مطالعه و بررسی برخی خواص فیزیکی و شیمیایی چهار رقم آلو(Prunus domestica L.)
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذایی
کلید واژه: خصوصیات فیزیکوشیمیایی, آلو, فعالیت آنتیاکسیدانی,
چکیده مقاله :
آلو یکی از میوههایی است که سرشار از ترکیبات ریز مغذی و سلامتزا میباشد. تعیین خواص مختلف آلوهای تولیدی در کشور به عنوان مبنایی برای طراحی و ساخت ماشینها و تجهیزات انتقال، درجه بندی و فرآوری است که تعیین آنها در راستای کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری، کیفیت و توان رقابت با محصولات خارجی ضروری است. در این تحقیق برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سه رقم آلوی کشت شده در ایران (شابلون ریز، شابلون درشت و شایرو) و یک رقم وارداتی (شیلیایی) تعیین گردید. خواص فیزیکی شامل طول، عرض، ارتفاع، قطر هندسی، قطر حسابی، قطر معادل، حجم، سطح، وزن، زاویه لغزش، چگالی توده، تخلخل، رنگ و بافت اندازهگیری شدند. همچنین برخی از خصوصیات شیمیایی مانند آنتوسیانینها، پلیفنولها، فعالیت آنتیاکسیدانی، پروتئین، اسیدهای میوه (اسید مالیک، سیتریک، آسکوربیک و فوماریک)، ترکیبات قندی (گلوکز، فروکتوز، ساکارز و سوربیتول)، محتوای آب، میزان خاکستر و مواد معدنی تعیین گردید. نتایج نشان داد که رقم شابلون درشت دارای بیشترین طول، عرض، ارتفاع، سطح، قطر هندسی، وزن، حجم و تخلخل بوده که مقادیر آنها به ترتیب 38/68، 12/58، 06/52 میلیمتر، 55/3075 میلیمتر مربع، 93/67 گرم، 23/66 سانتیمتر مکعب و 04/42 درصد است و رقم شابلون ریز با 47/91 درصد و 59/70 گرم در سانتیمتر مکعب به ترتیب بیشترین مقدار درصد کرویت و چگالی توده را دارا میباشند. در بین چهار رقم مورد بررسی رقم شیلیایی دارای بیشترین مقدار پلیفنول (74/134 میلیگرم در 100 گرم) و رقم شایرو بیشترین مقدار آنتوسیانین (85/27 میلیگرم در 100 گرم) و فعالیت آنتی اکسیدانی (0017/0 گرم) میباشد.