نقش تجربه با واسطه و تجربه محیطی در آموزش معماری معاصر ایران (بررسی موردی دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 86 - 85)
محورهای موضوعی : مدیریت محیط زیستسید غلامرضا اسلامی 1 , غلامحسین معماریان 2 , پریسا علیمحمدی 3
1 - دانشیار، دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران.
2 - دانشیار، دانشکده معماری، دانشگاه علم و صنعت.
3 - دکتری معماری دانشکده معماری و شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی.
کلید واژه: تجربه مستقیم, ارتباط, رسانه, تجربه با واسطه,
چکیده مقاله :
از نتایج مدرنیته در دنیای امروز حضور قدرتمند رسانه ها در زندگی هر روزه انسان است. متفکرین از زوایای گوناگون به این مساله نگریسته و موضوعی که بیشتر آن ها با آن هم عقیده هستند، تاثیری است که رسانه ها بر انسان می گذارند. این اثر و تجربه حاصل از آن که تجربه ای باواسطه است، به دلیل ماهیت سریع و انبوه اطلاعات در رسانه ها کمتر همه جانبه و عمیق قلمداد شده و تجربه مستقیم از محیط را نیز کاهش می دهد. این امر در عرصه معماری که شکل دهنده رابطه انسان و محیط است بسیار اهمیت می یابد و در اولین مرحله متاثر از آموزش آن است. معماری کنونی که با بینشی جهانی و فرا منطقه ای مواجه است؛ با چالش هایی در زمینه ی سنت و مدرنیته در ایران، در سیستم آموزش آن نیز تفاوت های بنیادی و جبری زیادی با گذشته دارد و رسانه ها به دلیل سرعت، سهولت و هزینه کم دسترسی و همچنین جذابیتشان، در مقیاس وسیعی توسط دانشجویان به کار می روند. از اینرو این تحقیق با توجه به این پرسش اصلی شکل گرفته است که: رسانه ها چه نقشی در آموزش معماری و تجربه ی محیطیِ دانشجویان امروز ایران داشته اند؟ بر این اساس در بررسی و نظر سنجی انجام شده از 250 نفر از دانشجویان دو دانشگاه تهران و آزاد اسلامی تهران در سال 85-86 ، می توان دید که بخش عمده ای از شناخت معماری آن ها از طریق واسطه ها حاصل می شود. این شناخت از طرفی به دلیل عدم احاطه کامل به روند یک اثر و مبانی فلسفی و مسایل اجتماعی/ فرهنگی بستر آن، در مواردی سطحی و ظاهری است و از طرف دیگر باعث می شود که تجربه محیطی ضعیف گشته و مفید و موثر واقع نگردد.
One of the results of contemporary modernity is a strong presence of media in daily life. Scholars see this process from different aspects and the issue which is widely accepted by them is the deep influence of media on people. This influence and experience which is a mediated experience، due to its fast nature and mass information، cannot be a deep experience and it reduces the direct effect of environment. This issue which can shape the relationship between the human and environment in the area of architecture is very important and at the first stage training about it is very vital. Contemporary architecture has a global view and challenges such as tradition and modernity in Iran and the education system of it contains a lot of compulsory and fundamental differences with the past. Because of fastness، easiness، low costing and attraction of media big majority of students use it and get influenced by it. So because of the mentioned reasons this question is asked "What is the role of media in architecture education and environmental experiment for students?" Based on the above isuues a research was done amongst 250 students of Tehran and Islamic Azad university of Tehran in the year of 85-86. The results showed that major part of their architectural knowledge is gained via media which is not deep enough. This recognition is weak as there is no deep knowledge about philosophy of architecture and its related cultural and social issues which causes a weak and inefficient environmental experiment.