مطالعه ظرفیت انتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی گیاه استویا ربادیانا (Stevia rebaudiana) بدنبال تجویز شرین کننده ساخارین بر فاکتورهای خونی در موش بزرگ آزمایشگاهی
محورهای موضوعی :عاطفه هرویان 1 , حسین اریک آغاجی 2 * , علی کریمی گودرزی 3
1 - دانشکده دامپزشکی واحد کرج،کرج،ایران
2 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی واحد علوم و تحقیقات
3 - استادیار بخش فیزیولوژی،گروه علوم پایه،دانشکده دامپزشکی واحد کرج،کرج،ایران
کلید واژه: ساخارین, عصاره هیدروالکلی استویا, انزیم های کبدی, فاکتورهای خونی,
چکیده مقاله :
علاقه روزافزون به زندگی سالم و افزایش بروز چاقی و دیابت، مصرف شیرین کننده های غیر مغزی و بدون کالری مصنوعی مانند ساخارین را رواج داده است. استویا یک عصاره شیرین کننده طبیعی است که فواید درمانی فراتر از شیرینی وخاصیت انتی اکسیدانی ان به اثبات رسیده.از طرفی مضرات ساخارین برروی دستگاهای حیاتی بدن فاکتورهای خونی گزارش شده.لذامطالعه حاضربه منظوربررسی اثرات انتی اکسیدانی عصاره استویا و تجویز همزمان با ساخارین بر روی فاکتورهای خونی میباشد. دراین مطالعه تجربی 24 سر رت نر بالغ نژاد Wistar به صورت تصافی به یک گروه کنترل وسه گروه تجربی تقسیم شدند.گروه اول یا کنترل روزانه3 میلی لیتر اب مقطروگروه دوم ساخارین با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و گروه سوم عصاره هیدروالکلی استویا با دو400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن وگروه چهارم به صورت همزمان ساخارین واستویا را با همان دوز به صورت گاواژ به مدت 48 روزدریافت نمودند. 24 ساعت بعدازاخرین تیمار،بعد از بیهوشی،نمونه های خونی از قلب موشها اخذ و بعد از جداسازی سرم مورد ارزیابی قرارگرفتند. میزان گلوکز،اوره وانزیمهای کبدی ، , ALT AST درگروه ساخارین افزایشی معنی دار بود.میزان البومین خون در گروه ساخارین+استویاکاهش معنی دار ومیزان کراتینین افزایش معنی داری داشته است. فاکتور های دیگر مانند پروتِین کل و تری گلیسیرید نیز تغییر معنی داری نداشت.ساخارین به واسطه تولید رادیکالهای ازاد و نیز تضعیف دستگاه انتی اکسیدانی بدن و تغییرات در پارامترهای خونی،قادر به اختلال درعملکرد فیزیولوژیک بدن خواهد بودکه مصرف همزمان استویا، میتواند اثرات ساخارین را تعدیل نماید.
The growing interest in healthy living and the increasing incidence of obesity and diabetes have popularized the consumption of non-nutritive and calorie-freeartificial sweeteners such as saccharin. Stevia is a natural sweetening extract with proven therapeutic benefits beyond its sweetness and antioxidant properties.On the other handadverse effects of saccharin on vital body systems and blood parameters have been reported.Therefore,the present study aims to investigate the effects of simultaneous administration of saccharin and stevia extract on the blood parameters. In this experimental study,24adult male Wistar rats were randomly divided into one control group and three experimental groups. The first group received 3ml of distilled water daily,the second group received saccharin at a dose of5mg/kg.BW,the third group received hydroalcoholic extract of stevia at a dose of400 mg/kg.BW,and the fourth group simultaneously received saccharin and stevia at the same doses via gavage for48days 24 hours after the final treatment,following anesthesia,blood samples were collected from the rats' hearts,and after serum separation,they were evaluated Glucose,urea,and liver enzymes levels showed a significant increase in the saccharin group. Blood albumin levels significantly decreased in the saccharin+stevia group, while creatinine levels showed a significant increase.Other factors such as total protein and triglycerides did not show significant changes Saccharin,through the production of free radicals and weakening of the body's antioxidant systemas well as changes in blood parameters,can disrupt physiological body functions.Howeverconcurrent consumption of stevia can moderate the effects of saccharin.
1. Helal EG, Al-Shamrani A, Abdelaziz MA, El-Gamal MS. Comparison between the effect of sucralose and sodium saccharin on some physiological parameters in male albino rats. The Egyptian Journal of Hospital Medicine. 2019 Jan 1;74(7):1552-8.
2. Zhang Q, Yang H, Li Y, Liu H, Jia X. Toxicological evaluation of ethanolic extract from Stevia rebaudiana Bertoni leaves: Genotoxicity and subchronic oral toxicity. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2017 Jun 1;86:253-9.
3. Chatsudthipong V, Muanprasat C. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacology & therapeutics. 2009 Jan 1;121(1):41-54.
4. Gregersen S, Jeppesen PB, Holst JJ, Hermansen K. Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabolism. 2004 Jan 1;53(1):73-6.
5. Ritu M, Nandini J. Nutritional composition of Stevia rebaudiana, a sweet herb, and its hypoglycaemic and hypolipidaemic effect on patients with non‐insulin dependent diabetes mellitus. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2016 Sep;96(12):4231-4.
6. Ruiz-Ruiz JC, Moguel-Ordoñez YB, Matus-Basto AJ, Segura-Campos MR. Antidiabetic and antioxidant activity of Stevia rebaudiana extracts (Var. Morita) and their incorporation into a potential functional bread. Journal of food science and technology. 2015 Dec;52:7894-903.
7. Andrejić BM, Mijatović VM, Samojlik IN, Horvat OJ, Ćalasan JD, Đolai MA. The influence of chronic intake of saccharin on rat hepatic and pancreatic function and morphology: gender differences. Bosnian Journal of Basic Medical Sciences. 2013 May;13(2):94.
8. Alkafafy ME, Ibrahim ZS, Ahmed MM, El-Shazly SA. Impact of aspartame and saccharin on the rat liver: Biochemical, molecular, and histological approach. International journal of immunopathology and pharmacology. 2015 Jun;28(2):247-55.
9. Azeez OH, Alkass SY, Persike DS. Long-term saccharin consumption and increased risk of obesity, diabetes, hepatic dysfunction, and renal impairment in rats. Medicina. 2019 Oct 9;55(10):681.
10. Zangeneh MM, Goodarzi N, Zangeneh A, Najafi F, Tahvilian R. Hypoglycemic and nephroprotective effects of aqueous extract of Stevia rebaudiana (sweet fraction) in streptozotocin-induced diabetic mice. J Ardabil Univ Med Sci. 2018;17(4):437-46.
11. Amin KA, AlMuzafar HM. Alterations in lipid profile, oxidative stress and hepatic function in rat fed with saccharin and methyl-salicylates. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Apr 15;8(4):6133.
12. Zafrilla P, Masoodi H, Cerdá B, García-Viguera C, Villaño D. Biological effects of stevia, sucralose and sucrose in citrus–maqui juices on overweight subjects. Food & function. 2021;12(18):8535-43.
13. Abdel-Aal RA, Abdel-Rahman MS, Al Bayoumi S, Ali LA. Effect of stevia aqueous extract on the antidiabetic activity of saxagliptin in diabetic rats. Journal of ethnopharmacology. 2021 Jan 30;265:113188.