بررسی شیوع باکتری کمپیلوباکتر و گونه های آن در مرغ و بلدرچین تهیه شده از مراکز توزیع در استان خوزستان شهرستان اندیکا
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائی
زهرا متقی
1
,
منوچهر مومنی شهرکی
2
*
,
رضا سلطانی
3
,
حسین خدابنده شهرکی
4
1 -
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد شهرکرد، ایران.
3 - . دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
4 -
کلید واژه: کمپیلوباکتر ژژونی, کمپیلوباکتر کلی, گوشت مرغ, گوشت بلدرچین, اندیکا,
چکیده مقاله :
چکیده
کمپيلوباکتر يکي از اصليترين عوامل بالقوه ايجاد کنندهي اسهال و گاستروآنتريتهاي باکتريايي در انسان در سراسر جهان است. غذاي آلوده به خصوص گوشت طيور به عنوان عامل اصلي انتقال بيماري مطرح ميباشد. اين مطالعه با هدف تعيين شيوع گونههاي كمپيلوباكتر در گوشت مرغ و بلدرچین در استان خوزستان شهرستان اندیکا، انجام شد. نمونه برداری بصورت تصادفی از مراکز توضیع گوشت پرندگان تهیه و در کنار یخ به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل گردید. در زمستان 1402 در مجموع 80 نمونه گوشت شامل 40 نمونه گوشت مرغ و 40 نمونه گوشت بلدرچین جمع آوری و جهت ارزیابی وجود کمپیلوباکتر مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 56 نمونه از 80 نمونه (70 درصد) آلوده به کمپیلوباکتر بودند که از این تعداد 27 نمونه از 40 نمونه مرغ (5/67 درصد) و 29 نمونه از 40 نمونه بلدرچین (5/72 درصد) آلوده به کمپیلوباکتر بودند. علاوه بر آن نمونه های مثبت با پرایمرهای اختصاصی 16SrRNA و جهت بررسی گونه های کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کلی به ترتیب از ژن های اختصاصی mapA و ceuE استفاده گردید. همچنین فراوانی آلودگی به گونه هاي کمپیلوباکتر مورد بررسی قرار گرفت که مشاهده شد فراوانی آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونی (71/85 درصد) با اختلاف معنی داري بیشتر از فراوانی آلودگی به کمپیلوباکتر کلی (92/8 درصد) بود.
Abstract
Campylobacter is one of the main potential causes of diarrhea and bacterial gastroenteritis in humans worldwide. Contaminated food, especially poultry meat, is considered the main factor in disease transmission. This study aimed to determine the prevalence of Campylobacter species in chicken and quail meat in Khuzestan Province, Indika County. Random samples were taken from poultry meat distribution centers and transported on ice to the Food Quality Control Laboratory of Islamic Azad University, Shahrekord Branch. In the winter of 1402, a total of 80 meat samples, including 40 chicken meat samples and 40 quail meat samples, were collected and tested for the presence of Campylobacter. The results showed that 56 out of 80 samples (70%) were infected with Campylobacter, of which 27 out of 40 chicken samples (67.5%) and 29 out of 40 quail samples (72.5%) were infected with Campylobacter. In addition, positive samples were tested with specific 16SrRNA primers and specific mapA and ceuE genes were used to examine Campylobacter jejuni and Campylobacter coli species, respectively. The frequency of infection with Campylobacter species was also examined, and it was observed that the frequency of infection with Campylobacter jejuni (85.71%) was significantly higher than the frequency of infection with Campylobacter coli (8.92%).
1. Babaie Najad Basiri F, Haghighi Khoshkhoo P, Akbariazad G. Prevalence and Antibacterial Susceptibility of Thermophilic Campylobacter spp. in Broiler Chickens. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences 2016;26:1369-1385.
2. Bakhshi B, Kalantar M, Rastegar-Lari A, Fallah F. PFGE genotyping and molecular characterization of Campylobacter spp. isolated from chicken meat. Iranian Journal of Veterinary Research 2016;17(3):177.
3. Corry J.E. and Atabay H.I. (2001). Poultry as a source of Campylobacter and related organisms. Journal of Applied Microbiology, 90: 96S-114S.10- Horrocks S.M., Anderson R.C., Nisbet D.J. and Ricke S.C. (2009). Incidence and ecology of Campylobacter jejuni and coli in animals. Anaerobe,15:18-25.
4. Dan SD, Tabaran A, Mihaiu L, Mihaiu M. Antibiotic susceptibility and prevalence of foodborne pathogens in poultry meat in Romania. The Journal of Infection in Developing Countries 2015;9(01):035-41.
5. Franchin P.R., Ogliari P.J. and Batista C.R.V. (2007). Frequency of thermophilic Campylobacter in broiler chickens during industrial processing in a Southern Brazil slaughterhouse. British Poultry Science, 48: 127-132.
6. Frederick A. and Huda N. (2011). Campylobacter in poultry: Incidences and possible control measures. Research Journal of Microbiology, 6: 182-192.
7. Hoseinpour F, Foroughi A, Nomanpour B, Nasab RS. Identification and differentiation of Campylobacter species by high-resolution melting curve analysis. Microbial Pathogenesis 2017;108:109-13.
8. Humphrey, T., O'Brien, S., and Madsen, M. 2007. Campylobacters as zoonotic pathogens: A food production perspective. International Journal of Food Microbiology. 117: 237-257.
9. Hussain I., Mahmood M.S., Akhtar M. and Khan A. (2007). Prevalence of Campylobacter species in meat, milk and other food commodities in Pakistan. Food Microbiology, 24: 219-222.
10. Kagambèga A, Thibodeau A, Trinetta V, Soro DK, Sama FN, Bako É, et al. Salmonella spp. And Campylobacter spp. In poultry feces and carcasses in Ouagadougou, Burkina Faso. Food Science & Nutrition 2018;6(6):1601-6.
11. Ketley, J. M. (1997). Pathogenesis of enteric infection by Campylobacter. Microbiology, 143, 5-21.
12. Ma H, Su Y, Ma L, Ma L, Li P, Du X, et al. Prevalence and characterization of Campylobacter jejuni isolated from retail chicken in Tianjin, China. Journal of Food Protection 2017;80(6):1032-40.
13. Mokhtarian, D.H., Mohsenzadeh, M., Ghahramani, M., Moshki, M. and Fani, M.J. 2009. Detection and identification of campylobacter jejuni and campylobacter coli from poultry carcasses slaughtered in Gonabad poultry slaughterhouse. Ofogh-e-Danesh. GMUHS J. 15 (3): 31-35.
14. Nielsen, E.M., Engberg, J., and Madsen, M. 1997. Distribution of serotypes of Campylobacter jejuni and C. coli from Danish patients, poultry, cattle and swine. FEMS Immunology Medical Microbiology. 19: 47–56.
15. Raeisi M, Khoshbakht R, Ghaemi EA, Bayani M, Hashemi M, Seyedghasemi NS, et al. Antimicrobial resistance and virulenceassociated genes of Campylobacter spp. isolated from raw milk, fish, poultry, and
red meat. Microbial Drug Resistancen 2017;23(7):925-33.
16. Rahimi, E. 2013. Campylobacter spp. contamination of chicken meat and byproducts in Shahrekord, Iran. Iranian Vet J.38: 30-36.
17. Rahimi, E. and Tajbakhsh, E. 2008. Prevalence of campylobacter species in poultry meat in the Esfahan city, Iran. Bulg J Vet Med. 11: 257-262.
18. Saife, Y.M., Fadly, F.M., Glisson, J.R., McDougald, L.R., Nolan, L.K. and Swayne, D.E. (2008). Disease
of poultry. 12 th edition, Blackwell Publishing Professional, PP: 657-690.
19. Suzuki H. and Yamamoto S. (2009). Campylobacter contamination in retail poultry meats and by-products in Japan: A literature survey. Journal of Veterinary Medical Science, 71 (3): 255-261.
20. Taremi, M., Soltan Dallal, M.M., Gachkar, L., Moez Ardalan, S., Zolfagharian, K. and Zali, M.R. 2006.
Prevalence and antimicrobial resistance of campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. Int J Food Microbiol. 108: 401-403.
21. Van Looveren, M., Daube, G. & De Zutter, L. (2001). Antimicrobial susceptibilities of Campylobacter strains isolated from food animals in Belgium. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 48, 235-240.