بررسی آثار تغییرات اقلیمی بر عملکرد ذرت دانهای در ایران: کابرد رهیافت اقتصادسنجی فضایی با دادههای پانلی
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیاسماعیل پیش بهار 1 , سیامک دارپرنیان 2 , محمد قهرمانزاده 3
1 - دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تبریز.
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز.
3 - دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تبریز
کلید واژه: اقتصادسنجی فضایی, بیمه, تغییرات اقلیمی, روش ریکاردین, ریسک سیستماتیک,
چکیده مقاله :
در این پژوهش تاثیر متغیرهای اقلیمی چون نوسانات دما و بارش و نیز میزان نهادههای مصرفی بذر، کود اوره و کود فسفات بر عملکرد محصول کشاورزی ذرت دانهای طی سالهای 91-1370 بررسی شد. با استفاده از مدل ریکاردین و روش اقتصادسنجی فضایی تاثیر تغییرات اقلیمی نظیر دما و بارش و میزان نهادههای مصرفی بذر و کود اوره و فسفات در 3 اقلیم گرم، معتدل و سرد در کشور، بررسی گردید. نتایج نشان داد که شدت نوسانات تغییرات اقلیمی در هر سه اقلیم مطالعه شده به اندازهای بوده است که بهعنوان عاملهای ریسک سیستماتیک شناسایی شوند. با توجه به نتایج بهدست آمده در اقلیم گرم، گرمای بیش از حد در فصل کشت(ماه خرداد) و نبود گرمای کافی در فصل رشد(ماه مهر) و همچنین کمبود بارش در فصل رشد(ماه مهر) از عاملهای کاهش عملکرد ذرت میباشند و در اقلیم معتدل، گرمای بیش از حد در فصل رشد(ماه مرداد) و فصل برداشت محصول(ماه مهر) عوامل ریسک سیستماتیک به حساب میآیند. همچنین در اقلیم سرد، گرما در فصل رشد(ماه خرداد) و در فصل گلدهی(ماه مرداد) و فصل برداشت محصول(ماه آبان) عامل تاثیرگذار محسوب میشود.
طبقهبندی JEL : N55, Q10, O13.
In this study the impact of climate variables such as precipitation and temperature fluctuations and seed, urea and phosphate fertilizers on the yield of maize was studied in three different climate zones of Iran. For this purpose, Ricardian and spatial econometric models were used. The results showed the severity of climate change fluctuations, in all three climates, has been enough to identify as systematical risk factors. The results showed that, the extreme heat in the growing season of September, and lack of precipitation during the growing season (October) in warm climate zone were the main factors which caused decline in maize yield. In moderate climate, overheating during growing season (August) and harvest (October) considered as systematical risk factors. Also in the cold climate, heat in growing and flowering seasons (June and August) and harvest season (November) had negative effect on crop yield.
_||_