جداسازی و شناسایی عوامل قارچی توکسین زا از گندم و ذرت انبار شده در سیلو های شهر کرمان
محورهای موضوعی : قارچ شناسیامیدرضا صرافی 1 , محمد فائزی قاسمی 2 , آرش چایچی نصرتی 3
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
3 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، دانشکده علوم پایه، گروه میکروب شناسی
کلید واژه: HPLC, افلاتوکسین, غلات,
چکیده مقاله :
مایکوتوکسین ها متابولیت های ثانویهای هستند که عمدتاً توسط گونههایی از قارچهای آسپرژیلوس، فوزاریوم و پنی سیلیوم تولید میشوند. از این میان سهم گونههای آسپرژیلوس قابل توجه میباشد. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی عوامل قارچی توکسین زا از مواد دانهای پرمصرف انبارشده در سیلوهای شهر کرمان انجام گردید. این پژوهش به صورت بنیادی و تجربی بر روی ۸۳ نمونه، گندم و ذرت موجود در واحدهای نگهداری رسمی انجام شد. به منظور غربالگری از محیطهای سابرودکستروز آگار، سابرودکستروز آگار همراه با کلرامفنیکل و PDA استفاده شد. شناسایی سویههای جداسازی شده بر اساس ویژگیهای مورفولوژیک انجام پذیرفت. تشخیص سموم قارچی نیز با روش کروماتوگرافی مایع در فشار بالا (HPLC) انجام گرفت. از میان ۸۳ نمونه، ۳۷ درصد آلودگی مربوط به جنس آسپرژیلوس بود. گونه آسپرژیلوس فلاووس با 14 درصد دارای بیشترین فراوانی در میان گونههای آسپرژیلوس بود. همچنین آفلاتوکسین های B1، B2 و G1 از نمونههای جنس آسپرژیلوس با روش کروماتوگرافی مایع در فشار بالا جداسازی گردید. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان دهنده حضور قارچ های توکسین زا، در مواد دانه ای پر مصرف (گندم و ذرت) تحت مطالعه بود. بنابراین باید برنامه ریزی مدونی به منظور کنترل قارچ های یاد شده در مواد دانه ای تدوین گردد.
Mycotoxins are the secondary metabolites produced by Penicillium, Fusarium, and Aspergillus species. These metabolites are mainly produced by Aspergillus species. This study was aimed to isolation and characterization of the toxicogenic fungi strains from mostly consumed cereals (wheat, corn) used in Kerman city. This empirical basic study was carried out on 83 samples of wheat and corn collected from formal preservation units. Screening was conducted using sabouraud dextrose agar, sabouraud dextrose agar with chloramphenicol and PDA mediums. The isolated strains were identified according to morphologic characters. The presence of mycotoxins of pathogenic fungi was determined by HPLC. Overall, 37% of samples were infected with Aspergillus and A. flavus (14%) was the most frequent fungi. Also aflatoxins B1, B2 and G1 were isolated from Aspergillus using HPLC. Our results indicated the presence of toxigenic fungi on the mostly consumed cereals (wheat and corn). Therefore, a program must be planned to control the fungi on the cereals.