بررسی باقیمانده و دوره کارنس آفتکش کارباریل بر روی محصول کاهو در ایران
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذاییوحیده مهدوی 1 , رویا نوربخش 2 , سعید باقری 3 , رحیم فیروزی 4 , قاسم فدوی 5
1 - عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور ،تهران،ایران
2 - کارشناس پژوهشی پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد ،کرج، ایران
3 - عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی دزفول ،خوزستان ، ایران
4 - عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ورامین ، ورامین،ایران
5 - کارشناس پژوهشی پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، سازمان ملی استاندارد ،کرج ،ایران
کلید واژه: کارباریل, کاهو, دوره کارنس, بیشینه مجاز باقیمانده,
چکیده مقاله :
کاهو از سبزیهای بسیار مفید و پر مصرف است. از مهمترین آفات کاهو میتوان به لاروهای برگخوار، کرم طوقه بر، حلزون و شتهها اشاره نمود که به منظور کنترل این آفات 2 تا 3 نوبت سمپاشی محصول با آفت کش های نظیر کلرپیریفوس، دیمتوات، دلتامترین و کارباریل انجام میشود. بررسی میزان باقی مانده آفتکشها در این محصول در بهبود ایمنی غذایی جامعه مؤثر است. از آفتکش هایی که برای کاهو توصیه شده، حشرهکش کارباریل است که در این مطالعه باقی مانده و دوره کارنس آن بررسی شد. در زمان های مختلف و هر بار سه بوته کامل به صورت تصادفی به عنوان نمونه از مزارع استان خوزستان و شهرستان ورامین نمونهبرداری شد. روش استخراج بر روی نمونههای شاهد ارزیابی شده و میزان بازیافت[1] آفتکش از نمونههای شاهد بررسی و صحت روش استخراج تأیید شد. پس از استخراج کارباریل و تزریق نمونهها به دستگاه HPLC و مقایسه پیک های کروماتوگرام با استاندارد کارباریل، مقادیر باقی مانده کارباریل محاسبه شد. دوره کارنس حشرهکش کارباریل برای کاهو در ورامین 44/3 و در خوزستان 48/3 روز بدست آمد. دوره کارنس کارباریل برای کاهو را می توان 4 روز پیشنهاد نمود و منطقه کشت تاثیری چندانی روی آن ندارد. این نتیجه با سایر مطالعات همخوانی دارد.