بررسی خصوصیات اسانس پوست واریته های مختلف لیموترش خارگی (Citrus limon) استخراج شده به روش تقطیر با آب
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمهسا مؤیدی 1 , محمد تقی گلمکانی 2 , سارا موحد 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، گروه علوم و صنایع غذایی، ورامین، ایران
2 - استادیار دانشگاه شیراز، گروه علوم و صنایع غذایی، شیراز، ایران
3 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، گروه علوم و صنایع غذایی، ورامین، ایران
کلید واژه: اسانس, استخراج, تقطیر با آب, کلونجر, لیموترش خارگی,
چکیده مقاله :
مقدمه: اسانس لیموترش یک ترکیب پیچیده آلی است که به عنوان طعم دهنده در بسیاری از مواد غذایی نظیر نوشیدنی ها کاربرد فراوانی دارد. مواد و روشها: در این مطالعه از روش تقطیر با آب به وسیله الکترومنتل به منظور استخراج اسانس از پوست دو واریته لیموترش خارگی (Citrus limon)، واریتههای لیسبون و یورکا استفاده گردید و سینتیک استخراج، بازدهی، ترکیبات تشکیل دهنده و ثابتهای فیزیکی اسانس، میزان انرژی مصرفی و مباحث زیست محیطی (دی اکسید کربن آزاد شده در محیط) مورد بحث و بررسی قرار گرفتند. یافتهها: میزان اسانس استخراج شده از واریتههای لیسبون و یورکا به ترتیب، 14/0±22/1% و 14/0±18/1% وزنی-وزنی بود. میان ثابتهای فیزیکی (ضریب شکست، وزن مخصوص و رنگ) اسانسهای استخراج شده از پوست هر دو واریته لیموترش خارگی تفاوت معنیداری وجود نداشت. همچنین، بین میزان انرژی مصرفی برای هر دو واریته لیسبون و یورکا (67/0کیلو وات ساعت) تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. ترکیبات اسانسهای استخراج شده با دستگاه کروماتوگرافی گازی/ طیف سنج جرمی مورد شناسایی قرار گرفتند. لیمونن، اصلیترین ترکیب موجود در اسانس واریته لیسبون (69/4±24/66%) و واریته یورکا (20/4±40/59%) بود. نتیجهگیری: به شکل کلی، از لحاظ کمی و کیفی نیز تفاوت معنیداری میان ترکیبات اصلی اسانسهای استخراج شده از واریتههای لیسبون و یورکا وجود نداشت.
Introduction: Lemon essential oil is a complex organic compound isolated from the peel that is commonly used as a flavoring agent in food and beverages, cosmetics, and other household products. The aim of this research work is to isolate the essential oil from citrus peel and evaluate its characteristics.Materials and Methods: The essential oil from dry Citrus Limon (Lisbon and Eureka varieties) peel was extracted by hydrodistillation (HD) method. The extraction yield, extraction time, chemical composition of the essential oil, physical constants, energy consumption, and quantities of released carbon dioxides in the atmosphere were investigated.Results: The essential oil yields concerned with Lisbon and Eureka varieties were 1.22±0.14 and 1.18±0.14% (w/w), respectively. There were not significant differences among the physical constants (refractive index, color, and specific gravity) of extracted essential oils from Lisbon and Eureka varieties. Significant differences concerned with energy consumption of both Lisbon and Eureka varieties (0.67 kWh) were not observed. Using GC/MS apparatus, chemical components of extracted essential oils were identified. The major component of extracted essential oils from Lisbon and Eureka varieties was limonene (66.24±4.69 and 59.40±4.20%, respectively).Conclusion: There were not significant differences between quantity and quality of major components of extracted essential oils from two C. Limon varieties.
انصاری، خ. (1389). میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری. انتشارات برگ فردوس، قم، صفحه 83.
بی نام. (1378). اسانسها - روش عمومی تجزیه و شناسایی اجزاء توسط دستگاه گازکروماتوگرافی با ستون پرشده. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، استاندارد ملی ایران، شماره 5192، چاپ اول.
بی نام. (1382). اسانسها – اندازه گیری چگالی نسبی در دمای 20 درجه سلسیوس - روش آزمون. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، استاندارد ملی ایران، شماره 9-2274، چاپ اول.
بی نام. (1382). اسانسها- اندازهگیری ضریب شکست- روش آزمون. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، استاندارد ملی ایران، شماره 6-2274، چاپ اول.
فرزاد، م. (1389). پرورش و باغداری مرکبات (کاشت، داشت و برداشت) آفات، امراض، کنهها، چیدن و نگهداری. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، صفحه 62.
AACC. (1983). Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. 8th ed. Salem, MA: Library of Congress.
Afshari-Jouybari, H. & Farahnaky, A. (2011). Evaluation of Photoshop software potential for food colorimetry. Journal of Food Engineering, 106, 170-175.
Ahmad, J. & Langrish, T. A. G. (2012). Optimisation of total phenolic acids extraction from mandarin peels using microwave energy: The importance of the Maillard reaction. Journal of Food Engineering, 109, 162-174.
Bennici, A. & Tani, C. (2004). Anatomical and ultrastructural study of the secretory cavity development of Citrus sinensis and Citrus limon: evaluation of schizolysigenous ontogeny. Flora, 199, 464-475.
Campelo, L. M. L., De Almeida, A. A. C., De Freitas, R. L. M., Cerqueira, G. S., De Sousa, G. F., Saldanha, G. B., Feitosa, C. M. & De Freitas, R. M. (2011). Antioxidant and Antinociceptive Effects of Citrus limon Essential Oil in Mice. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2011, 1-8.
Dugo, G. & Di Giacomo, A. (2002). Citrus The Genus Citrus. Taylor & Francis Group, pp. 1, 63, 115, 179, 539.
Espina, L., Somolinos, M., Loran, S., Conchello, P., Garcia, D. & Pagan, R. (2011). Chemical composition of commercial Citrus fruit essential oils and evaluation of their antimicrobial activity acting alone or in combined processes. Food Control, 22, 896-902.
Ferhat, M. A., Meklati, B. Y., Smadja, J. & Chemat, F. (2006). An improved microwave Clevenger apparatus for distillation of essential from orange peel. Journal of Chromatography A, 1112, 121-126.
Fuselli, S. R., Garcia de la Rosa, S. B., Eguaras, M. J. & Fritz, R. (2008). Chemical composition and antimicrobial activity of Citrus essences on honeybee bacterial pathogen Paenibacillus larvae, the causal agent of American foulbrood. World Journal Microbiol Biotechnol, 24, 2067-2072.
Gavahian, M., Farahnaky, A., Javidnia, K. & Majzoobi, M. (2012). Comparison of ohmic-assisted hydrodistillation with traditional hydrodistillation for the extraction of essential oils from Thymus vulgaris L. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 14, 85-91.
Golmakani, M. T. & Rezaei, K. (2008a). Comparison of microwave-assisted hydrodistillation with the traditional hydrodistillation method in the extraction of essential oils from Thymus vulgaris L. Food Chemistry, 109, 925-930.
Golmakani, M. T. & Rezaei, K. (2008b). Microwave-assisted hydrodistillation of essential oils from Zataria multiflora Boiss. European Journal of Lipid Science and Technology, 110, 448-454.
Gonzalez-Molina, E., Dominguez-Perles, R., Moreno, D. A. & Garcia-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 51, 327-345.
Kekelidze, N. A., Lomidze, E. P. & Yanikashvili, H. I. (1989). Analysis of terpen variation in leaves and fruits of citrus unshiu Marc. during otogenessis. Journal of flavor fragrance, 4, 37-41.
Khan, I. A. (2008). Citrus Genetics, Breeding and Biotechnology. UK by Biddles Ltd, Kings Lynn. pp. 1-2.
Kinoshita, K., Sakai, H. & Hirao, Y. (1959). Crystalline terpineol form oil of citrus umshiu. Journal of Hoshi Yakka Daigaky Kiyo, 8, 11-13.
Lucchesi, M. E., Chemat, F. & Smadja, J. (2004). Solvent-free microwave extraction of essential oil from aromatic herbs: Comparison with conventional hydrodistillation. Journal of Chromatography A, 1043, 323-327.
Ma, C. H., Liu, T. T., Yang, L., Zu, Y. G., Chen, X., Zhang, L., Zhang, Y. & Zhao, Ch. (2011). Ionic liquid-based microwave-assisted extraction of essential oil and biphenyl cyclooctene lignans from Schisandra chinensis Baill fruits. Journal of Chromatography A, 1218, 8573-8580.
Matsuura, R., Ukeda, H. & Sawamura, M. (2006). Tyrosinase Inhibitory Activity of Citrus Essential Oils. Journal of Agriculture of Food Chemistry, 54, 2309-2313.
Nielsen, S. S. (2010). Food Analysis. Fourth edition, edithed by Nielsen, S. S. Springer. New York. pp. 22, 580-582.
Rezvanpanah, Sh., Rezaei, K., Razavi, S. H. & Moini, S. (2008). Use of Microwave-assisted Hydrodistillation to Extract the Essential Oils from Satureja hortensis and Satureja Montana. Food Science and Technology Research, 14, 311-314.
Roy, B. C., Hoshino, M., Ueno, H., Sasaki, M. & Goto, M. (2007). Supercritical Carbon Dioxide Extraction of the Volatiles from the Peel of Japanese Citrus Fruits. Journal of Essential Oil Research, 19, 78-84.
Safaei-Ghomi, J. & Meshkatalsadat, M. H. (2010). Nano scale injection for the determination of voletile organic component of vitex Pseudo-Negundo using various extraction techniques. Digest Journal of Nanomaterials and Biostructures, 5, 207-213.
Shaw, P. E. (1979). Review of quantitative analyses of citrus essential oils. Journal of Agriculture Food Chemistry, 27, 246-257.
Vian, M. A., X., Fernandez, F., Visinoni and F., Chemat. (2008). Microwave hydrodiffusion and gravity, a new technique for extraction oils. Journal of Chromatography A, 1190, 14-17.
Wang, L. & Weller, C. L. (2006). Recent advances in extraction of nutraceuticals from plants. Trends in Food Science and Technology, 17, 300-312.
Webber, H. J. (1967). History and development of the Citrus industry. In: Reuther, W., Batchelor, L. D. and Webber, H. J. (eds). The Citrus Industry, 2nd edn. University of California Press, California, pp. 4-5.
WWW.Wikipedia.Com