بررسی اثر تخمکشی اسانس سه گونه گیاهی روی سوسک چهار نقطهای حبوبات .Callosobruchus maculatus F
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانجهانشیر شاکرمی 1 , لیلا پورحسینی 2 , رضا وفایی شوشتری 3 , شیلا گلدسته 4
1 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد
2 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
3 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
4 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
کلید واژه: Essential Oil, : اسانس گیاهی, تخمکشی, سوسک چهار نقطهای حبوبات, Callosobruchus maculates, Ovicidal,
چکیده مقاله :
برای یافتن مواد حشرهکش جدید که تجدید شونده، سازگار با محیطزیست بوده و به آسانی قابل تهیه باشند، اسانس سه گونه گیاه شامل Mentha aquatica L.، M. piperita L.و Anethum graveolens L. از نظر اثر روی تفریخ تخم سوسک چهار نقطهای حبوبات در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل با شش تکرار انجام شد. اسانسهای گیاهی با استفاده از روش تقطیر با آب تهیه شدند. آزمایش در شرایط دمایی 2±30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد در تاریکی انجام شد. هر سه گونه اسانس گیاهی مورد مطالعه به طور معنیداری میزان تفریخ تخم را کاهش دادند. در غلظت 03/37 میکرولیتر بر لیتر اسانس گیاهان M. aquatica، M. piperita و A. graveolens به ترتیب باعث 100، 100 و 73/92 درصد مرگ و میر تخم سوسک چهار نقطهای حبوبات شدند. مقادیر LC50برای گیاهان M. aquatica، M. piperita و A. graveolens به ترتیب 628/2، 806/3 و 468/4 میکرولیتر بر لیتر محاسبه شد.
In order to find recyclable, environment friendly and easy accessible insecticides, the essential oils of three plant species including Mentha aquatica L., M. piperita L. and Anethum graveolens L. were used against the eggs of Callosobruchus maculatus. The experiment was conducted in 6 replications using a completely randomized design of factorial experiment. The essential oils were prepared by water distillation method. Experiment was carried out at 30±2 ˚C and 60±5% R. H. under dark condition. Results show that all three plant essential oils reduced percentage of egg hatching significantly. At the concentration of 37.03 µl/lessential oils of M. aquatica, M. piperita and A. graveolens caused 100, 100 and 92.73% mortalities of eggs, respectively.Values of 50% lethal concentrationon eggs were 2.628, 3.806 and 4.468 µl/l for M. aquatica, M. piperita and A. graveolens, respectively.