه جویی در هزینههای تغذیهای میشود.
Abstract This study was conducted to evaluate the effects of using different levels of urea and molasses on performance, some egg traits and blood serum biochemical parameters in late laying period of laying hens. This experiment was conducted with two hundred and sixteen Hy Line- (W-36) laying hens from 62 to 74 weeks of age in a 3× 2 factorial design with 3 levels of urea (0.25%, 0.5% and 0.75%) and two levels of molasses (0 and 3%). The diets included: 1) 0.25% of urea + 0 percent of molasses, 2) 0.25% of urea + 3 percent of molasses, 3) 0. 5% of urea + 0 percent of molasses, 4) 0.5% of urea + 3 percent of molasses, 5) 0.75% of urea + 0 percent of molasses, 6) 0.25% of urea + 3 percent of molasses. The results of this experiment showed that using 0.5% of urea and 3% of molasses did not have any significant effect in the performance and egg traits (p>0.05) and only produced significant decrease in blood glucose levels (p<0.05). It was concluded that using diets with 0.5% of urea and 3% of Molasses can improve economical efficiency of laying hens by reducing the amount of soybean meal in diets.