مطالعه تأثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس کازئی 01 بر الگوی لیپیدی موشهای صحرایی تغذیه شده با غذای غنیشده با کلسترول
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
حمید میرزائی
1
(گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
بهرام عمواوغلی تبریزی
2
(گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
مهدی رفیعی
3
(دانشآموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
کلید واژه: لاکتوباسیلوس کازئی, الگوی لیپیدی, شیر تخمیرشده, موش صحرایی, غذای غنیشده با کلسترول,
چکیده مقاله :
هدف از اجرای این تحقیق، ارزیابی تأثیر مصرف مقادیر مختلف شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی 01، بر الگوی لیپیدی مشتمل بر کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، VLDL-C و تری گلیسرید سرمی موشهای صحرایی نر نژاد ویستار تغذیه شده با جیره غذایی غنی شده با 1% و 2% کلسترول خالص میباشد. برای این منظور 49 سر موش صحرایی 15200 گرمی، بهطور تصادفی به 7 گروه مساوی تقسیم شدند و در طول یک هفته به شرایط جدید عادت داده شدند.به مدت 30 روز موشهای صحرایی گروه اول (گروه شاهد) غذای تجارتی پایه و آب، موشهای صحرایی سه گروه دوم تا چهارم غذای غنی شده با 1% کلسترول و موشهای صحرایی سه گروه پنجم تا هفتم غذای غنی شده با 2% کلسترول را دریافت نمودند. موشهای گروههای چهارم و هفتم (گروه تحت تیمار با دوز دو برابر) از طریق شیر تخمیر شده روزانه بهطور میانگین هر کدام حدود cfu108 × 4 و موشهای گروههای سوم و ششم (گروه تحت تیمار با دوز یک برابر) بهطور میانگین حدود cfu108× 2 لاکتوباسیلوس کازئی 01 را دریافت مینمودند و موشهای گروههای دوم و پنجم (گروه شم) بهجای شیر تخمیرشده شیر استریلیزه دریافت مینمودند. بر اساس آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0 = α میانگین کلسترول تام و LDL-C سرمی موشهای صحرایی گروه تحت تیمار دریافتکننده دوز دو برابر و یک برابر شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی بهطور معنیدار کمتر و میانگین مقدار HDL-C بهطور معنیدار بیشتر از میانگین آنها در موشهای صحرایی گروه شم بود (05/0p<). در موشهای صحرایی دریافتکننده غذای غنیشده با 1% کلسترول، میانگین VLDL-C و تری گلیسرید سرمی در گروه تحت تیمار با دوز دو برابر بهطور معنیدار کمتر از گروه شم بود (05/0p<).در مجموع میتوان گفت که مصرف روزانه و به مدت طولانی از شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی 01 از طریق کاهش کلسترول تام و LDL-Cو افزایش HDL-C الگوی لیپیدی سرم را بهبود میبخشد و میزان تأثیر این پروبیوتیک بر الگوی لیپیدی وابسته به دوز مصرفی میباشد.
The aim of this study was to evaluate the effects ofconsumption of different amounts of fermented milk by L.casei on serum lipid trends including total cholesterol, LDL-C, HLD-C, VLDL-C and triglyceride in the serum of rats fed 1 and 2% cholesterol enriched diet. For this purpose 49 male albino wistar rats with a body weight of 200±15 gr were randomly allocated to seven groups each containing 7 rats and adapted to new conditions during a week. Rats in the first group (control group) received commercial diet and water for 30 days, the second to fourth groups received diet enriched with 1% cholesterol and rats in the fifth to seventh groups received diet enriched with 2% cholesterol. Each rat in the fourth and seventh groups (double dose receiving treatment groups) consumed fermented milk containing 4×108 CFU bacteria per day, rats in the third and sixth groups (single dose receiving treatment groups) consumed fermented milk containing 2×108 CFU bacteria per day and in the second and fifth groups (sham group) consumed sterilized milk instead of fermented milk. According to the statistical tests, one way analysis of variance and Tukey at a level of α= 0.05, mean levels of total cholesterol and LDL-C of rats in the double dose receiving treatment groups and single dose receiving treatment groups were significantly lower and mean level of HDL-C was significantly higher than sham group (p<0.05). In the rats fed 1% enriched cholesterol, mean levels of VLDL-C and triglyceride of rats in the double dose receiving treatment groups were significantly lower than sham group (p<0.05). Long term daily consumption of milk fermented by L.casei improves serum lipid trends by lowering total cholesterol and LDL-C level and by increasing HDL-C level. The effectiveness of this probiotic on lipid trends is dose dependent.