ارزیابی تاثیر عوامل اقلیمی و غیر اقلیمی بر تولید غلات: شواهد تجربی از ایران
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیابوالفضل دیلمی 1 , رامتین جولایی 2
1 - گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
2 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه: تولید غلات, عوامل اقلیمی, انتشار کربن دی اکسید, اعتبارات کشاورزی,
چکیده مقاله :
مقدمه: تأمین امنیت غذایی در ایران، یکی از اهداف اساسی سیاستهای کشاورزی، از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال، تغییرات اقلیمی و عوامل غیر اقلیمی، چالشهایی را برای حفظ و افزایش تولید غلات ایجاد کردهاند.
روش شناسی: تحقیق حاضر با استفاده از روش ARDL و با بررسی دوره زمانی 2020-1990، به ارزیابی تأثیر عوامل اقلیمی (دما، بارش و انتشار کربن دیاکسید) و غیر اقلیمی (اعتبارات بخش کشاورزی، سطح زیر کشت غلات و مصرف کودهای شیمیایی) بر تولید غلات در ایران پرداخته است.
یافتهها: نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که افزایش دما و بارش میتواند باعث افزایش تولید غلات شود، در حالی که انتشار CO2 باعث کاهش تولید غلات میگردد. همچنین، اعتبارات بخش کشاورزی، سطح زیر کشت غلات و مصرف کودهای شیمیایی نیز تأثیر مثبتی بر تولید غلات دارند.
بحث و نتیجهگیری: جهت سازگاری با تغییرات اقلیمی، باید به جوامع کشاورز اطلاعاتی در مورد تأثیرات این تغییرات و راهکارهای مقابله با آنها ارائه شود تا بتوانند با این چالشها مواجه و با استفاده از پتانسیل مثبت ایجاد شده، بهرهوری کشاورزی را افزایش دهند.
Introduction: Ensuring food security in Iran, as one of the main goals of agricultural policies, are of great importance. However, climate change and non-climatic factors pose challenges to maintaining and increasing cereal production.
Methods: The present study evaluates the impact of climatic factors (temperature, precipitation, and carbon dioxide emissions) and non-climatic factors (agricultural credits, land under cereal production, and fertilizer consumption) on cereal production in Iran using the ARDL approach and by examining the time period of 1990-2020.
Results: The results of the study show that an increase in temperature and precipitation can lead to an increase in cereal production, while CO2 emissions lead to a decrease in cereal production. Moreover, agricultural credits, land under cereal production, and fertilizer consumption also have a positive impact on cereal production.
Conclusion: In order to adapt to climate change, agricultural communities need to be provided with information about its impacts and mitigation measures so that they can face these challenges and increase agricultural productivity by utilizing the positive potential created.