مقایسه کنترل قند خون و تبعیت از رژیم غذایی در زنان مبتلا به دیابت بارداری با یا بدون استفاده از روش عکس برداری همزمان از مواد غذایی مصرفی
محورهای موضوعی : تغذیهجلال حجازی 1 * , بیژن قبادیان 2 , شاهین ناصرپور 3 , آیدا رضایی 4 , احسان حجازی 5
1 - مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت و بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2 - مرکز تحقیقات بیماریهای متابولیک، پژوهشکده سلامت و بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3 - مرکز تحقیقات بیماریهای متابولیک، پژوهشکده سلامت و بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
4 - گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
5 - گروه تغذیه بالینی، انیستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
کلید واژه: دیابت بارداری, رژیم غذایی, عکس برداری همزمان از مواد غذایی, قند خون ,
چکیده مقاله :
چکیده
مقدمه: در مطالعه حاضر تأثیر استفاده از روش عکسبرداری همزمان از غذاهای مصرفی در مقایسه با رژیمدرمانی ساده بر کنترل قند خون و تبعیت از رژیم غذایی در زنان مبتلا به دیابت بارداری مورد مطالعه قرار گرفته است.
مواد و روش ها: 65 نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری به طور تصادفی در دو گروه مداخله (21 نفر) و کنترل (44 نفر) قرار گرفتند. برای هر دو گروه رژیم غذایی مناسب طراحی گردید. در گروه مداخله، افراد قبل و بعد از مصرف هر ماده غذایی، با تلفن همراه خود از آن عکس گرفته و به محقق ارسال نمودند. میزان مطابقت غذای دریافتی با رژیم توسط محقق بررسی و بازخورد روزانه ارائه گردید. پس از دو هفته، پرسشنامه میزان تبعیت از رژیم غذایی برای هر دو گروه تکمیل شد. نمونه خون ناشتا، یک ساعت و دو ساعت بعد از تست تحمل گلوکز، قبل و بعد از مداخله از بیماران اخذ گردید و تغییرات قند خون در دو گروه مقایسه شد.
یافته ها: قند خون ناشتا، یک ساعت و دو ساعت بعد، در گروه های مداخله و کنترل به صورت معنی داری نسبت به پیش از مداخله کاهش یافت(به ترتیب 001/0>p، 035/0p=،003/0p=) و (هر سه مورد p<0.001). با این حال، تفاوت معنیداری در تغییرات قند خون ناشتا، یک ساعته و دو ساعته بین دو گروه مشاهده نشد (به ترتیب 088/0p=، 487/0p=،062/0p=). از نظر تبعیت از رژیم غذایی، گروه کنترل امتیاز بالاتری کسب کرد(به ترتیب 67/57 و 14/60 از 63 امتیاز).
نتیجه گیری: رعایت رژیم غذایی مناسب در کنترل قند خون مادران مبتلا به دیابت بارداری موثر است اما روش تصویربرداری همزمان از غذا تأثیر بیشتری نسبت به رژیمدرمانی بهتنهایی در کاهش قند خون نداشته است.
Introduction: This study examines the effect of real-time food photography compared to standard dietary management on blood glucose control and dietary adherence in women with gestational diabetes.
Materials and Methods: In this study, 65 women with gestational diabetes were randomly assigned to two groups: intervention (n=21) and control (n=44). An appropriate diet was designed for both groups. In the intervention group, participants photographed their meals before and after consumption using their smartphones and sent the images to the researcher. The researcher evaluated the compliance of the consumed food with the prescribed diet and provided feedback. After two weeks, both groups completed a dietary adherence questionnaire. Fasting blood samples and samples one and two hours after a glucose tolerance test were collected before and after the intervention to compare changes in blood glucose levels between the groups.
Results: Fasting blood glucose, one-hour, and two-hour glucose levels significantly decreased in the intervention group compared to before the intervention (p<0.001, p=0.035, and p=0.003, respectively). These parameters also significantly decreased in the control group after dietary management (p<0.001). However, there was no significant difference in the changes in fasting, one-hour, and two-hour blood glucose levels between the two groups (p=0.088, p=0.487, and p=0.062, respectively). The diet adherence score in the control group was higher than in the intervention group (67.57 vs. 60.14 out of 63).
Conclusion: Adherence to a proper diet effectively controls blood glucose in women with gestational diabetes; however, real-time food photography did not demonstrate a greater effect on blood glucose reduction compared to standard dietary management alone.
Archundia Herrera, M. C. & Chan, C. B. (2018). Narrative Review of New Methods for Assessing Food and Energy Intake. Nutrients, 10. https://doi.org/10.3390/nu10081064
Asaad, G., Sadegian, M., Lau, R., Xu, Y., Soria-Contreras, D. C., Bell, R. C. & Chan, C. B. J. N. (2015). The reliability and validity of the perceived dietary adherence questionnaire for people with type 2 diabetes. 7, 5484-5496. https://doi.org/10.3390/nu7075231
Association, A. D. (2021). Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2021. Diabetes Care, 44, S15-s33. https://doi.org/10.2337/dc21-S002
Cunningham, F., Leveno, K., Bloom, S., Dashe, J., Hoffman, B., Casey, B. & Spong, C. (2018). Williams Obstetrics, ed, 25.
Curtis, C., Hills, S. P., Arjomandkhah, N., Cooke, C., Ranchordas, M. K. & Russell, M. (2024). The test–retest reliability and validity of food photography and food diary analyses. Nutrition & Dietetics, 81, 563-572. 10.1111/1747-0080.12901
Eiland, L., Mclarney, M., Thangavelu, T. & Drincic, A. (2018). App-Based Insulin Calculators: Current and Future State. Curr Diab Rep, 18, 123. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1097-y
Eldridge, A. L., Piernas, C., Illner, A.-K., Gibney, M. J., Gurinović, M. A., De vries, J. H. & Cade, J. E. J. N. (2018). Evaluation of new technology-based tools for dietary intake assessment—an ILSI Europe Dietary Intake and Exposure Task Force evaluation. 11, 55. https://doi.org/10.3390/nu11010055
Fan, R., Chen, Q., Song, L., Wang, S., You, M., Cai, M., Wang, X., LI, Y. & XU, M. (2024). The Validity and Feasibility of Utilizing the Photo-Assisted Dietary Intake Assessment among College Students and Elderly Individuals in China. Nutrients, 16, 211. https://doi.org/10.3390/nu16020211
Frøisland, D. H. & Årsand, E. (2015). Integrating visual dietary documentation in mobile-phone-based self-management application for adolescents with type 1 diabetes. Journal of diabetes science and technology, 9, 541-548. https://doi.org/10.1177/1932296815576956
Gemming, L., Utter, J. & Ni mhurchu, C. (2015). Image-Assisted Dietary Assessment: A Systematic Review of the Evidence. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115, 64-77. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.09.015
Hajifaraji, M. & Dolatkhah, N. (2017). Gestational diabetes mellitus and associated challenges from the perspective of nutrition science: a review article. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 27, 202-224.
Hébert, J. R., Hurley, T. G., Steck, S. E., Miller, D. R., Tabung, F. K., Peterson, K. E., Kushi, L. H. & Frongillo, E. A. (2014). Considering the Value of Dietary Assessment Data in Informing Nutrition-Related Health Policy. Advances in Nutrition, 5, 447-455. https://doi.org/10.3945/an.114.006189
Heikkilä, L., Vanhala, M., Korpelainen, R. & Tossavainen, P. (2021). Agreement between an Image-Based Dietary Assessment Method and a Written Food Diary among Adolescents with Type 1 Diabetes. Nutrients, 13. https://doi.org/10.3390/nu13041319
Higgins, J., Lasalle, A., Zhaoxing, P., Kasten, M., Bing, K., Ridzon, S. & witten, T. (2009). Validation of photographic food records in children: are pictures really worth a thousand words? European journal of clinical nutrition, 63, 1025-1033. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.12
Ho, D. K. N., Tseng, S.-H., Wu, M.-C., Shih, C.-K., Atika, A. P., Chen, Y.-C. & Chang, J.-S. (2020). Validity of image-based dietary assessment methods: A systematic review and meta-analysis. Clinical Nutrition, 39, 2945-2959. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.08.002
JU, H., Rumbold, A. R., Willson, K. J. & Crowther, C. A. (2008). Borderline gestational diabetes mellitus and pregnancy outcomes. BMC pregnancy and childbirth, 8, 1-7. https://doi.org/10.1186/1471-2393-8-31
Lee, J., Lee, N. K. & Moon, J. H. (2025). Gestational Diabetes Mellitus: Mechanisms Underlying Maternal and Fetal Complications. Endocrinology and Metabolism, 40, 10-25. https://doi.org/10.3803/EnM.2024.2264
Lunde, P., Nilsson, B. B., Bergland, A., Kværner, K. J. & BYE, A. (2018). The Effectiveness of Smartphone Apps for Lifestyle Improvement in Noncommunicable Diseases: Systematic Review and Meta-Analyses. J Med Internet Res, 20, e162. https://doi.org/10.2196/jmir.9751
Mittal, R., Prasad, K., Lemos, J. R., Arevalo, G. & Hirani, K. (2025). Unveiling Gestational Diabetes: An Overview of Pathophysiology and Management. International Journal of Molecular Sciences, 26, 2320. https://doi.org/10.3390/ijms26052320
Naaman, R., Parrett, A., Bashawri, D., Campo, I., Fleming, K., Nichols, B., Burleigh, E., Murtagh, J., Reid, J. & Gerasimidis, K. (2021). Assessment of Dietary Intake Using Food Photography and Video Recording in Free-Living Young Adults: A Comparative Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 121, 749-761. e1. https://doi.org/10.1016/j.jand.2020.09.040
Paryad, E., Kazemnezhad Leili, E., Booraki, S., Sadeghimeibodi, A. & Nassiri Sheikhani, N. (2015). Study status of care adherence and its related factors in patients undergoing. Journal of Holistic Nursing And Midwifery, 25, 34-45.
Sadeghi, S., Khatibi, S. R., Mahdizadeh, M., Peyman, N. & Dorniani, S. Z. (2023). Prevalence of gestational diabetes in Iran: a systematic review and Meta-analysis. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran, 37.https://doi.org/10.47176/mjiri.37.83
Salehmoghaddam, A. R., Khosravi bonjar, A., Karimi moonaghi, H. & Gholami, H. (2013). An investigation of the effect of e-learning education method on dietary regimen in type 2 diabetic patients. Evidence Based Care, 3, 51-58.
Sandborg, J., Söderström, E., Henriksson, P., Bendtsen, M., Henström, M., Leppänen, M. H., Maddison, R., Migueles, J. H., Blomberg, M. & Löf, M. (2021). Effectiveness of a smartphone app to promote healthy weight gain, diet, and physical activity during pregnancy (HealthyMoms): randomized controlled trial. JMIR mHealth and uHealth, 9, e26091. doi: 10.2196/26091
Sharp, D. B. & Allman-farinelli, M. (2014). Feasibility and validity of mobile phones to assess dietary intake. Nutrition, 30, 1257-1266. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.02.020
Shoneye, C. L., Dhaliwal, S. S., Pollard, C. M., Boushey, C. J., Delp, E. J., Harray, A. J., Howat, P. A., Hutchesson, M. J., Rollo, M. E. & Zhu, F. (2019). Image-based dietary assessment and tailored feedback using mobile technology: Mediating behavior change in young adults. Nutrients, 11, 435. https://doi.org/10.3390/nu11020435
Subar, A. F., Freedman, L. S., Tooze, J. A., Kirkpatrick, S. I., Boushey, C., Neuhouser, M. L., Thompson, F. E., Potischman, N., Guenther, P. M., Tarasuk, V., Reedy, J. & Krebs-Smith, S. M. (2015). Addressing Current Criticism Regarding the Value of Self-Report Dietary Data12. The Journal of Nutrition, 145, 639-2645. https://doi.org/10.3945/jn.115.219634
Tian, Y., Zhang, S., Huang, F. & MA, L. (2021). Comparing the Efficacies of Telemedicine and Standard Prenatal Care on Blood Glucose Control in Women With Gestational Diabetes Mellitus: Randomized Controlled Trial. JMIR Mhealth Uhealth, 9, e22881. https://doi.org/10.2196/22881
Wang, H., LI, N., Chivese, T., Werfalli, M., Sun, H., Yuen, L., Hoegfeldt, C. A., Powe, C. E., Immanuel, J. & Karuranga, S. (2022). IDF diabetes atlas: estimation of global and regional gestational diabetes mellitus prevalence for 2021 by International Association of Diabetes in Pregnancy Study Group’s Criteria. Diabetes research and clinical practice, 183, 109050. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2021.109050