اثربخشی اجرای قانون انتزاع مدیریت زنجیره گندم، آرد و نان از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی (مطالعه موردی شهرستان تکاب)
محورهای موضوعی : سیاستگذاری عمومی
سید کامران یگانگی
1
*
,
علی اصغر جعفری
2
1 - استادیار گروه مهندسی صنایع ، واحد زنجان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، زنجان ، ایران
2 - کارشناسی ارشد، مدیریت دولتی، گرایش سیاستگذاری عمومی، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی
کلید واژه: مدیریت زنجیره تأمین, امنیت غذایی, قانون انتزاع, گندم, آرد, نان, وزارت جهاد کشاورزی,
چکیده مقاله :
اجرای قانون انتزاع مدیریت زنجیره گندم، آرد و نان از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود هماهنگی، کاهش ضایعات، افزایش بهرهوری و تضمین دسترسی عادلانه به نان اهمیت دارد. این پژوهش توصیفی-تحلیلی با روش دلفی انجام شد. جامعه آماری شامل 15 خبره در شهرستان تکاب (3 مدیر ارشد، 3 عضو اتحادیه نانوایان، 3 استاد دانشگاه و 6 متخصص کشاورزی) بود. پرسشنامهها در سه دور دلفی توزیع و تحلیل شدند. نتایج نشان داد عملکرد مراکز خرید گندم و غله و کشاورزان تأثیر معناداری بر بهبود زنجیره تأمین نداشته، اما عملکرد نانوایان و کارخانههای آرد تأثیر قابلتوجهی داشته است. با این حال، ضعف نظارت، کمبود زیرساختها و ناهماهنگیهای بینسازمانی اثربخشی قانون را محدود کرده است. پیشنهاد میشود با اصلاح قانون تمرکز، تقویت نظارت و بهبود زیرساختها، مدیریت یکپارچه زنجیره تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی تقویت شود تا امنیت غذایی و پایداری زنجیره تأمین بهبود یابد. این مطالعه بر بازطراحی زنجیره تأمین و رفع موانع اجرایی برای جلوگیری از هزینههای اضافی و قاچاق آرد و تضمین دسترسی عادلانه به نان تأکید دارد.
The implementation of the law transferring the management of the wheat, flour, and bread supply chain from the Ministry of Industry, Mine, and Trade to the Ministry of Agriculture Jihad aims to enhance coordination, reduce waste, boost productivity, and ensure equitable bread access. This descriptive-analytical study used the Delphi questionnaire method, involving 15 experts from Takab County (3 senior managers, 3 bakers' union members, 3 university professors, and 6 agricultural specialists). Questionnaires were analyzed over three Delphi rounds. Findings revealed that the performance of wheat and grain purchasing centers and farmers had no significant impact on improving the supply chain, while bakers and flour mills had a notable effect. However, challenges like weak oversight, inadequate infrastructure, and inter-organizational coordination issues limited the law’s effectiveness. Recommendations include revising the decentralization law, strengthening oversight, and improving infrastructure to support integrated management under the Ministry of Agriculture Jihad, enhancing food security and supply chain sustainability. The study underscores the need to redesign the supply chain and address implementation barriers to prevent extra costs and flour smuggling, ensuring fair bread access.
واحدی منفرد، ف.؛ قدسی، س.؛ مظلومی،س. (1400). بررسی وضعیت شاخصهای بهداشت محیط نانواییهای شهرستان ملکشاهی. مجله مهندسی بهداشت محیط. سال 10، شماره 1: 38-29. https://jehe.abzums.ac.ir/article-1-953-fa.html
باژن، مرجان، ناصری، عصمت، و شفیعی ثابت، فرنام. (1400). چالش ها و موانع فراروی ارتقای کیفیت نان های مسطح سنتی در کشور. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 16(1 )، 47-60. SID. https://sid.ir/paper/962427/fa
یوسفی بابادی، ابوالقاسم. (1400). بازطراحی شبکه زنجیره تامین با ملاحظه توسعه پایدار در شرایط عدم قطعیت (پایاننامه). دانشگاه تهران-- پرديسدانشكدههايفني-- دانشكده مهندسي صنايع-- مهندسي صنايعhttp://thesis2.ut.ac.ir/thesisinfo/ThesisPdf15PagesFiles/2015-9/284698-15Page-.pdf
سلیمانی فرد، عباس، و ناصری، رحیم. (1399). بررسی روابط بین عملکرد دانه و صفات آگروفیزیولوژیکی ژنوتیپ های گندم نان در شرایط دیم. تنش های محیطی در علوم زراعی، 13(3 )، 701-714. SID. https://sid.ir/paper/387535/fa
مشایخی، علی نقی، فرهنگی، علی اکبر، مومنی، منصور، و علی دوستی، سیروس. (1384). بررسی عوامل کلیدی موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران: کاربرد روش دلفی. مدرس علوم انسانی، 9(3 (پیاپی 42) ویژه نامه مدیریت)، 191-231. SID. https://sid.ir/paper/427130/fa
Chang, E. C., & Luo, Y. (2010). R-squared, noise, and stock returns. Noise, and Stock Returns (March 16, 2010). https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1572508
Deng, L., Zhang, H., Wang, C., Ma, W., Zhu, A., Zhang, F., & Jiao, X. (2021). Improving the sustainability of the wheat supply chain through multi-stakeholder engagement. Journal of cleaner production, 321, 128837. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.128837
Goesaert, H., Brijs, K., Veraverbeke, W. S., Courtin, C. M., Gebruers, K., & Delcour, J. A. (2005). Wheat flour constituents: how they impact bread quality, and how to impact theirfunctionality. Trends in food science & technology, 16(1-3), 12-30. https: //doi.org/10.1016/j.tifs.2004.02.011
Nadi, F., & Górnicki, K. (2022). Evaluation of Sustainability of Wheat-Bread Chain Based on the Second Law of Thermodynamics: A Case Study. Sustainability, 14(21), 14229. https://doi.org/10.3390/su142114229
Wetzels, M., Odekerken-Schröder, G., & Van Oppen, C. (2009). Using PLS path modeling for assessing hierarchical construct models: Guidelines and empirical illustration. MIS quarterly, 177-195. https://doi.org/10.2307/20650284