میزان خطر آلودگی مواد غذایی به گونه های بیماریزای کمپیلوباکتر و راه های کنترل آن در ایران
راحم خوشبخت
1
(
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
)
سعید خالدیان
2
(
ندارم
)
پریا میری
3
(
ندارد
)
اسماعیل عباسی
4
(
ندارد
)
کلید واژه: ", کمیپلوباکتر", , ", مقاومت آنتی بیوتیکی", , ", مواد غذایی", , ", ایران", ,
چکیده مقاله :
عفونت کمپیلوباکتریوزیس یکی از شایعترین بیماری های میکروبی منتقله از غذا در سراسر دنیا بوده که بیشتر توسط گونه های کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلویاکتر ایجاد شده و سبب عفونت های روده ای- معده ای و گاهی بیماری های عصبی در انسان می شوند. در این مطالعه مروری تلاش شده است که تمامی مقالات در ارتباط با شیوع کمپیلوباکتر در مواد غذایی در ایران از سال 2010 تا 2023 از پایگاه های اطلاعاتی مطالعه و در مقاله گنجانده شده و نکات کلیدی آنها استخراج گردد تا اهمیت این پاتوژن در کشور بیشتر شناخته شده و روش های پیشگیری و کنترل عفونت در گله های پرورشی، کشتارگاه ها و مراکز فرآوری مورد توجه بیشتری قرار بگیرد. موضوعی که در مطالعات کمتر مورد بررسی قرار گرفته است شیوع کمپیلوباکتر در مراکز سنتی عرضه گوشت و لبنیات است. اطلاعات کافی در مورد نحوه شیوع و انتقال پاتوژن های غذایی در این مراکز وجود نداشته و رعایت بهداشت در آن ها در سطح پایینی قرار دارد، بنابراین این مراکز می توانند کانون های شیوع بیماری باشند. لذا باید استانداردهای مناسبی جهت کنترل این پاتوژن غذایی توسط مراجه ذی صلاح تدوین گردد و توسط ارگان های نظارتی اعمال شود. همچنین باید تلاش شود که مصرف آنتی بیوتیک ها در مراکز پرورش دام و طیور تحت نظارت قرار بگیرد و از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در عفونت های انسانی نیز اجتناب شود تا شاهد گسترش مقاومت های آنتی بیوتیکی کمپیلویاکتر نباشیم.
چکیده انگلیسی :
Campylobacter species are considered as one of the most common food-borne microbial diseases around the world. Campylobacter jejuni and Campylobacter coli species are the most common species isolated from food, which cause gastroentritis and sometimes subsequent neurological diseases in humans. In this article, an attempt has been made to review all articles on the prevalence of campylobacteriosis in food products sold in Iran from 2010 to 2023. Then extracted their key points in order to better understand the importance of this pathogen in the country, and infection prevention and control methods in breeding herds, slaughterhouses and processing centers should be given more attention. An issue that has been investigated in less studies is the prevalence of Campylobacter in traditional meat and dairy supply centers. There is not enough information about the spread and transmission of food pathogens in these centers, and hygiene in them is at a low level, so these centers can be centers of disease outbreaks. Therefore, appropriate standards for the control of this food pathogen should be developed by competent authorities and applied by regulatory bodies. Efforts should also be made to monitor the use of antibiotics in livestock and poultry breeding centers and to avoid excessive use of antibiotics in human infections so as not to witness the spread of Campylobacter antibiotic resistance.