بررسی اثرات روغن کلزای تهیه شده به روش پرس سرد بر روی فاکتورهای هماتولوژیک، بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی موش صحرایی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییلیلا زینت بخش 1 , زهرا پیراوی ونک 2 , علیرضا مهاجر 3 , تیمور شکری 4 , علیرضا حسنی بافرانی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد صنایع غذایی، واحد سواد کوه، دانشگاه آزاد اسلامی و رییس گروه هماهنگی استانداردهای بین المللی کدکس مواد غذایی ایران، سازمان ملی استاندارد، کرج، ایران
2 - استادیار پژوهشکده غذایی و کشاورزی پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
3 - عضو هیات علمی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
4 - کارشناس ارشد پژوهشکده غذایی و کشاورزی پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
5 - عضو هیات علمی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
کلید واژه: روش پرس سرد, روغن کلزا, مشاهدات بالینی,
چکیده مقاله :
مقدمه: با توجه به افزایش تولید، مصرف و مزایای تغذیه ای روغن های خوراکی تهیه شده به روش پرس سرد، بررسی سلامت و ایمنی مصرف روغن کلزای تهیه شده به روش پرس سرد انجام شد که از طریق مقایسه فاکتورهای هماتولوژی، بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی بین موش های صحرایی دریافت کننده روغن کلزای تهیه شده به روش پرس سرد و موش های صحرایی دریافت کننده روغن کلزای تصفیه شده، صورت پذیرفت. مواد و روشها: بر طبق راهنمای "آزمایش مواد شیمیایی- مطالعه سمیت در جوندگان، دوز تکرار90 روزه"، 56 موش صحرایی به پنج گروه تقسیم بندی شدند. گروه ها شامل: گروه 1 با جیره غذایی معمولی، گروه 2 دریافت کننده غذای معمولی و روغن کلزای تصفیه شده با دوز (5 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) و گروه های 3، 4 و 5 نیز علاوه بر غذای معمولی، دریافت کننده روغن کلزای تهیه شده به روش پرس سرد، هر کدام در دوزهای به ترتیب 5/2 و 5 و 5/7 (میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) بودند. در پایان آزمایش تغییرات وزن بدن،مصرف غذا وآب، علائم مسمومیت، مشاهدات بالینی و معاینات چشم پزشکی در طول دوره (90 روز) بررسی شد. یافتهها: نتایج پژوهش در زمینه تغییرات وزنی، تعیین پارامترهای خونی و فاکتورهای بیوشیمیایی در تمامی موش های صحرایی بررسی گردید. میزان کاهش تری گلیسرید و آنزیم های کبدی (ALT،AST) در گروه های دریافت کننده روغن کلزای پرس سرد در مقایسه با گروه دریافت کننده روغن کلزای تصفیه شده از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0> P). نتیجهگیری: باتوجه به نتایج حاصله، روغن کلزای تهیه شده به روش پرس سرد در دوزهای تجویز شده، بر فاکتورهای هماتولوژی، بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی موش صحرایی اثری نداشت.
Introduction: The increase in the production, consumption and nutritional benefits of oils extracted by cold press method has been studied. The safety of colza oil extracted by this method has been studied and compared with refined colza oil in respect of hematological, biochemical and liver enzymes factors in rats. Materials and Methods: According to the guideline for chemical testing the study of oral toxicity in rodents, 56 rats were divided into five groups: group 1 were fed with the normal diet, group 2 were fed by the normal diet and refined colza oil with the dose of 5 mg/kg of body weight and groups 3, 4 and 5 were fed by the cold pressed colza oil with the doses of 2.5, 5 and 7.5 mg/kg of body weight respectively, in addition to their normal diet. During the ninety days periods, some factors namely body weight, food and water consumption, toxicity, clinical observations, ophthalmic examinations, were studied. Results: Weight variation, blood parameters and biochemical factors of rats were investigated and accordingly showed significant decreases in triglyceride level and liver enzymes (ALT, AST) among the group fed by the cold pressed colza oil as compared to the group receiving refined colza oil (The difference was considered statistically significant (P<0.05)). Conclusion: Colza oil extracted by the cold press method as described earlier did not affect the hematological, biochemical parameters and liver enzymes in rats.
بی نام . (1389). ویژگی های روغن کلزای خوراکی. استاندارد ملی ایران، شماره 4935، اصلاحیه شماره 2.
بی نام .(1391). روغن های خوراکی تهیه شده به روش پرس سرد-ویژگیها. استاندارد ملی ایران، شماره 13392، اصلاحیه اول.
کدیور، ش.، قوامی، م.، قراچورلو، م. و دلخوش، ب. (1389). ارزیابی شیمیایی روغن استخراج شده از ارقام مختلف دانه کلزا، مجله علوم غذایی و تغذیه، سال هفتم، شماره 2.
Ackman, R. G. (1990). Canola fatty acids-an ideal mixture for health, nutrition and food use In Canola and Rapeseed, New York, Pp: 81-89.
Anon. (1998). Guideline for the Testing of Chemical, Repeated Dose 90-day Oral Toxicity Study in Rodents.Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), No: 408
Anderson, D. (1996). A primer on oils processing technology. In Y. H. Hui (Ed) Bailey's industrial oil and fat products .John Wiley & Sons, Inc., New York.(Vol.4, pp 10-17)
Badawyb, H. (1994). Biochemical and toxicological studies on the effect of high and low erucic acid rapeseed oil on rats, Food Science and Nutrition Department and Animal Reproduction Department, National Research.
Benedetto,T. (1992). Toxic oil syndrome, Ten years of progress. WHO Regional Publications Copenhagen. No. 42.
Biljana, B., Rabrenovi, B., Dimi, M., Novakovi, V. & Tesevi, N . (2014). The most important bioactive components of cold pressed oil from different pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds. LWT - Food Science and Technology, 521-527.
Cheraghi, J., Ehsan, H., Reza, H. & Reza, S. (2013). Hematologic parameters study of male and female rats administrated with different concentrations of Silver Nanoparticles. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5 (7), 789-796.
Choo, W., Birch, J. & Dufour, L. (2007). Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed flaxseed oils, Journal of Food Composition and Analysis, 20, 202–211.
Deng, Q., Xiao, Y., Jiqu, X., Lan, W., Fenghong, H., Qingde, H., Changsheng, L. & Fangli, M. (2014). Effects of endogenous and exogenous micronutrients in rapeseed oils on the antioxidant status and lipid profile in high-fat fed rats. Lipids Health Dis, 13, 198.
Gunstone, F. D. (2004). Rapeseed and Canola Oil Production Processing Properties and user, Published by Blackwell Publishing.
Matthäus, B. & Brühl, L. (2003). Quality of cold-pressed edible rapeseed oil in Germany, Federal Center for Cereal, Potato and Lipid Research, Institute for Lipid Research, 47(6), 413-419.
Mazaheri, A. (2006). New technology in oils and fats science, Journal of Vegetable Oil Industry, 37, 12-14.
Mirzaee Ghazani, S., Guadalupe, G. & Alejandro, G. (2014). Micronutrient content of cold‐pressed, hot‐pressed, solvent extracted and RBD canola oil: Implications for nutrition and quality. European Journal of Lipid Science and Technology,116, 1-8.
Olorunfemi, A., Eseyin, A., Iboro, I. & Arnold, C. (2006). Biochemical changes in serum of Rat treated with aqueous extract of the fruit of Telfairia Occidentalis. African Journal of Biomedical Research, 9, 235 – 237.
Parker, T. D., Adams, D. A., Zhou, K., Harris, M. & Yu, L. (2003). Fatty acid composition and oxidative stability of cold pressed edible seed oils, Journal of Food Science, 68, 1240-1243.
Parry, J. W. (2006). Value-Adding factors in cold-pressed edible seed oils and flours, University of Maryland, College Park.
Siger, A. (2007). The content and antioxidant activity of phenollic compounds in cold-pressed plant oils, Faculty of Food Science and Nutrition.
Vogtmann, H., Christian, R. & Hardin, A. (1975). The Effects of high and low erucic acid rapeseed oils in diets for rats, International Journal of Vitamin and Nutrition Researches, 45(2), 221-229.
Yang & Mei. (2013). Minor components and oxidative stability of cold-pressed oil from rapeseed cultivars in China, Journal of Food Composition and Analysis, 29, 1–9.
Yazdani-Nasab, Z. & Piravi-Vanak, Z. (2015). A Study on the Specifications of Cold Pressed Colza Oil. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 7(1), 47-52.