بررسی مقایسه مولکولی مقاومت به فلزات سنگین در سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه غذایی و بالینی
محورهای موضوعی :
فرزانه حسینی
1
*
,
مریم ذبیحی
2
,
زهرا شوقی
3
,
فاطمه حیدری
4
,
ساجده نوروزیان لنگرودی
5
1 - گروه میکروب شناسی دانشکده علوم زیستی تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشگاه آزاد واحد تهران شمال
3 -
4 - دانشگاه آزاد اسلامی
5 - دانشگاه آزاد واحد تهران شمال
کلید واژه:
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: استافیلوکوکوس ¬اورئوس از مهمترين عوامل مسمومیت غذایی و عفونت های بیمارستانی درجهان می¬باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع ژنهای CzrC و mecA درسویه های استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شده از نمونه های مواد غذایی و بالینی، آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی آنها و تعیین حساسیت سویه ها به فلزات روی و کادمیوم به روش MIC می باشد. مواد و روش ها: در این تحقیق تعداد 24 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شده از مواد غذایی و نمونه های بالینی جمع¬آوري و در محیط¬های اختصاصی کشت داده و با آزمونهای بیوشیمیایی تایید شد. آزمون¬ مقاومت آنتي¬بيوتيكي به روش ديسك دیفیوژن و تعیین MIC علیه فلزات روی و کادمیوم انجام گردید. جهت شناسایی ژن¬های مقاومت mecA و CrcZ از آزمون PCR Multiplex استفاده شد. یافته ها: هر 24 جدایه با استفاده از کشت و آزمونهای بیوشیمیایی به عنوان استافیلوکوکوس اورئوس تایید شدند. نتایج آنتی بیوگرام نمونه ها نشان داد بیشترین حساسیت در نمونه های غذایی نسبت به تیکوپلانین (100%) و بیشترین مقاومت به آنتی-بیوتیک های کلیندامایسین و آزیترومایسین (3/33%) بود. در نمونه های بالینی نیز بیشترین حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک ونکومایسین (7/91%) و بیشترین مقاومت به آنتی¬بیوتیک متی سیلین (3/58%) بدست آمد. فراوانی ژن مقاوم به متي¬سيلين و czrC در نمونه¬های غذایی به ترتیب 6/16 و 50 % و در نمونه های بالینی به ترتیب 50 و 75 % مشاهده شد. همچنین نتایج آزمون MIC نشان داد که کمترین غلظت تاثیر نمک کادمیوم بر روی نمونه های غذایی ppm62/0 و در نمونه های انسانی ppm 3/0 بوده است و نمونه های انسانی نسبت به نمونه های غذایی با غلظت کمتر حساس بوده است. در نتایج نمک روی مشخص شده نمونه های غذایی و بالینی هر دو با یک غلظت ppm 07/0 حساس بوده اند. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان دهنده فراوانی بالای ژنهای mecA و czrC در سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شده از نمونه های مواد غذایی و بالینی می باشد. به علاوه نشان داده شد میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در این سویه ها نسبت بسیار زیاد می باشد که این امر هشداری جدی می باشد و تشخیص سریع جدایه¬های مقاوم جهت جلوگیری از گسترش مقاومت امری ضروری می باشد. کلمات کلیدی: استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی ، czrC ، mecA، PCR Multiplex