اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita)
محورهای موضوعی : ژنتیکحمیدرضا باقری 1 , علیرضا لادن مقدم 2 , الهام دانائی 3 , وحید عبدوسی 4
1 - گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: عناصر غذایی, اسانس, نعناع فلفلی, نانوکلات, مورفوفیزیولوژیک,
چکیده مقاله :
با توجه به اهمیت استفاده از نانوتکنولوژی در کشاورزی پایدار جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی، این پژوهش با هدف بررسی اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) که یکی از مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان می باشد، بصورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در گلخانهای واقع در شهرستان اسلامشهر انجام شد. تیمارهای محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز شامل سه سطح 2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر بودند. محلولپاشی گیاهان در سه مرحله و با فواصل یک هفته اعمال گردید و دو هفته پس از آخرین مرحله محلولپاشی، نمونه برداری جهت ارزیابی صفات موردنظر انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد، کاربرد نانوکلاتها بطور معنیداری صفات مورد ارزیابی را نسبت به شاهد افزایش دادند، بطوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل کل و میزان آهن در تیمار نانوکلات آهن 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر وخشک ریشه و میزان پتاسیم در تیمار نانوکلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر بدست آمد، همچنین بیشترین میزان فنل و منگنز در تیمار نانوکلات منگنز 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان فلاونوئید و ویتامین ث در تیمار نانوکلات منگنز 4 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان کلسیم در تیمار نانوکلات کلسیم 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین میزان اسانس در تیمار نانوکلات آهن 4 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بطورکلی با توجه به نتایج این پژوهش، کاربرد نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز با غلظت 4 و 6 میلیگرم در لیتر اثر مثبتی بر افزایش بهرهوری نعناع فلفلی دارد.
Due to the importance of using nanotechnology in sustainable agriculture to increase the quantitative and qualitative yield of agricultural products, This study aims to investigate the effect of foliar application of iron, potassium, calcium and manganese nanoparticles on some morphophysiological traits and nutrient uptake of peppermint (Mentha piperita L.) that is one of the most important medicinal plants of the lamiaceae family was done in a completely randomized design with three replications in 2018 in a greenhouse located in Islamshahr. Foliar application treatments of iron, potassium, calcium and manganese nanoclates included three levels of 2, 4 and 6 mg/l. Foliar application was applied in three stages with one week intervals and two weeks after the last foliar application, sampling was performed to evaluate the traits. The results showed that the application of nano-chelates significantly increased the evaluated traits compared to the control, so that the highest fresh and dry weight of shoots, total chlorophyll content of leaves and iron in the treatment of iron nano-chelate 6 mg/l, the highest fresh and dry weight of roots and the amount of potassium in the treatment of nano-chelate potassium was obtained 6 mg/l, also the highest amount of phenol and manganese in the treatment of nano-chelate manganese 6 mg/l, the highest amount of flavonoids and vitamin C in the treatment of nano-chelate Manganese 4 mg/l, the highest amount of calcium was observed in the treatment of calcium nano-chelate, 6 mg/l and the highest amount of essential oil was observed in the treatment of iron nano-chelate, 4 mg/l. In general, according to the results of this study, the application of iron, potassium, calcium and manganese nano-chelates with concentrations of 4 and 6 mg/l has a positive effect on increasing the productivity of peppermint.
_||_