بررسی اثر استفاده از خمیرکاغذ پوست و کل ساقه کنف در اختلاط با خمیرکاغذ بسته بندی بازیافتی بر ویژگی های کاغذ حاصله
محورهای موضوعی : جنگلداریفرهاد زینلی 1 , علی کاظمی تبریزی 2
1 - گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
در این پژوهش اثر استفاده از خمیرکاغذ سودا و کرافت پوست و ساقه کنف (رقم کوبا از گونه Hibiscus cannabinus) در امکان بهبود خواص کاغذ بستهبندی بازیافتی مورد بررسی قرار گرفت. خمیرکاغذسازی از پوست و کل ساقه کنف به دو روش کرافت و سودا آماده گردید. شرایط خمیرکاغذسازی شامل نسبت مایع پخت به وزن خشک کنف 8 به 1، دمای پخت 165 درجه سانتی گراد، قلیاییت فعال 28 درصد، سولفیدیته 25 درصد و زمان پخت برای رسیدن به عدد کاپای حدود 25 متفاوت بود. نتایج نشان داد که زمان پخت برای خمیرکاغذسازی از پوست کنف به مراتب کمتر از کل ساقه بوده و برای خمیرکاغذسازی به روش کرافت و سودا به ترتیب 25 و 35 دقیقه بود. این در حالی است که زمان خمیرکاغذسازی ساقه کنف تا رسیدن به عدد کاپای مشخص 25، به ترتیب برای پخت های کرافت و سودا 120 و 180 دقیقه بود. با توجه به اینکه نسبت پوست به مغز در ساقه کنف 40 به 60 بود، اختلاط خمیرکاغذهای تهیه شده از کنف طوری صورت گرفت که تمامی اختلاط ها دارای حدود 20 درصد الیاف پوست کنف باشند. نتایج نشان داد که خمیرکاغذ پوست کنف در هر دو فرآیند سودا و کرافت دارای بیشترین مقاومت ها بود، اما خمیرکاغذ سودای کل ساقه مقاومت کمتری نسبت به خمیرکاغذ کرافت کل ساقه داشت. همچنین در بین اختلاط ها، بیشترین مقاومت ها مربوط به اختلاط خمیرکاغذ کرافت کل ساقه با الیاف بازیافتی بود.