اثر مکملیاری ویتامین E بر میزان لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرم در موش صحرایی نر تغذیه شده با رژیم پُرکلسترول
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمیر هادی خیاط نوری 1 , محمد مشایخی 2 , رضا جعفری 3 , محمدرضا نصیرزاده 4 , جعفر رحمانی 5
1 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
4 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
5 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: هیپرکلسترولمی, مکملیاری ویتامین E, موش صحرایی نر,
چکیده مقاله :
هیپرکلسترولمی یکی از ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی- عروقی است. افزایش کلسترول خون سلامت عمومی را تحت تأثیر قرار داده و میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش میدهد. تغذیه نامناسب با کلسترول بالا باعث افزایش میزان LDL و همچنین کاهش فعالیت گیرندههای LDL در کبد میشود. اکسیداسیون لیپوپروتئین LDL عروق، پیشرفت بیماری آتروسکلروز را افزایش میدهد. نتایج مطالعات قبلی حاکی از این است که مصرف آنتیاکسیدانها، هیپرکلسترولمی را کاهش میدهد. این مطالعه به بررسی اثر مکملیاری ویتامین E بر میزان لیپیدهای خون در موشهای صحرایی تغذیه شده با کلسترول بالا میپردازد. در این مطالعه تجربی، سه گروه موش صحرایی نر (10=n برای هر گروه) مورد استفاده قرار گرفت. گروه کنترل جیره پایه و دو گروه بعدی، یکی جیره با کلسترول 1% و دیگری جیره گروه دو بهعلاوه ویتامین E ( IU/kg2500 ماده خشک جیره) را بهصورت مکمل به مدت یک ماه دریافت کردند. پس از تعیین غلظت TC، LDL، VLDL، HDL و TG نتایج نشان داد که در موشهای گروه کلسترول 1% به غیر از HDL و VLDL بقیه لیپیدها افزایش معنیداری در مقایسه با گروه کنترل داشتند (01/0>p). اثر مکملیاری ویتامین E ، غلظت TC و LDL را به طور معنیداری (01/0>p) نسبت به گروه کلسترول 1% کاهش داد. این اثر ویتامین E ممکن است به اثر آنتیاکسیدانی و اثر مهاری روی مسیر سنتز لیپوپروتئینها مرتبط باشد. البته صحت این موضوع در انسان نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.
Hypercholesterolemia is one of the risk factors of cardiovascular diseases. High blood cholesterol affects the general health and increases the mortality rate of cardiovascular diseases. High levels of cholesterol in the diet increases LDL levels and decreases the activity of LDL receptors in the liver. Oxidation of vascular LDL lipoproteins increases the development of atherosclerosis. Previous studies have indicated that consumption of antioxidants decreases hypercholesterolemia. This study evaluates the effect of vitamin E supplementation on blood lipid levels in high cholesterol-fed rats. In this experimental study, three groups of male rats (n=10 for each group) were used. The control group received basic diet and one of the other two groups received a diet containing one percent cholesterol and while the other received the same diet plus vitamin E supplement (2500 IU/kg in dry matter of the diet) for one month. After determining the values of TC, LDL, VLDL, HDL and TG the results indicated that in rats fed with 1% cholesterol apart from HDL and VLDL the other lipids had increased significantly compared with the control group (p<0.01). Supplementation with vitamin E significantly decreased the TC and LDL levels in comparison with the 1% cholesterol fed group (p<0.01). This effect of vitamin E may be related to its antioxidant and inhibitory effects on lipoprotein synthesis pathway. The validity of these points in humans needs further investigations.