پاسخ گیاه گوجه فرنگی در شرایط القای مقاومت به رایزوکتونیا سولانی با استفاده از عوامل بیوکنترل باکتریایی جهش یافته با پرتو گاما
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتفاطمه ساعدی دیزجیکان 1 , پیمان فروزش 2 , سمیرا شهبازی 3
1 - دانشکده
2 - مدرس
3 - پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، کرج
کلید واژه: پرتو گاما, باسیلوس, گوجه فرنگی, رایزوکتونیا,
چکیده مقاله :
پژوهش حاضر با هدف مطالعه گیاه گوجه فرنگی در شرایط القای مقاومت به رایزوکتونیا سولانی با استفاده از عوامل بیوکنترل باکتریایی جهش یافته با پرتو گاما صورت گرفت. در این تحقیق ازسه گونه باکتری باسیلوس شاملB1 B600 B419استفاده شد. جهش تصادفی با استفاده از اشعه گاما انجام گرفت.نتایج نشان داد بالاترین فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در گیاه آلوده به عامل بیمارگر مشاهده گردید. این افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز ناشی از پاسخ گیاه به عامل بیمارگر می باشد که منجر به افزایش فعالیت این آنزیم گردید است که نشان دهنده افزایش اکسیداسیون در گیاه است. کلیه تیمارها به استثنای تیمار B1+P سطوح فعالیت آنزیم پراکسیداز پایین تری را نسبت به گیاه آلوده به بیمارگر نشان دادند.کلیه تیمارهای بیوکنترل باکتریایی نسبت به نمونه شاهد افزایش قابل توجهی در میزان کلروفیل a نشان دادند. در گیاهان تیمارشده با عامل بیوکنترل، بالاترین میزان کلروفیل b در تیمارهای B1+P وB600+P محاسبه شد. بالاترین درصد وقوع بیماری در گیاه آلوده به عامل بیمارگر و کمترین درصد وقوع در تیمار B419 + P مشاهده گردید. هم چنین تیمار با عامل بیوکنترل موتانت باعث افزایش عملکرد در گوجه فرنگی شده و حتی درتیمار با بیمارگر و جدایه موتانت B419 بالاترین میزان عملکرد ثبت شد.
The aim of this study was to evaluate the tomato plant induced resistance to Rhizoctonia solani using bio-control bacteria of Bacillus subtilis. Three bacterial isolates including B1 (un-irradiated B. subtilis), B600 and B419 (gamma-irradiated B. subtilis mutants) were used in this study. Results showed the highest activity of polyphenol oxidase enzyme in plant infected with pathogen. This increase in polyphenol oxidase activity was due to the response of the plant to the pathogen, which led to an increase in the activity of the enzyme, indicating an increase in oxidation in the plant. All treatments except B1 + Pathogen showed lower levels of peroxidase enzyme activity than the pathogen infected plant. All the plants treated with bio-control bacterial showed a significant increase in chlorophyll a compared to control. In plants treated with bio-control agents, the highest level of chlorophyll b in B600 + Pathogen and B1 + Pathogen were measured. The highest Disease Incidence percentage (DI%) was observed in plant pathogen (negative control) and the lowest DI was observed in plants treated with B419 + Pathogen. In plants treated with bio-control agent, the highest amount of chlorophyll b was calculated in B1 + Pathogen and B600 + Pathogen treatments. The highest percentage of Disease Incidence percentage (DI%) was observed in the pathogen-infected plant and the lowest in the B419 + Pathogen treatment. The treatment with bio-control agent increased tomato yield and even the highest yield was recorded in the B419 + Pathogen treatment.
_||_