بررسی راهکارهای ارتقاء کارایی صنایع رب گوجه فرنگی در استان فارس
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
1 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اسلامی واحد جهرم
2 - استادیار اقتصاد کشاورزی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم
کلید واژه: کارایی, تحلیل فراگیر دادهها, بازده نسبت به مقیاس, رب گوجه فرنگی,
چکیده مقاله :
صنعت رب گوجه فرنگی یکی از صنایع مهم تبدیلی در کشور بوده است کـه در اسـتان فـارس نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است . هدف اصلی این مطالعه تحلیل کارایی واحـدهای تولیـدی ایـن صنعت در استان فارس می باشد و در این مطالعه از روش“ تحلیل فراگیر دادههـا ” اسـتفاده شـده است . نتایج مطالعه نشان داد که با استفاده از 97،801 میلیون ریال سرمایه ، 909 نفرسال نیـروی کار ، 56،814 مترمربع زیربنا و 225،492 متر مربع زمین در کل اسـتان کـه بـه ترتیـب 61/42 ، 42/73 ، 36/05 و 57/71 درصد کمتر از وضعیت جاری استفاده از این نهادهها ست ، میتـوان بـه تولید هدف 164،559 تن رب گوجه فرنگی که 1/66 درصد بیشتر از مقدار فعلـی تولیـد آن اسـت، دست یافت . این مهم از راه تغییرات فناوری و استفاده از ظرفیت کامـل صـنایع تولیـد رب گوجـه فرنگی امکان پذیر است . در این خصوص ، حمایت هـای ویـژه ی اعتبـاری ، یارانـهای و قیمتـی از تولیدکنندگان گوجه فرنگی و رب در استان توسط دولت دارای اهمیت اسـت . همچنـین، طراحـی واحدهای جدید صنعت تولید رب گوجه فرنگی استان و هزینههای مربوطه ، بایـستی در چـارچوب روش ارائه شده در این مطالعه بررسی شود.
One of the most important industries in the agricultural sector of Iran is tomato processing industry. This industry also is important in Fars Province. The objective was to study efficiency of firms in Fars province. Data Envelopment Analysis was used for analyzing efficiency. Result showed that by using 97801 million Rials of capital, 909 man per year of labor, 56814 square meter of building and 225492 square meters of land that respectively were 61.42%, 36.05%, 42.73% and 57.71% less than current condition of using these resources,164 thousands tons of tomato paste could be produced that was 1.66% greater than current production. This is possible by technical changes and use of full capacity of tomato paste industries. In this context, extending credit, subsidy and price support for tomato and tomato paste producers are suggested. Design of new tomato paste firms and corresponding costs could be analyzed by using the approach proposed in this study.