بررسی میزان فلزات سنگین، آفلاتوکسین و آلودگی میکروبی در محصول خرمای سایر
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییروح الله شیرعلی پور 1 , مریم البرزی 2 , الناز فتحی زاده 3
1 - دکتری تخصصی شیمی تجزیه، مرکز تحقیقات ارزیابی ایمنی در فرآورده های غذایی و دارویی کشور، اهواز، ایران
2 - کارشناس ارشد شیمی تجزیه، آزمایشگاه سم شناسی کنترل غذا و دارو اهواز، اهواز، ایران
3 - کارشناس ارشد صنایع غذایی، آزمایشگاه میکروبیولوژی کنترل غذا و دارو اهواز، اهواز، ایران
کلید واژه: آفلاتوکسین, خرمای سایر, ریزمغذی ها, فلزات سنگین, کپک, مخمر,
چکیده مقاله :
مقدمه: مطابق مطالعات تغذیه ای، خرما ارزش غذایی زیادی دارد و از طرف دیگر به دلیل تولید زیاد آن در کشور قابلیت تبدیل به یک محصول صادراتی استراتژیک را دارد. خرما سهم قابل توجهی را در سبد غذایی انسان ها در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران به خود اختصاص داده است. از این رو، پایش کیفیت و سلامت این محصول طبیعی امری ضروری می باشد. مواد و روشها: در این پژوهش، 15 نمونه از خرمای سایر با علامتهای تجاری مختلف عرضه شده در سطح شهرستان اهواز در پاییز 1391 برای بررسی میزان فلزات سنگین شامل سرب و کادمیم، ریز مغذی ها شامل آهن، مس و روی، سموم قارچی آفلاتوکسین B و G و آلودگی میکروبی شامل مخمر و کپک گردآوری شد. آماده سازی نمونه ها و اندازه گیری های انجام شده بر اساس روشهای استاندارد انجام شد. یافته ها: مقدار میانگین عناصر سرب، کادمیم، آهن، روی و مس به ترتیب برابر با 062/0، 040/0، 6/4، 5/1 و 5/2 میکروگرم بر گرم به دست آمد. مطابق آزمایش های انجام شده، در هیچکدام از نمونه های گردآوری شده افلاتوکسین تشخیص داده نشد. همچنین، نتایج به دست آمده از آزمایشهای میکروبی وجود مخمر و کپک را در هیچکدام از نمونهها، بجز یکی از آنها که میزان کپک در آن بالاتر از حد مجاز بود، اثبات ننمود. نتیجهگیری: مطابق نتایج به دست آمده، خرمای سایر توزیع شده در اهواز با ضریب اطمینان خوبی سالم و ایمن برای استفاده تشخیص داده شد.
Introduction: According to the nutritional investigations, date fruit (Phoenix dactylifera L.) has a good nutritional value and is potentially a strategic export product due to its widespread cultivation in Iran. Date fruit plays an important role in the diets of Iranian people. For these reasons, monitoring the quality and safety of date is necessary and essential. Materials and Methods: In this survey, 15 samples of different brands of sayer date fruit were collected through Ahvaz market in order to analyse the heavy metals namely Pb and Cd, as well as Fe, Cu and Zn and detect aflatoxins B and G and evaluate the microbial contaminations. Sample preparations of date fruit were carried out according to AOAC 999.11 (Pb, Cd, Fe, Cu and Zn), ISIRI 6872 (aflatoxins) and ISIRI 10899-1 (yeast and mold) standard methods. Results: The mean values of Pb, Cd, Fe, Zn and Cu were 0.062, 0.040, 4.6, 1.5 and 2.5 µg g-1, respectively. There was no evidence to verify aflatoxins B and G existences in the collected samples. Microbial experiments have been performed on yeast and mold in date fruit samples. The results indicated no microbial contamination except in one sample suspicious to the presence of mold that was over the tolerable level according to ISIRI 16217. Conclusion: According to the results, the date fruit distributed in Ahvaz city was relatively healthy and safe to be consumed.