تأثیر سطوح مختلف پروبیوتیک مخمری ساکارومایسس سرویسیه (Saccharomyces cerevisiae) بر پارامترهای عملکردی و درصد ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان انگشت قد (Onchorhynchus mykiss)
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمحمود اسدی تبریزی 1 , جاوید مرتضوی تبریزی 2 , حبیب کارآموز 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
2 - گروه بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران
کلید واژه: پروبیوتیک, پارامترهای رشد, قزلآلای رنگین کمان, ساکارومیسس سرویسیه,
چکیده مقاله :
این مطالعه بهمنظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف مخمر ساکارومیسس سرویسیه (05/0%، 1/0%، 15/0% و 2/0%) بر روی پارامترهای رشد و درصد بقای ماهی قزلآلای رنگینکمان انگشت قد انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار (شامل20 واحد آزمایشی یا استخر) انجام پذیرفت. مخمر پروبیوتیکی بهمنظور ایجاد 4 جیره آزمایشی با جیره تجاری مشخص آمیخته گردید. جیرههای آزمایشی به ماهیانی که متوسط وزنشان در شروع آزمایش 23 گرم بود، در 16 استخر به مدت 50 روز تخصیص داده شد ( به استثنای استخرهای متعلق به گروه شاهد). ماهیان در روزهای 10، 20، 30، 40 و50 ام بعد از تغذیه با جیرههای آزمایشی بهمنظور تعیین نرخ ویژه رشد، ضریب تبدیل غذایی و درصد بقاء در انتهای روز 50 ام مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سلولهای مخمری ساکارومیسس سرویسیه بر مبنای سطوح داده شده در دستگاه گوارش ماهیان مورد آزمایش جایگزین شده و روی پارامترهای رشد (وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، درصد کارآیی تبدیل غذا و میزان بقاء) تأثیر مثبت و معنیداری داشتند (05/0>p)،درحالیکه ضریب تبدیل غذایی کاهش یافت (05/0>p). آزمایش نشان داد که توانایی مخمر پروبیوتیکی ساکارومیسس سرویسیه در تأثیرگذاری بر ارتقای عملکرد رشد در ماهی قزلآلای رنگین کمان انگشت قد زیاد بود.
This study was carried out to evaluate the effect of different levels (0.05%, 0.1%, 0.15% and 0.2%) of yeast probiotic on the growth parameters and survival rate of rainbow trout fingerlings. The study was conducted in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replicates (consisting of 20 experimental units or ponds). The yeast probiotic was mixed with a particular commercial diet in order to obtain four experimental diets. The experimental diets were fed to fish with a mean body weight of 23 grams at the start of the experiment in 16 ponds for 50 days (excluding the ponds of the control group). The fish were evaluated at days 10, 20, 30, 40 and 50 of being fed by the experimental diets in order to obtain growth rate, feed conversion rate and survival rate. The results indicated that the yeast cells of Saccharomyces cerevisiae at the consumed levels were established in the gastrointestinal system of the fish and had positive and significant effect on the growth parameters (final body weight, growth rate, feed conversion percentage and survival rate) (p<0.05) while feed conversion rate had decreased (p<0.05). The experiment indicated that the yeast probiotic had the ability to positively influence the growth parameters of rainbow trout fingerlings.
5. موسوی، س.ح. (1385): اصول تغذیه آبزیان، چاپ اول، انتشارات نگار نور با همکاری انتشارات صنم، صفحات: 32-9 و 330-324.
10. Flores, M.L., Novoa, M.A.O., Mendez, B.E.G. and Madrid, W.L. (2004): Use of the bacteria Streptococcus faecium and Lactobacillus acidopHilus and the yeast Saccharomyces cerevisiae as growth promoters in Nile tilapia (Oreochromis niloticus), Aquaculture, 216(2): 193-201.
11. Gatesoupe, F.J. (1999) Review: The use of probiotics in aquaculture. Aquaculture, 180(2): 147- 165.
12. Ghosh, K., Sen, S.K. and Kumar Ray, A. (2003): Supplementation of an isolated fish gut bacterium, Bacillus circulans, in formulated diets for Rohu, Labeo rohita, Fingerlings. Aquaculture- Bamidgeh, 55(1): pp: 13-21.
13. Gomez, G., Rouque, A. and Turnbull, J. (2000): The use and selection of probiotic bacteria for use in the culture of larva aquatic organisms. Aquaculture, 19(1): 259-270.
14. Irianto, A. and Austin, B. (2002): Use of probiotics to control furunculosis in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). J. Fish Dis., 25(2): 333-342.
15. Jeremy, F., Robin, W., Chris, G. and Loredana, L. (2005): The use of immuno-modulators against disease and stress in trout. Aquaclture Vaccines, pp: 2-5
16. Kustos, K., Kovacs, D., Godor Surmann, K. and Eiben, C. (2006): Effect of probiotic bioplus 2B on performance of growing rabbit. Institute for Small Animal Research, Godollo. Hungary, pp: 124-126
17. Laurent, V., Geert, R., Patrick, S. and Willy, V. (2000): Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. American Society for Microbiology, 64(4): 5-8
18. Makridis, P., Bergh, Q., Skjermoj, J. and Vadstein, O. (2001): Addition of bacteria bioencapsulated in Artemia metanauplii to a rearing system for halibut larvae. Aquaculture International, 9(3): 225-235.
19. Nikoskelainen, S., Ouwehand, A., Salminen, S. and Bylund, G. (2000): Protection of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from furunculosis by Lactobacillus rhamnosus. Aquaculture, 19(8): 229-230.
20. Peddie, S., Zou, J. and Secombes, C.J. (2002); Immunostimulation in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) following intraperitoneal administration of Ergosan. Veterinary Immunology and Immunopathology, 86(3): 101-113.
21. Stavric, S. and Kornegay, T. (1995): Microbial probitotics for pigs and poultry. In: Wallace, R.J. and chesson, A. (Eds.), Biotechnology in Animal Feeds and animal Feeding. Weinheim, NewYork, pp: 25-29.
22. Yann, W., Francoise, A., Francois, J.G., Jose, Z., Vincent, G., Laurent, L. and Claire, Q. (2006): Cross effects of the strain of dietary Saccharomyces cerevisiae and rearing conditionson the onset of intestinal microbiota and digestive enzymes in rainbow trout, Onchorhynchus mykiss fry. 258(2): 1-4.
23. Yanbo, W. and Zirong, X. (2006): Effect of probiotic for common carp based on growth performance and digestive enzymes activities. Animal Feed Science and Technology. 127: 283-292.