تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط نمونه موردی: منطقه دو شهر ساری
صدرالدین متولی
1
(
دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور
)
حسین صیاد نیا
2
(
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نور، نور، ایران
)
غلامرضا جانباز قبادی
3
(
دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور
)
جلال عظیمی آملی
4
(
دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نور، ایران
)
کلید واژه: مخاطرات طبیعی, پایداری محیط, ساری, تابآوری شهری, سیلاب,
چکیده مقاله :
حوادث طبیعی که جزیی از فرآیند زندگی بشر به شمار می رود و هر روزه بر تعداد و تنوع آنها افزوده می شود، به عنوان چالشی اساسی در جهت نیل به توسعه پایدار جوامع انسانی مطرح می باشند.هدف از پژوهش حاضر، تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط در منطقه دو شهر ساری میباشد. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی – تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی میباشد. دادههای پژوهش از طریق مطالعات کتابخانهای و مشاهدات میدانی با ابزار مشاهده و پرسشنامه جمعآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر ساری و حجم نمونه با فرمول کوکران میزان 400 نفر محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس) استفاده شده و نواحی رتبهبندی شدند. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که منطقه دو شهر ساری از حیث تابآوری دچار ضعف میباشد چرا که ناحیه 2-2 از حیث بعد اقتصادی و بعد نهادی، ناحیه 2-3 از لحاظ بعد کالبدی – زیستمحیطی از وضعیت تابآوری پایینی برخوردارند و ناحیه 2-4 از جهت همه ابعاد تابآوری دچار ضعف میباشد. نتایج نشان داده است که عواملی سبب بافت فرسوده، نفوذناپذیری، مدیریت ضعیف، بیکاری و سطح پایین کاربریهای حیاتی و تعداد زیاد افراد آسیبپذیر سبب پایین بودن سطح تابآوری این منطقه بوده است و لازم است در راستای بهبود این عوامل و ارتقاء تابآوری استراتژیهایی مانند افزایش مشارکت مردم در مدیریت ناحیه؛ و افزایش هماهنگی و یکپارچگی مدیریت ناحیه به رهنمایی مدیریت شهری مدنظر قرار گیرد.
چکیده انگلیسی :
نقش سرمایه اجتماعی در توسعه سیاسی و اجتماعی ایران بعد از انقلاب اسلامی
تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط نمونه موردی: منطقه دو شهر ساری
تاریخ دریافت: تاریخ پذیرش: |
|
چکیده
حوادث طبيعي كه جزيي از فرآيند زندگي بشر به شمار مي رود و هر روزه بر تعداد و تنوع آنها افزوده مي شود، به عنوان چالشي اساسي در جهت نيل به توسعه پايدار جوامع انساني مطرح مي باشند. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط در منطقه دو شهر ساری میباشد. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی – تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی میباشد. دادههای پژوهش از طریق مطالعات کتابخانهای و مشاهدات میدانی با ابزار مشاهده و پرسشنامه جمعآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر ساری و حجم نمونه با فرمول کوکران میزان 400 نفر محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس) استفاده شده و نواحی رتبهبندی شدند. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که منطقه دو شهر ساری از حیث تابآوری دچار ضعف میباشد چرا که ناحیه 2-2 از حیث بعد اقتصادی و بعد نهادی، ناحیه 2-3 از لحاظ بعد کالبدی – زیستمحیطی از وضعیت تابآوری پایینی برخوردارند و ناحیه 2-4 از جهت همه ابعاد تابآوری دچار ضعف میباشد. نتایج نشان داده است که عواملی سبب بافت فرسوده، نفوذناپذيری، مدیریت ضعیف، بیکاری و سطح پایین کاربریهای حیاتی و تعداد زیاد افراد آسیبپذیر سبب پایین بودن سطح تابآوری این منطقه بوده است و لازم است در راستای بهبود این عوامل و ارتقاء تابآوری استراتژیهایی مانند افزایش مشارکت مردم در مدیریت ناحیه؛ و افزایش هماهنگی و یکپارچگی مدیریت ناحیه به رهنمایی مدیریت شهری مدنظر قرار گیرد.
واژگان کليدي: تابآوری شهری، مخاطرات طبیعی، سیلاب، پایداری محیط، ساری
مقدمه
شهرها به عنوان پيچيدهترين ساخته دست بشر، با ريسكهاي گستردهاي هم به دليل دامنه وسيعي از مخاطرات و همچنين به علت آسيبپذيريهاي چندگانه مواجه هستند (Asad Afrouz, 2010: 57). در سالهاي اخير نهادها و آژانسهاي فعال در زمينه كاهش سوانح بيشتر فعاليتهاي خود را بر دستيابي به جامعه تابآور در برابر سوانح متمركز ساختهاند كه در اين ميان به دليل خسارات وسيع و ناهنجاريهاي گسترده اجتماعي، سیلابها در کنار زمينلرزهها از اولويت بالايي در تلاش براي تقويت تابآوري جوامع در برابر سوانح طبيعي برخوردارند (Farzad Behtash, 2014: 34).
سیلابهای شهری به طور عمده در نتیجه اثرگذاری منفی توسعه شهرنشینی بر اکوسیستم رودخانهای ایجاد میشوند. رودخانهها در محیطهای شهری به عنوان یک عنصر طبیعی نه تنها در چشماندازسازی و زیباییشناسی فضاها نقش موثری دارند بلکه بر اثر تخریب ناشی از توسعه شهرنشینی به عنوان عواقب جدی چون سیل، آسیبهای جانی و مالی بسیاری نیز برای شهرها شناخته میشوند (Chelleri & Olazabal, 2012: 43). شهرنشینی سه تاثیر عمده بر جریان اکوسیستم شهری دارد. 1- ایجاد سطوح نفوذناپذیر به طوری که با بارش رگباری رواناب شکل میگیرد و یک سیل کوچک بر اثر تاثیر شهرنشینی ممکن است به اندازه ده برابر شدیدتر شود. 2- شهرنشینی باعث کاهش توانایی زهکشی رودخانه و منجر به سیلاب شهری گردد. 3- خیابانها در قالب شبکه باعث تخلیه آب با سرعت بیشتری در کانالهای محلی شده است این امر کاهش زمان تاخیر بین بارش اولیه و جاری شدن سیل را منجر میشود. علاوه بر این، اغلب رودخانهها توسط پل و یا سازههای پشتیبانی مجرای آنها تنگ شده، در نتیجه ظرفیت حمل جریان کاهش مییابد و با ادامه روند و افزایش سرعت، جریان از دیوارههای رودخانه لبریز میشود. ترکیبی از این عوامل، گسترش فرسایش و تخریب را به حداکثر میرساند و تجمع رسوبات را در رودخانههای شهری را منجر میگردد (Mousavi & Sadatmand, 2017: 3).
توسعه شهرنشینی همواره با ایجاد تغییراتی در ویژگیهای مورفولوژیکی از بعد متغیرهای چون تولید رسوب، نفوذناپذیری، هیدرولوژیکی، ریختشناسی و تخریب فیزیکی و بیولوژیکی در سیستم رودخانهای تاثیر میگذارد. افزایش رسوب، توان زهکشی رودخانه را کاهش داده و فرسایش تشدید و تغییرات موفولوژی را ایجاد مینماید. همچنین با افزایش نفوذناپذیری اثرات هیدرولوژیکی، تغییر در مورفولوژی کانال و تخریب بیولوژیکی در جریان را منجر میگردد (Dhar & Khirfan, 2017: 90). استان مازندران بهدليل برخورداري از شرايط آبوهوايي مطلوب و بارش كافي، از نظر منابع آب بسيار غني بوده و علت اين امر وجود رودخانههاي پرآب و متعدد، وفور آب سطحي است. این استان از نظر منابع آب سطحی شامل مجموعه رودخانههایی است كه بین رامسر تا انتهای خلیج میانکاله و از ارتفاعات شمالی البرز سرچشمه گرفته و به دریای مازندران میریزند كه اكثر آنها دائمی و اغلب آنها پرآب هستند. معالوصف با توجه به تعداد رودخانههای موجود در استان و جاری شدن آنها در نواحی دشتی، از شهرها عبور کرده و به دریای خزر میریزد. یکی از این رودخانهها، تجن است که با عبور این رودخانه از شهر ساری هم بر روی فضاهای شهر ساری تاثیر گذاشته و از طرفی نیز از فضاهای شهری و توسعه آنها از بعد تغییر در مشخصات مورفولوژی تاثیر میپذیرد. از طرفی در پی توسعه شهر در سالهای اخیر جمعیت شهر بيش از 5 برابر و مساحت آن 10 برابر رشد داشته، که منجر به زیر ساختوساز رفتن اراضی کشاورزی اطراف شهر و اتصال روستاهای اطراف به کالبد شهری گردیده است (Yaser et al: 2019: 143). در سال 1397 طی بارش شدید باران در شهر ساری منجر به آبگرفتگی و زیر آب رفتن اراضی کشاورزی شد. در آن زمان بیشترین بارش از شهر ساری با بیش از 70 میلی متر بوده که راه ارتباطی جاده کیاسر به سمنان در اثر شدت بارش مسدود شده بود. شدت بارندگی در ساری منجر به بالا آمدن رودخانه تجن و طغیانی شدن آن شده و پارک ملل ساری زیر آب رفته بود. از طرفی بارندگیها منجر به زیر آب رفتن سه شهرک مسکونی در شهر ساری از جمله شهرک فرهنگیان شده بود و برخی از روستاهای اطراف ساری از جمله روستای "سرکت" نیز با قطعی برق مواجه شده بودند. اين پژوهش با قرار دادن مفهوم تابآوري در كانون توجه خود، و توجه به تقليل خطر بلندمدت آسيبپذيري و در نظر گرفتن ارتباط متقابل آن با فرايند توسعه، با تاكيد بر بعد تابآوري به بررسي و مطالعه رابطه تابآوري شهري و وضعيت خطرپذيري محل سكونت در برابر خطرات سیلاب ميپردازد (Sarifinia, 2019: 4). با توجه به اهميت موضوع در شهر ساری لزوم برنامهريزي صحيح جهت كاهش اثرات سوانح طبيعي چون سیلاب ضروري به نظر ميرسد. در حالي كه اين مطالعات از ضرورت، ارزش بالا و جايگاه خاص خودش برخوردار است، در همين رابطه اين پژوهش به دنبال تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط در منطقه دو شهر ساری میباشد.
تحلیل تابآوری شهری در برابر سیلاب با تأکید بر پایداری محیط، یک موضوع مهم و حیاتی است که به دلیل افزایش شدید رخداد سیلاب در سالهای اخیر، همواره مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، با نمونه موردی منطقه دو شهر ساری، تحلیلی بر تابآوری شهری در برابر سیلاب انجام شده است.
یکی از نکات مهمی که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است، تأکید بر پایداری محیط است. با توجه به اینکه بسیاری از کارهای انجام شده برای مقابله با سیلاب، میتواند منجر به آلودگی محیط و کاهش کیفیت زیستی منطقه شود، پایداری محیط به عنوان یک اصل مهم در این پژوهش در نظر گرفته شده است.در این پژوهش، از دادههای موجود درباره منطقه دو شهر ساری استفاده شده است و با استفاده از روشهای تحلیلی، تابآوری شهری در برابر سیلاب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که با تمرکز بر پایداری محیط و ایجاد امکانات و فضاهای سبز در منطقه، تابآوری شهری در برابر سیلاب به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
نوآوری اصلی این پژوهش، تأکید بر پایداری محیط است که در بسیاری از پژوهشهای انجام شده در این حوزه، به این اصل توجه کافی نشده است. همچنین، استفاده از روشهای تحلیلی مدرن و جامع در این پژوهش، نتایج دقیق و قابل اعتمادی را در خصوص تابآوری شهری در برابر سیلاب ارائه میدهد.
پیشینه و مبانی نظری تحقیق
مفهوم تاب آوری
در ادبيات مخاطرات و مديريت سوانح، تاب آوري به شيوه هاي متعددي استفاده مي شود، مثل تاب آوري اقتصادي، سازماني، اكولوژيكي، اجتماعي، ساختماني، مهندسي؛ زيرساختهاي حياتي و سيستم ارتباطات، كه جنبه مشترك در همة آنها توانائي ايستادگي، مقاومت و واكنش مثبت به فشار يا تغيير است. با اين وجود و به نظر برنئو (Balbo, 2012: 34) مي توان چهار بعد را براي تاب آوري در نظر گرفت: بعد فني كه عبارتست از توانايي سيستم هاي فيزيكی (شامل مولفه ها، تعامل آنها و رابطه هاي متقابل و سيستمهاي داخلی) در عملكرد در سطوح مورد قبول هنگام مواجهه با پيامدهاي مخاطرات و سوانح.
بعد سازماني به ظرفيت سازمانهايي باز مي گردد كه تسهيلات بحراني را مديريت ميكنند و مسئوليت آنها انجام عملياتهاي حين سانحه در جهت تصميم سازي و اقدام براي دستيابي به شرايط تابآوري است كه در بالا بدانها اشاره شد (Olshansky & Kartez, 2018: 23). بعد اجتماعي متشكل از معيارهايي است كه به طور اختصاصي در جهت كوچك سازي پيامدهاي منفي قطع خدمات حياتي در اثر زمين لرزه براي جوامع متاثر از مخاطرات و سوانح طرح شده اند.بعد اقتصادي به ظرفيت كاهش خسارات اقتصادي مستقيم و غيرمستقيم ناشي از مخاطرات و سوانح تعبير مي شود. كاتر (Cutter et al, 2008) نيز ابعاد موضوعي پژوهش تاب آوري را در قالب شش دسته ذيل طبقه بندي ميكند.
تاب آوری و پایداری محیط
ارتباط میان تابآوری و پایداری شهری از دیدگاه نظری و تجربی جالب توجه است. تابآوری شهری موجب تقویت پایداری شهری شده و به راهکارهای پایدار در فرایند توسعه پایدار منجر میشود. توجه به مزایای تابآوری شهری در راستای تقویت سیستمهای شهری پایدار، عاملی حیاتی در دستیابی به آینده مطلوب است (Timon, 2014: 73)؛ از طرف دیگر، پایداری شهری به پارادایم توسعه پایدار شهری مربوط میشود که پیشینه آن به گزارش آینده مشترک ما برمیگردد. در برخی از نظرات پایداری و تابآوری، مفاهیمی هستند که میتوانند به جای یکدیگر به کار روند و در نظر برخی دیگر، تابآوری به مثابه یکی از اهداف پایداری مطرح میشود و حتی پیشرو و عامل تحکیمبخش آن به حساب میآید (Eskandari Nodeh et al, 2019: 65).
شکل (1) ابعاد پایداری در محیطهای شهری،
Figure (1) Dimensions of sustainability in urban environments.
Source: Darvishi et al: 2022
شهر تاب آور، شهری است که در آن بلایا به کمترین میزان رسیده است، زیرا که مردم آن در خانه ها و محله هایی با خدمات منظم و زیر ساخت هایی که از قوانین ساختمانی معقول پیروی می کنند زندگی می کنند ، بدون آنکه در آن به خاطر کمبود اراضی مناسب، خانه سازی های با قاعده بر روی دشت های سیل خیز و زمین های شیبدار صورت گرفته باشد.
کرمی و همکاران (1401)؛ در مقاله خود با عنوان "بررسی تابآوری نواحی روستایی پیراشهری در برابر سیلاب (مطالعه موردی: برخی روستاهای دهستان میدان چای)" نشان دادهاند که یکی از مخاطرات طبیعی که مناطق روستایی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد، سیلاب میباشد. از آنجایی که استان آذربایجان شرقی از استانهای سیلخیز کشور ایران میباشد و شهر تبریز و روستاهای پیرامون آن از قدیم الایام در معرض خطر وقوع سیل قرار داشتند. رواﯾﯽ ﭘﺮﺳشنامه ﺑﺎ بهرهﮔﯿﺮی از ﻧﻈﺮات ﻣﺘﺨﺼﺼﯿﻦ حوزههای روستایی و بلایای طبیعی ﺗﻌﯿﯿﻦ شدند و ﻣﯿﺰان ﭘﺎﯾﺎﯾﯽﮐل آنها ﻧﯿﺰ ﺑﺎ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ضریب آﻟﻔﺎی ﻛﺮوﻧﺒﺎخ 0.86 بدست آمد. نتایج تحلیل واریانس (ANOVA) نشان داد، در زمینه میزان تابآوری در برابر سیل، تفاوت معنیدار آماری میان روستاهای بررسی شده وجود دارد. میزان تابآوری در مقابل سیلاب در روستای لیلی خان با میانگین 1.548 بیشتر و در روستای چاوان با میانگین 1.373 کمتر است.
ناهید و همکاران (1400)؛ مقاله خود با عنوان "سنجش و ارزیابی میزان تابآوری مناطق شهری در برابر سیلابهای شهری (مطالعه موردی: منطقه 4 تهران)" انجام دادهاند. هدف از مطالعه ایشان در بخش اول؛ شبیهسازی کمی سیلاب ناشی از بارندگی برای منطقه 4 تهران برای سالهای 1349-1395 با استفاده از مدل SWMM میباشد. شبیهسازی برای رگبارهای شش ساعته با دوره بازگشتهایی 2، 5 و 10 ساله و برای مدت 12 ساعت انجام پذیرفت. با توجه به نتایج به دست آمده، سناریو سوم (ترکیب دو سناریو اول و دوم) بیشترین تاثیر را در کاهش عمق جریان و دبی جریان در کل شبکه جمعآوری آب سطحی خواهد داشت. یافتههای پژوهش در بخش ارزیابی و تحلیل تابآوری نشان داد که ناحیه 5 منطقه 4 تهران مطلوبترین منطقه و ناحیه 1 و 8 منطقه 4 نامطلوبترین منطقه از لحاظ تابآوری در برابر سیلاب شهری میباشد.
سعید کامیابی و همکاران ( 1398 ) در مقاله تحت عنوان ارزیابی یکپارچه آسیب پذیری ، تاب آوری و ریسک پذیری فضایی در برابر سیلاب در شهر ساری پرداخته شده است . نتایج این تحقیق نشان داد که، بیش از 600 هکتار از مناطق شهر ساري پتانسیل آسیب پذیري بالا و بسیار بالا را دارد. در مقابل، بیش از 800 هکتار از مساحت شهر سا ري داراي تاب آوري بالا و بسیار بالاست. با این حال، با ادغام نقشه، هاي آسیب پذیري و تاب آوري، مشخص شد که، حدود 600 هکتار از وسعت شهر ساري داراي ریسک پذیري بالا و بسیار بالا در برابر سیل است. همچنین، نتایج نشان داد که، بلوک هاي شهري در جنوب شهر ساري بیشترین ریسک پذیري نسبت به، سیلاب را دارند.
رانا و همکاران (2021)؛ در مقاله خود با عنوان "رویکردی برای درک پیچیدگی ذاتی تاب آوری در برابر سیل: شواهد از سه جامعه شهری پاکستان" نشان دادهاند که برای افزایش مؤثر تابآوری در سطح جامعه، ابتدا باید مؤلفهها و شاخصهای آن را درک کرد. تفاوت معنی داری در تاب آوری در بین جوامع انتخاب شده مشاهده شد. توصیه هایی بر اساس فوریت، پیچیدگی و تأثیر نسبی برای کمک به موسسات در تصمیم گیری آگاهانه برای بهبود تاب آوری جامعه در برابر سیل ابداع شد.
ژانگ و همکاران (2019)، "تجزیه و تحلیل ویژگیهای توزیع مکانی از تابآوری شهری و عوامل مؤثر بر آن: مطالعه موردی از 56 شهر در چین" را بررسی نمودهاند. از سال 2006 تا 2017 ، تاب آوری شهری شهرهای سطح بخش دار در چهار استان افزایش موج مانندی را نشان داد. در طول دوره مطالعه ، مقادیر تاب آوری شهری ، اندازه گیری شده به عنوان موران ، بیشتر از 0.0033 بوده و از نظر توزیع مکانی آن ها ، ارتباط معنی داری با همبستگی مثبت دارند.
برتیلسون و همکاران (2018)، در مقالهای تحت عنوان "تابآوری سیلاب شهری- شاخصهای چندگانه برای ادغام تابآوری در برابر سیلاب" به برنامهریزی شهری میپردازد. در نتیجه این مقاله نشان میدهد که چگونه تابآوری سیل را میتوان مدلسازی کرد و با استفاده از یک شاخص چند معیاری به نام شاخص فضایی تابآوری سیلاب شهری به آن مدل دست یافت. این شاخص با نتایج منسجم و سازگار در ساحل رودخانه دونا در ریودوژانیرو مورد آزمایش و تحقیق قرار گرفت. چهار سناریو متفاوت تهیه شده است: 1- وضعیت کنونی (وضع موجود) 2- وضعیت فعلی با توجه به اقدامات کنترل پایدار سیلاب 3- یک وضعیت آینده با زیرساختهای مشابه امروز 4- وضعیت آینده با اقدامات کنترل سیل در نظر گرفته است.
شکل (2) مدل مفهومی پژوهش
Figure (2) conceptual model of research
Source: Authors, 2022
مواد و روش تحقیق
هدف این تحقیق کاربردی بوده که بر این اساس، روش تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی میباشد. در این تحقیق از روشهای کتابخانهای و اسنادی برای جمعآوری اطلاعات استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه میباشد. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان و متخصصان در زمینه تابآوری و سیلاب در شهر ساری میباشند که حجم نمونه از میان این گروه به تعداد 50 نفر انتخاب شده و نمونهگیری به صورت خوشهای انجام شده است. در این پژوهش به جهت بررسی میزان تابآوری در نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری که مشخص گردد کدام ناحیه دارای بالاترین و پایینترین میزان تابآوری میباشد از تکنیک تصمیمگیری چند شاخصه (TOPSIS) و تحلیلهای فضایی استفاده شده است. پس از رتبهبندی نواحی چهارگانه منطقه 2 شهر ساری بر اساس شاخصهای تابآوری، نتایج حاصل از مدل TOPSIS در قالب نقشه در نرمافزار GIS ارائه شده و در نهایت با اعلام نتایج، پیشنهاداتی ارائه شد.
قلمرو تحقیق
محدوده مورد مطالعه در پژوهش حاضر شهر ساری مرکز شهرستان ساری است که بزرگترین شهرستان استان مازندران است. این شهر در شرق استان مازندران قرار دارد و از شش بخش مرکزی، رودپی شمالی، رودپی، چهاردانگه، دودانگه و کلیجان رستاق تشکیل شده است. شهرستان ساری از شمال به دریای مازندران، از مشرق به شهرستانهای نکا و میاندرود، از جنوب به شهرستان مهدیشهر در استان سمنان و از مغرب به شهرستانهای قائمشهر، سوادکو، جویبار و سوادکوه شمالی محدود میشود. این شهرستان از پرجمعیتترین شهرستانهای شمال کشور است. مرکز این شهرستان، شهر ساری است که مرکز استان مازندران میباشد. در نقشه شماره 1 موقعیت شهرستان و شهر ساری در سلسلهمراتب تقسیمات کشوری مشخص شده است.
نقشه (1) موقعیت شهر و شهرستان ساری در سلسه مراتب تقسیمات کشوری
Map (1) The location of Sari in the hierarchy of country divisions
Source: Authors, 2022
سيستم فعلي جمعآوري آبهاي سطحي شهر ساري متشكل از انهار آبياري داخل شهر، كانالهاي احداث شده و رودخانههاي تجن و اسبورد به عنوان تخليهگاه ميباشد. رودخانه تجن از رشته كوه البرز سرچشمه گرفته، از شرق شهر ساري عبور كرده و به درياي خزر ميريزد. همچنين آبراهههاي كوچك و بزرگي كه به تدريج در ارتفاعات شكل ميگيرند نهايتاً رودخانه اسبورد را به وجود ميآورند كه از منتهياليه غربي محدوده طرح تفصيلي شهر ساري جريان يافته و از زير كمربندي جنوبي، خط راهآهن، جاده ساري-قائمشهر و كمربندي غربي عبور ميكند. رودخانه تجن داراي حوزه برونشهري با وسعت بيش از ٤٠٠٠ كيلومتر مربع ميباشد و جريان آب در آن دائمي است و رودخانه اسبورد نيز داراي حوزه برونشهري با وسعت حدود ٢٥ كيلومتر مربع ميباشد اما جريان آب در آن فصلي بوده و دائمي نميباشد. شيب عمومي شهر ساري از جنوب شرقي به سمت شمال غربي ميباشد كه اين امر هدايت رواناب بخش غربي شهر به سمت رودخانه تجن را (كه تخليهگاه مناسبي براي دفع رواناب شهر ساري ميباشد) با مشكل روبرو ميكند. همچنين در برخي از معابر فرعي و بافت قديمي شهر كه گودتر از معبر اصلي خود هستند، به منظور دفع آبهاي سطحي، نياز به حفر چاه جذبي ميباشد.
نقشه (2): حوزه هاي آبريز اصلي شهر ساري
Map (2): The main watersheds of Sari city
Source: Sari surface water collection main network design review plan, 2019
رودخانه تجن داراي حوزه برون شهري با وسعت بيش از ٤٠٠٠ كيلومتر مربع مي باشد و جريان آب در آن دائمي است. اين رودخانه از رشته كوه البرز سرچشمه گرفته، از شرق شهر ساري عبور كرده و به درياي خزر ميريزد . رودخانه تجن از جمله تخليه گاههاي اصلي شهر ساري است و در چندين موقعيت رواناب سطحي حوزه هاي درون شهري از سمت غرب و شرق به آن تخليه مي شود.
نقشه (3): حوزه آبريز منتهي به نهر ساري رود به همراه خطوط اصلي شبكه جمع آوري آب هاي سطحي
Map (4): The catchment area leading to the Sarirood River along with the main lines of the surface water collection network
Source: Sari city surface water collection main network design review plan, 2019
نقشه (4): حوزه آبريز اسبورد و ۲۲ بهمن و انهار زراعي حوزه هاي آبريز مذكور
Map (5): Esberoud and 22 Bahman watersheds and the agricultural fields of the mentioned watersheds
Source: Sari city surface water collection main network design review plan, 2019
باتوجه به بررسی های صورت گرفته مهمترین دلایل سیل خیزی شهر ساری عبارتند از:
Ø تخریب پوشش گیاهی حوضه های آبخیز بالادست
Ø ضریب شکل حوضه آبخیزبالادست
Ø ساخت و ساز های بی رویه و غیر اصولی
Ø عدم گنجایش دبی حداکثر آب در کانا لهای موجود
Ø میزان بارندگی زیاد در بازه زمانی کم
Ø کاهش نفوذ پذیری خاک در مناطق شهری
Ø کم توجهی و در مواردی بی توجهی به آبخوانداری در حوضه های بالادست
Ø تجاوز به حریم انهار و رودخانه
Ø عدم مدیریت صحیح روانابها و ...
بحث و ارائه یافتهها
ارزیابی میزان تابآوری نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری از نظر شاخصهای تابآوری
ابعاد و شاخصهای استخراج شده از تحقیقات و پژوهشهای مرتبط با تابآوری شهری که در پیشینه و مطالعات نظری این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند، جهت رتبهبندی نواحی چهارگانه منطقه دو شهر ساری بر اساس مدل «TOPSIS» که عبارت است از: شاخص اجتماعی، شاخص اقتصادی، شاخص نهادی، شاخص کالبدی-زیستمحیطی، در جدول شماره 1 مشخص شده است.
جدول (1) ابعاد و شاخصهای تابآوری نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری
Table (1) dimensions and resilience indicators of areas located in area 2 of Sari
بعد | معیار | شاخص | نماد |
| بعد | معیار | شاخص | نماد | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
اجتماعی | سرمایههای اجتماعی S10 | سهم خدمات اجتماعی (شاخص مثبت) | S1 |
| نهادی | بستر نهادی M14 | تعداد هیئت عزاداری (شاخص مثبت) | M1 | |||||||||||||||||||||||
سهم خدمات مسکونی (شاخص مثبت) | S2 | تعداد مراکز مذهبی (شاخص مثبت) | M2 | ||||||||||||||||||||||||||||
تراکم جمعیت (شاخص منفی) | S3 | تعداد بسیج (شاخص مثبت) | M3 | ||||||||||||||||||||||||||||
تعداد افراد زیر 15 سال (شاخص مثبت) | S4 | تعداد هیئت امنا و شورایاری (شاخص مثبت) | M4 | ||||||||||||||||||||||||||||
نگرش S11 | نسبت جنسی (شاخص مثبت) | S5 |
| تعداد سمن (شاخص مثبت) | M5 | ||||||||||||||||||||||||||
مهارت S12 | سالخورده (شاخص منفی) | S6 | روابط نهادی M15 | نسبت ایستگاههای آتشنشانی به ازای هر 5 هزار نفر (شاخص مثبت) | M6 | ||||||||||||||||||||||||||
نسبت جمعیت معلول (شاخص منفی) | S7 | نسبت مراکز نیروی انتظامی به ازای هر 5 هزار نفر (شاخص مثبت) | M7 | ||||||||||||||||||||||||||||
نسبت زنان سرپرست خانوار (شاخص منفی) | S8 | عملکرد نهادی M16 | تعداد کانکس دوام (شاخص مثبت) | M8 | |||||||||||||||||||||||||||
تعداد پناهگاه (شاخص مثبت) | M9 | ||||||||||||||||||||||||||||||
تعداد مراکز تخلیه امن (شاخص مثبت) | M10 | ||||||||||||||||||||||||||||||
تعداد کانال و سایت (شاخص مثبت) | M11 | ||||||||||||||||||||||||||||||
بودجه مستقل نواحی (شاخص مثبت) | M12 | ||||||||||||||||||||||||||||||
تعداد نشریه (شاخص مثبت) | M13 | ||||||||||||||||||||||||||||||
دانش S13 | نسبت باسوادی (شاخص مثبت) | S9 | کالبدی – زیستمحیطی P16 | درصد مساحت پارکینگ (شاخص مثبت) | P1 | ||||||||||||||||||||||||||
اقتصادی | شدت خسارت E10 | سهم مساحت تجاری (شاخص مثبت) | E1 | درصد مساحت بافت فرسوده (شاخص منفی) | P2 | ||||||||||||||||||||||||||
سهم مساحت انبار (شاخص منفی) | E2 | سرانه فضای سبز (شاخص مثبت) | P3 | ||||||||||||||||||||||||||||
سهم مساحت صنعتی – کارگاهی (شاخص منفی) | E3 | درصد مساحت بافت نفوذناپذیر (شاخص منفی) | P4 | ||||||||||||||||||||||||||||
سهم مساحت تاسیسات و تجهیزات (شاخص مثبت) | E4 | درصد مساحت زمین فاقد کاربری (شاخص مثبت) | P5 | ||||||||||||||||||||||||||||
توانایی جبران E11 | تعداد دفاتر بیمه به ازای هر 5 هزار نفر (شاخص مثبت) | E5 | نسبت مراکز درمانی و داروخانه به ازای هر 5 هزار نفر (شاخص مثبت) | P6 | |||||||||||||||||||||||||||
تعداد آژانسهای مسافرتی (شاخص مثبت) | E6 | کیفیت هوا (شاخص مثبت) | P7 | ||||||||||||||||||||||||||||
تعداد بانک به ازای 5 هزار نفر (شاخص مثبت) | E7 | کیفیت آب (شاخص مثبت) | P8 | ||||||||||||||||||||||||||||
توانایی بازگشت به شرایط مناسب E12 | نرخ بیکاری (شاخص منفی) | E8 | تعداد حایگاه سوخت (پمپ بنزین) (شاخص مثبت) | P9 | |||||||||||||||||||||||||||
نرخ وابستگی (شاخص منفی) | E9 | تعداد زهکشی (شاخص مثبت) | P10 | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| تعداد چاههای جذبی (شاخص منفی) | P11 | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| تعداد قنات بدون آب (شاخص منفی) | P12 | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| تعداد قنات دارای آب (شاخص مثبت) | P13 | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| تعداد گرههای ترافیکی (شاخص منفی) | P14 | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| تعداد کانال و تونل (شاخص مثبت) | P15 |
Source: Authors, 2022
مرحله اول: اولین قدم از فرایند مدل TOPSIS تشکیل ماتریسی از شاخصهای کمی و کیفی (ابعاد) است.
مرحله دوم: ابعاد مورد استفاده در ماتریسهای تشکیل شده برای ابعاد اجتماعی، اقتصادی، نهادی و کالبدی – زیستمحیطی دارای مقیاسهای اندازهگیری متفاوتی است. در این صورت باید نسبت به رفع اختلاف مقیاس ابعاد اقدام کرد. از این رو، در این پژوهش از روش نرم اقلیدسی برای نرمالسازی ابعاد، استفاده شده است که فرمول آن به صورت زیر است (Abedini & Karimi, 2014: 54):
مرحله سوم: از آنجا که ابعاد مورد استفاده دارای اهمیت و ارزش یکسانی نیستند، بنابراین برای از بین بردن این تفاوتها باید به محاسبه وزن برای ابعاد موردنظر اقدام کرد و این وزنها را در ماتریس رفع اختلاف مقیاس شده ضرب نمود.
مرحله چهارم: در این مرحله راهحل ایدهآل و غیرایدهآل برای هر یک از ابعاد، از طریق ماتریس نرمال شده وزنی به دست میآید.
مرحله پنجم: در این مرحله فاصله هر بعد با راهحل ایدهآل و راهحل غیر ایدهآل با توجه به ابعاد محاسبه میگردد.
مرحله ششم: در این مرحله برای محاسبه نزدیکی نسبی تا راهحل ایدهآل میتوان از فرمول زیر استفاده نمود.
تابآوری اجتماعی
تابآوری اجتماعی شامل شاخصهای سرمایه اجتماعی، مهارت، دانش و نگرش است. بررسیهای انجام شده در شاخصهای این بعد در نواحی منطقه 2 نشاندهنده این است که ناحیه 2-4 به دلیل سهم کم کاربری مسکونی و خدمات اجتماعی و تراکم جمعیت نسبت به سایر نواحی در سطح پایین سرمایه اجتماعی است، عدم دسترسی به خدمات اجتماعی در ناحیه مذکور باعث عدم توجه به بحران و عدم آمادگی در مواجهه با آن میشود که آسیبپذیری این ناحیه را قبل، حین و بعد از بحران افزایش میدهد. وضعیت نامناسب ناحیه مذکور در این شاخص و ادامه این روند خود باعث ایجاد بحران میشود. ناحیه 2-4 با توجه به سطح پایین سواد در مقایسه با سایر نواحی در سطح پایینی از دانش قرار دارند که نداشتن دانش و آگاهی از نوع مخاطره و اطلاعات لازم در زمینه آمادگی در برابر بحرانی که ساکنین ناحیه را تهدید میکند باعث افزایش خسارت و آسیبپذیری ناحیه میشود، همچنین عدم علم و آگاهی، در ایجاد ساختمانهای نامقاوم نیز در این زمینه تأثیرگذار است. دانش باعث عدم آگاهی از حقوق افراد نیز میشود؛ که این موضوع باعث نادیده گرفته شدن این نواحی توسط مدیریت شهری و عدم خدماترسانی در نواحی مذکور توسط این نهاد میشود. همچنین در ناحیه 2-4 نگرش و مهارت نیز در مقایسه با سایر نواحی شرایط نامناسبتری دارد که ناشی از درصد زیاد زنان سرپرست خانوار، معلولان و سالخوردهها و همچنین سهم بالای جمعیت زنان است که سهم زیاد جمعیت ناتوان در محله آسیبپذیری جانی ناشی از حوادث را بیشتر میکند، و این ناحیه را فاقد تابآوری نموده است.
جدول (2) ایجاد ماتریس تصمیمگیری (بعد اجتماعی)
Table (2) Creating a decision-making matrix (social dimension)
S13 | S12 | S11 | S10 | S9 | S8 | S7 | S6 | S5 | S4 | S3 | S2 | S1 | ناحیه |
8 | 22 | 11 | 41 | 0.88 | 2.35 | 0.104 | 14.05 | 149.91 | 876 | 59.7 | 36.26 | 1.55 | ناحیه 2-1 |
7 | 14 | 10 | 38 | 0.08 | 1.83 | 0.146 | 13.91 | 142.87 | 1105 | 143.26 | 31.11 | 0.55 | ناحیه 2-2 |
12 | 24 | 13 | 43 | 0.86 | 1.49 | 0.07 | 10.12 | 118.39 | 918 | 107.57 | 46.22 | 5.02 | ناحیه 2-3 |
8 | 16 | 10 | 38 | 0.75 | 1.86 | 0.114 | 9.2 | 131.17 | 1213 | 155.06 | 59.71 | 1.78 | ناحیه 2-4 |
مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | منفی | منفی | منفی | مثبت | مثبت | منفی | مثبت | مثبت | نوع معیار |
0.0341 | 0.0357 | 0.0091 | 0.0021 | 0.2785 | 0.0197 | 0.048 | 0.0259 | 0.0059 | 0.0133 | 0.0834 | 0.0466 | 0.3977 | وزن معیار |
Source: Authors, 2022
جدول (3) نرمالسازی ماتریس (بعد اجتماعی)
Table (3) matrix normalization (social dimension)
S13 | S12 | S11 | S10 | S9 | S8 | S7 | S6 | S5 | S4 | S3 | S2 | S1 | ناحیه |
0.4465 | 0.5658 | 0.4969 | 0.5118 | 0.6097 | 0.6161 | 0.4650 | 0.5844 | 0.5507 | 0.4223 | 0.2443 | 0.4058 | 0.2781 | ناحیه 2-1 |
0.3907 | 0.36 | 0.4518 | 0.4743 | 0.0554 | 0.4749 | 0.6527 | 0.5786 | 0.5248 | 0.5327 | 0.5863 | 0.3482 | 0.0987 | ناحیه 2-2 |
0.6698 | 0.6172 | 0.5873 | 0.5367 | 0.5959 | 0.3906 | 0.313 | 0.421 | 0.4349 | 0.4426 | 0.4402 | 0.5173 | 0.9005 | ناحیه 2-3 |
0.4465 | 0.4115 | 0.4518 | 0.4743 | 0.5197 | 0.4876 | 0.5097 | 0.3827 | 0.4818 | 0.5848 | 0.6346 | 0.6682 | 0.3193 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (4) وزندهی به ماتریس نرمال شده (بعد اجتماعی)
Table (4) weighting to the normalized matrix (social dimension)
S13 | S12 | S11 | S10 | S9 | S8 | S7 | S6 | S5 | S4 | S3 | S2 | S1 | ماتریس وزین |
0.0152 | 0.0202 | 0.0045 | 0.0011 | 0.1698 | 0.0121 | 0.0223 | 0.0151 | 0.0032 | 0.0056 | 0.0204 | 0.0189 | 0.1106 | ناحیه 2-1 |
0.0133 | 0.0129 | 0.0041 | 0.001 | 0.0154 | 0.0095 | 0.0313 | 0.015 | 0.0031 | 0.0071 | 0.0489 | 0.0162 | 0.0392 | ناحیه 2-2 |
0.0228 | 0.022 | 0.0053 | 0.0011 | 0.166 | 0.0077 | 0.015 | 0.0109 | 0.0026 | 0.0059 | 0.0367 | 0.0241 | 0.3581 | ناحیه 2-3 |
0.0152 | 0.0147 | 0.0041 | 0.001 | 0.1447 | 0.0096 | 0.0245 | 0.0099 | 0.0028 | 0.0078 | 0.0529 | 0.0311 | 0.127 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (5) تعیین راهحل ایدهآل مثبت و ایدهآل منفی (بعد اجتماعی)
Table (5) determination of positive ideal and negative ideal solutions (social dimension)
S13 | S12 | S11 | S10 | S9 | S8 | S7 | S6 | S5 | S4 | S3 | S2 | S1 | راهحل بهینه |
0.0228 | 0.022 | 0.0053 | 0.0011 | 0.1698 | 0.0077 | 0.015 | 0.0099 | 0.0032 | 0.0078 | 0.0204 | 0.0311 | 0.3581 | + |
0.0133 | 0.0129 | 0.0041 | 0.001 | 0.0154 | 0.0121 | 0.0313 | 0.0151 | 0.0026 | 0.0056 | 0.0526 | 0.0162 | 0.0392 | - |
Source: Authors, 2022
جدول (6) تعیین اندازه فاصله از راهحل ایدهآل مثبت و منفی (بعد اجتماعی)
Table (6) Determining the size of the distance from the positive and negative ideal solution (social dimension)
- | + | اندازه فاصله |
0.1736 | 0.2482 | ناحیه 2-1 |
0.0051 | 0.3564 | ناحیه 2-2 |
0.3538 | 0.0183 | ناحیه 2-3 |
0.1573 | 0.2352 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
نقشه (5) وضعیت تابآوری نواحی واقع در منطقه 2 شهر ساری از حیث شاخصهای اجتماعی
Map (6) of the resilience of the areas located in the 2nd district of Sari city in terms of social indicators
Source: Authors, 2022
بررسی و ارزیابی کلی همه شاخصهای اجتماعی با نرمافزار تاپسیس حاکی از این است که ناحیه 2-4 با کمترین ضریب نزدیکی در بین نواحی دیگر، نامناسبترین ناحیه است که میتوان آن را ناشی از نسبت بالای جمعیت معلول، نسبت بالای جمعیت سالخورده و ... دانست. در جدول شماره 7 ضریب نزدیکی بعد اجتماعی هر کدام از نواحی نشان داده شده است.
جدول (7) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری اجتماعی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Table (7) the ranking of the districts of the 2nd district of Sari city in terms of the level of social resilience with the multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
ناحیه | م 2 – ن 1 | م 2 – ن 2 | م 2 – ن 3 | م 2 – ن 4 |
ضریب نزدیکی بعد اجتماعی | 0.9507 | 0.4007 | 0.4115 | 0.0141 |
Source: Authors, 2022
نمودار (1) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری اجتماعی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Chart (1) ranking of districts of Sari region 2 in terms of social resilience with multi-indicator decision making method (TOPSIS)
Source: Authors, 2022
تابآوری اقتصادی
تابآوری اقتصادی شامل شاخص شدت خسارت، توانایی جبران و توانایی بازگشت به شرایط مناسب است. بررسی میزان تابآوری نواحی منطقه دو در شهر ساری در شاخصهای اقتصادی نشاندهنده تفاوت نواحی در شاخصهای تابآوری میباشد. نقشه شماره 3 نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری را از نظر شاخصهای اقتصادی نشان میدهد. با توجه به ارزیابی این شاخصها در سطح منطقه، ناحیه 2-2 از لحاظ شدت خسارت در زمان بحران تابآوری پایینتری نسبت به سایر نواحی دارد.
جدول (8) ایجاد ماتریس تصمیمگیری (بعد اقتصادی)
Table (8) Creating a decision-making matrix (economic dimension)
E12 | E11 | E10 | E9 | E8 | E7 | E6 | E5 | E4 | E3 | E2 | E1 | ناحیه |
17 | 8 | 9 | 2.07 | 13.44 | 2 | 0 | 0 | 0.04 | 0 | 0 | 1.01 | ناحیه 2-1 |
23 | 10 | 11 | 2.8 | 14.71 | 1 | 2 | 3 | 5.31 | 0 | 0.87 | 0.01 | ناحیه 2-2 |
17 | 6 | 7 | 2.62 | 14.21 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0.21 | ناحیه 2-3 |
12 | 5 | 5 | 3.16 | 17.37 | 0 | 0 | 0 | 0.19 | 0 | 0 | 0.5 | ناحیه 2-4 |
مثبت | مثبت | مثبت | منفی | منفی | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | منفی | منفی | مثبت | نوع معیار |
0.0042 | 0.0057 | 0.0066 | 0.0018 | 0.0008 | 0.1232 | 0.2278 | 0.1354 | 0.1963 | 0 | 0.2278 | 0.0703 | وزن معیار |
Source: Authors, 2022
جدول (9) نرمالسازی ماتریس (بعد اقتصادی)
Table (9) matrix normalization (economic dimension)
E12 | E11 | E10 | E9 | E8 | E7 | E6 | E5 | E4 | E3 | E2 | E1 | ماتریس بیمقیاس |
0.4806 | 0.5333 | 0.5417 | 0.3846 | 0.4478 | 0.8944 | 0 | 0 | 0.0075 | 0 | 0 | 0.881 | ناحیه 2-1 |
0.6503 | 0.6667 | 0.6621 | 0.5202 | 0.4902 | 0.4472 | 1 | 0.9487 | 0.9993 | 0 | 1 | 0.0087 | ناحیه 2-2 |
0.4806 | 0.4 | 0.4214 | 0.4867 | 0.4735 | 0 | 0 | 0.3162 | 0 | 0 | 0 | 0.1832 | ناحیه 2-3 |
0.3393 | 0.3333 | 0.301 | 0.5871 | 0.5788 | 0 | 0 | 0 | 0.0358 | 0 | 0 | 0.4361 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (10) وزندهی به ماتریس نرمال شده (بعد اقتصادی)
Table (10) of weighting to the normalized matrix (economic dimension)
E12 | E11 | E10 | E9 | E8 | E7 | E6 | E5 | E4 | E3 | E2 | E1 | ماتریس وزین |
0.002 | 0.003 | 0.0036 | 0.0007 | 0.0004 | 0.1102 | 0 | 0 | 0.0015 | 0 | 0 | 0.0619 | ناحیه 2-1 |
0.0027 | 0.0038 | 0.0044 | 0.0009 | 0.0004 | 0.0551 | 0.2278 | 0.1285 | 0.1962 | 0 | 0.2278 | 0.0006 | ناحیه 2-2 |
0.002 | 0.0023 | 0.0028 | 0.0009 | 0.0004 | 0 | 0 | 0.0428 | 0 | 0 | 0 | 0.0129 | ناحیه 2-3 |
0.0014 | 0.0019 | 0.002 | 0.0011 | 0.0005 | 0 | 0 | 0 | 0.007 | 0 | 0 | 0.0307 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (11) تعیین راهحل ایدهآل مثبت و ایدهآل منفی (بعد اقتصادی)
Table (11) determination of positive ideal and negative ideal solutions (economic dimension)
E12 | E11 | E10 | E9 | E8 | E7 | E6 | E5 | E4 | E3 | E2 | E1 | راهحل بهینه |
0.0027 | 0.0038 | 0.0044 | 0.0007 | 0.0004 | 0.1102 | 0.2278 | 0.1285 | 0.1962 | 0 | 0 | 0.0619 | + |
0.0014 | 0.0019 | 0.002 | 0.0011 | 0.0005 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.2278 | 0.0006 | - |
Source: Authors, 2022
جدول (12) تعیین اندازه فاصله از راهحل ایدهآل مثبت و منفی (بعد اقتصادی)
Table (12) Determining the size of the distance from the positive and negative ideal solution (economic dimension)
- | + | اندازه فاصله |
0.2604 | 0.326 | ناحیه 2-1 |
0.3315 | 0.2423 | ناحیه 2-2 |
0.2321 | 0.3351 | ناحیه 2-3 |
0.2299 | 0.3425 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
نقشه (6) وضعیت تابآوری نواحی واقع در منطقه 2 شهر ساری از حیث شاخصهای اقتصادی
Map (7) of the resilience of the areas located in the 2nd district of Sari in terms of economic indicators
Source: Authors, 2022
با توجه به اینکه هر یک از نواحی در یکی از شاخصهای اقتصادی شرایط نامناسبی دارند، جهت تحلیل کلی بعد اقتصادی از روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس) استفاده شده است که در این روش ناحیه 2-2 دارای شرایط نامناسبتری در شاخصهای شدت خسارت، توانایی جبران و توانایی بازگشت به شرایط مناسب، نسبت به سایر نواحی هستند؛ که این مسئله ناشی از کمترین مساحت موجود در بخش کاربریهای مهم، بیکاری و عدم دسترسی به بیمه، بانک که باعث عدم استفاده از امکانات آن میشود شده است؛ و ناحیه را در بعد اقتصادی تابآوری نامناسب نموده است. در جدول شماره 13 ضریب نزدیکی نواحی در بعد اقتصادی با نرمافزار تاپسیس نشان داده شده است.
جدول (13) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری اقتصادی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Table (13) ranking of the districts of the 2nd region of Sari city in terms of the level of economic resilience with the multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
ناحیه | م 2 – ن 1 | م 2 – ن 2 | م 2 – ن 3 | م 2 – ن 4 |
ضریب نزدیکی بعد اقتصادی | 0.4440 | 0.4016 | 0.5778 | 0.4093 |
Source: Authors, 2022
نمودار (2) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری اقتصادی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Chart (2) of the ranking of the regions of the 2nd region of Sari city in terms of the level of economic resilience with the multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
Source: Authors, 2022
تابآوری نهادی
تابآوری نهادی به عنوان ظرفیت جوامع برای کاهش خطر و ایجاد پیوندهای سازمانی در درون جامعه تعریف میشود، در این بعد ویژگیهای فیزیکی سازمانها از جمله تعداد نهادهای محلی، روابط نهادی و عملکرد نهادی ارزیابی میشود. شاخص بستر نهادی از تعداد مراکز مذهبی، بسیج، سمن تشکیل شده است که این مراکز باعث حس مشارکت در بین ساکنین و در صورت آموزش با توجه به حس اعتماد ساکنین به این نهادها میتواند در زمان بحران امدادرسانی و خدماترسانی انجام دهند که در بین نواحی منطقه دو، ناحیه 2-2 در شاخصهای نهادی با توجه به تعداد کم این مراکز در سطح ناحیه نسبت به سایر نواحی شرایط نامطلوبی دارد.
جدول (14) ایجاد ماتریس تصمیمگیری (بعد نهادی)
Table (14) Creating a decision-making matrix (institutional dimension)
M16 | M15 | M14 | M13 | M12 | M11 | M10 | M9 | M8 | M7 | M6 | M5 | M4 | M3 | M2 | M1 | ناحیه |
17 | 11 | 23 | 0 | 0 | 2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | ناحیه 2-1 |
24 | 13 | 27 | 2 | 0 | 7 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 5 | 4 | 5 | ناحیه 2-2 |
25 | 12 | 25 | 0 | 0 | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 1 | 6 | 4 | 4 | ناحیه 2-3 |
16 | 8 | 20 | 0 | 0 | 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 | ناحیه 2-4 |
مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | نوع معیار |
0.0031 | 0.0025 | 0.001 | 0.2238 | 0 | 0.017 | 0.133 | 0 | 0 | 0.2238 | 0 | 0.2238 | 0.1119 | 0.0244 | 0.0162 | 0.0194 | وزن معیار |
Source: Authors, 2022
جدول (15) نرمالسازی ماتریس (بعد نهادی)
Table (15) matrix normalization (institutional dimension)
M16 | M15 | M14 | M13 | M12 | M11 | M10 | M9 | M8 | M7 | M6 | M5 | M4 | M3 | M2 | M1 | ماتریس بیمقیاس |
0.4068 | 0.4929 | 0.4814 | 0 | 0 | 0.1534 | 0.9487 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.1187 | 0.1543 | 0.14 | ناحیه 2-1 |
0.5744 | 0.5825 | 0.5651 | 1 | 0 | 0.5369 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0.7071 | 0.5934 | 0.6172 | 0.7001 | ناحیه 2-2 |
0.5983 | 0.5377 | 0.5232 | 0 | 0 | 0.6903 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0.7071 | 0.7121 | 0.6172 | 0.5601 | ناحیه 2-3 |
0.3829 | 0.3585 | 0.4186 | 0 | 0 | 0.4602 | 0.3162 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.356 | 0.4629 | 0.4201 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (16) وزندهی به ماتریس نرمال شده (بعد نهادی)
Table (16) of weighting to the normalized matrix (institutional dimension)
M16 | M15 | M14 | M13 | M12 | M11 | M10 | M9 | M8 | M7 | M6 | M5 | M4 | M3 | M2 | M1 | ماتریس وزین |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.0013 | 0.0012 | 0.0005 | 0 | 0 | 0.0026 | 0.1262 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0029 | 0.0025 | 0.0027 | ناحیه 2-1 |
0.0018 | 0.0015 | 0.0006 | 0.2238 | 0 | 0.0091 | 0 | 0 | 0 | 0.2238 | 0 | 0 | 0.0791 | 0.0145 | 0.01 | 0.0136 | ناحیه 2-2 |
0.0019 | 0.0013 | 0.0005 | 0 | 0 | 0.0117 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.2238 | 0.0791 | 0.0174 | 0.01 | 0.0109 | ناحیه 2-3 |
0.0012 | 0.0009 | 0.0004 | 0 | 0 | 0.0078 | 0.0421 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0087 | 0.0075 | 0.0081 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (17) تعیین راهحل ایدهآل مثبت و ایدهآل منفی (بعد نهادی)
Table (17) determination of positive ideal and negative ideal solution (institutional dimension)
M16 | M15 | M14 | M13 | M12 | M11 | M10 | M9 | M8 | M7 | M6 | M5 | M4 | M3 | M2 | M1 | راهحل بهینه |
0.0019 | 0.0015 | 0.0006 | 0.2238 | 0 | 0.0117 | 0.1262 | 0 | 0 | 0.2238 | 0 | 0.2238 | 0.0791 | 0.0174 | 0.01 | 0.0136 | + |
0.0012 | 0.0009 | 0.0004 | 0 | 0 | 0.0026 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0029 | 0.0025 | 0.0027 | - |
Source: Authors, 2022
جدول (18) تعیین اندازه فاصله از راهحل ایدهآل مثبت و منفی (بعد نهادی)
Table (18) Determining the size of the distance from the positive and negative ideal solution (institutional dimension)
- | + | اندازه فاصله |
0.1262 | 0.3962 | ناحیه 2-1 |
0.3268 | 0.2569 | ناحیه 2-2 |
0.2383 | 0.3407 | ناحیه 2-3 |
0.0434 | 0.4046 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
نقشه (7) وضعیت تابآوری نواحی واقع در منطقه 2 شهر ساری از حیث شاخصهای نهادی
Map (8) of the resilience of the districts located in the 2nd district of Sari in terms of institutional indicators
Source: Authors, 2022
نتیجهگیری کلی در بعد نهادی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس) ناحیه 2-2 با کمترین ضریب نزدیکی نامناسبترین ناحیه نسبت به سایر نواحی است که آن را میتوان ناشی از نداشتن ایستگاههای آتشنشانی، نیروی انتظامی و مراکز تخلیه امن، پناهگاه و نشریه در ناحیه دانست. در جدول شماره 19 ضریب نزدیکی نواحی در بعد نهادی نشان داده شده است.
جدول (19) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری نهادی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Table (19) ranking of districts in the 2nd region of Sari in terms of institutional resilience with the multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
ناحیه | م 2 – ن 1 | م 2 – ن 2 | م 2 – ن 3 | م 2 – ن 4 |
ضریب نزدیکی بعد نهادی | 0.4115 | 0.0969 | 0.5598 | 0.2415 |
Source: Authors, 2022
نمودار (3) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری نهادی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Chart (3) ranking of districts of Sari region 2 in terms of institutional resilience with multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
Source: Authors, 2022
تابآوری کالبدی-زیستمحیطی
یک شهر تابآور، شبکهای پایدار از سیستمهای کالبدی و جوامع انسانی است. در این بعد ویژگی دسترسیها، آبوهوا و ویژگیهای کالبدی نواحی واقع در منطقه دو بررسی شده است. نتایج بررسی و ارزیابی بعد کالبدی-زیستمحیطی تابآوری نشاندهنده شرایط نامناسب ناحیه 2-3 نسبت به سایر نواحی است که میتوان آن را ناشی از سهم بالای بافت فرسوده و بیشترین چاههای جذبی در سطح ناحیه دانست که میتواند در مواقع بحران به دلیل ریزش خطرآفرین باشد و آسیب ناشی از بحران را چند برابر کند. با وجود اینکه منطقه دو از لحاظ سیل تهدید میشود. بافت نفوذناپذیر با عرض کم معابر در زمان بحران باعث عدم خدماترسانی مطلوب و به موقع به ساکنین میشود و همچنین امنیت ناحیه را در قبل از بحران نیز کاهش میدهد.
جدول (20) ایجاد ماتریس تصمیمگیری (بعد کالبدی – زیست محیطی)
Table (20) Creating a decision-making matrix (physical-environmental dimension)
P16 | P15 | P14 | P13 | P12 | P11 | P10 | P9 | P8 | P7 | P6 | P5 | P4 | P3 | P2 | P1 | ناحیه |
47 | 0 | 0 | 0 | 0 | 43 | 0 | 1 | 1 | 1 | 6 | 2.42 | 0 | 0 | 3.21 | 0.806 | ناحیه 2-1 |
38 | 0 | 0 | 0 | 0 | 213 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 | 55.77 | 0 | 0 | 8.48 | 1.014 | ناحیه 2-2 |
36 | 0 | 0 | 1 | 0 | 308 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 25.77 | 0 | 0.16 | 11.19 | 1.167 | ناحیه 2-3 |
45 | 0 | 0 | 0 | 0 | 245 | 0 | 0 | 1 | 1 | 3 | 3.62 | 0 | 2.27 | 7.89 | 0.97 | ناحیه 2-4 |
مثبت | مثبت | مثبت | منفی | منفی | منفی | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | مثبت | منفی | مثبت | منفی | مثبت | نوع معیار |
0.0012 | 0 | 0 | 0.2689 | 0 | 0.029 | 0 | 0.2689 | 0 | 0 | 0.0947 | 0.0986 | 0 | 0.2218 | 0.0152 | 0.0017 | وزن معیار |
Source: Authors, 2022
جدول (21) نرمالسازی ماتریس (بعد کالبدی – زیست محیطی)
Table (21) matrix normalization (physical-environmental dimension)
P16 | P15 | P14 | P13 | P12 | P11 | P10 | P9 | P8 | P7 | P6 | P5 | P4 | P3 | P2 | P1 | ماتریس بیمقیاس |
0.5628 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0956 | 0 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.8847 | 0.0393 | 0 | 0 | 0.1955 | 0.404 | ناحیه 2-1 |
0.455 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.4738 | 0 | 0 | 0.5 | 0.5 | 0 | 0.9055 | 0 | 0 | 0.5164 | 0.5082 | ناحیه 2-2 |
0.4311 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0.6851 | 0 | 0 | 0.5 | 0.5 | 0.1474 | 0.4184 | 0 | 0.0703 | 0.6814 | 0.5849 | ناحیه 2-3 |
0.5389 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.545 | 0 | 0 | 0.5 | 0.5 | 0.4423 | 0.0588 | 0 | 0.9975 | 0.4805 | 0.4862 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (22) وزندهی به ماتریس نرمال شده (بعد کالبدی – زیست محیطی)
Table (22) of weighting to the normalized matrix (physical-environmental dimension)
P16 | P15 | P14 | P13 | P12 | P11 | P10 | P9 | P8 | P7 | P6 | P5 | P4 | P3 | P2 | P1 | ماتریس وزین |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.0007 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0028 | 0 | 0.2689 | 0 | 0 | 0.0838 | 0.0039 | 0 | 0 | 0.003 | 0.0007 | ناحیه 2-1 |
0.0005 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0137 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0893 | 0 | 0 | 0.0078 | 0.0009 | ناحیه 2-2 |
0.0005 | 0 | 0 | 0.2689 | 0 | 0.0199 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.014 | 0.0413 | 0 | 0.0156 | 0.0104 | 0.001 | ناحیه 2-3 |
0.0006 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0158 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0419 | 0.0058 | 0 | 0.2213 | 0.0073 | 0.0008 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
جدول (23) تعیین راهحل ایدهآل مثبت و ایدهآل منفی (بعد کالبدی – زیست محیطی)
Table (23) Determining the ideal positive and ideal negative solution (physical-environmental dimension)
P16 | P15 | P14 | P13 | P12 | P11 | P10 | P9 | P8 | P7 | P6 | P5 | P4 | P3 | P2 | P1 | راهحل بهینه |
0.0007 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0028 | 0 | 0.2689 | 0 | 0 | 0.0838 | 0.0893 | 0 | 0.2213 | 0.003 | 0.001 | + |
0.0005 | 0 | 0 | 0.2689 | 0 | 0.0199 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.0039 | 0 | 0 | 0.0104 | 0.0007 | - |
Source: Authors, 2022
جدول (24) تعیین اندازه فاصله از راهحل ایدهآل مثبت و منفی (بعد نهادی)
Table (24) Determining the size of the distance from the positive and negative ideal solution (institutional dimension)
- | + | اندازه فاصله |
0.3898 | 0.2372 | ناحیه 2-1 |
0.2822 | 0.3584 | ناحیه 2-2 |
0.0428 | 0.4409 | ناحیه 2-3 |
0.3508 | 0.285 | ناحیه 2-4 |
Source: Authors, 2022
نقشه (8) وضعیت تابآوری نواحی واقع در منطقه 2 شهر ساری از حیث شاخصهای کالبدی-زیستمحیطی
Map (9) of the resilience of the areas located in the 2nd district of Sari in terms of physical-biological-environmental indicators
Source: Authors, 2022
به طور کلی بررسی و ارزیابی فضایی در روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس) در سطح نواحی، نشاندهنده وضعیت مناسبتر ناحیه 2-2 و شرایط نامناسب ناحیه 2-3 است که در جدول شماره 25 ضریب نزدیکی نواحی در بعد کالبدی – زیستمحیطی نمایش داده شده است.
جدول (25) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری کالبدی – زیستمحیطی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Table (25) ranking of the districts of the 2nd region of Sari city in terms of the level of physical-environmental resilience with the multi-indicator decision making method (TOPSIS)
ناحیه | م 2 – ن 1 | م 2 – ن 2 | م 2 – ن 3 | م 2 – ن 4 |
ضریب نزدیکی بعد کالبدی – زیستمحیطی | 0.4406 | 0.6218 | 0.0886 | 0.5517 |
Source: Authors, 2022
نمودار (4) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری کالبدی – زیستمحیطی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Chart (4) ranking of the areas of the 2nd region of Sari in terms of physical-environmental resilience with multi-indicator decision-making method (TOPSIS)
Source: Authors, 2022
رتبهبندی نواحی از نظر تابآوری
تابآوری بدین معنی است که ناحیه از نظر همه ابعاد تابآور باشد و بتواند در مواقع بحران کمتر آسیب ببیند و به حالت قبل از بحران برگردد. با در نظر گرفتن همه ابعاد تابآوری ناحیه 4 از منطقه 2 با کمترین ضریب نزدیکی در بین نواحی منطقه دو فاقد تابآوری است.
نقشه (9) وضعیت کلی ابعاد تابآوری در سطح نواحی واقع در منطقه 2 شهر ساری
Map (10) of the general situation of the dimensions of resilience at the level of the districts located in the 2nd district of Sari
Source: Authors, 2022
جدول (26) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Table (26) the ranking of the districts of the 2nd district of Sari in terms of the level of resilience with the multi-indicator decision making method (TOPSIS)
ناحیه | م 2 – ن 1 | م 2 – ن 2 | م 2 – ن 3 | م 2 – ن 4 |
ضریب نزدیکی تابآوری | 0.7651 | 0.4173 | 0.4595 | 0.2799 |
Source: Authors, 2022
نمودار (4) رتبهبندی نواحی منطقه 2 شهر ساری از نظر میزان تابآوری کلی با روش تصمیمگیری چند شاخصه (تاپسیس)
Chart (4) of the ranking of the districts of the 2nd district of Sari city in terms of overall resilience with the multi-indicator decision making method (TOPSIS)
Source: Authors, 2022
نتیجهگیری و ارائه پیشنهادها
بررسیهای انجام شده ابعاد تابآوری در سطح نواحی منطقه دو حاکی از آن است که هر کدام از نواحی در یکی از ابعاد در سطح پایین تابآوری هستند، با سنجش شاخصهای تابآوری با روش تصمیم گیری چند شاخصه (تاپسیس) از لحاظ بعد اجتماعی تابآوری، ناحیه 2-4 در سطح پایین میباشد که ناشی از عدم دسترسی به خدمات اجتماعی باعث آسیبپذیر بودن این ناحیه و ادامه این روند خود موجب ایجاد بحرانهای اجتماعی میشود. از لحاظ بعد اقتصادی تابآوری ناحیه 2-2 وضعیت نامناسبی نسبت به نواحی دیگر دارد که سهم زیاد بیکاری باعث کاهش مقاومت اقتصادی ناحیه مذکور در زمان بحران و افزایش سهم آسیبهای اجتماعی در این نواحی میگردد و کمبود کاربریهای مهم و سهم پایین پسانداز ساکنین نیز عامل اساسی در آسیبپذیری ناحیه در زمان بحران دارد. در بعد نهادی تابآوری ناحیه 2-2 تابآوری کمتری دارد که به دلیل ضعف مدیریت ناحیه در ارائه خدمات به ساکنین و کمبود نهادهای مردمی در ناحیه باعث نارضایتی ساکنین از مدیریت ناحیه و مدیریت شهری شده است. در بعد کالبدی-زیستمحیطی تابآوری ناحیه 2-3 به دلیل سهم بالای فرسودگی بافت و چاههای جذبی از آسیبپذیرترین نواحی است. همانطور که در تابآوری همه ابعاد بر روی هم تأثیر میگذارد و تأثیر میپذیرد بنابراین با در نظر گرفتن همه ابعاد تابآوری نتیجه حاصل شده است که ناحیه 2-4 نسبت به سایر نواحی در سطح پایین تابآوری است. ناحیه 4 از منطقه 2 شهر ساری با وضعیت تابآوری بالا در برابر سیلاب در بین چهار ناحیه شهری منطقه دو به عنوان ناحیه هدف برنامهریزی با افق چشمانداز ۱۰ ساله به منظور شناخت جایگاه آینده ناحیه و بهرهمندی از مزایا و فرصتهایی که در اختیارمان قرار دارد برای جهتدار کردن تغییرات ناحیه و بسیج کردن نیروهای هر مجموعه به منظور رسیدن به اهداف مشخص تحت عنوان؛ تابآور از لحاظ کالبدی در برابر سیلاب همراه با بیشترین ایمنی مکانهای بحرانآفرین و حداکثر بازدهی خطوط حملونقل، تابآوری پایدار اجتماعی، امن و عاری از آسیبهای اجتماعی با مردمی با سواد و آگاه در مدیریت ناحیه، همچنین تابآوری پایدار به لحاظ نهادی و اقتصادی، مدیریت قوی محلی و مشارکت حداکثری مردم در بحث مدیریت بحران با حداکثر کیفیت زندگی در ناحیه انتخاب گردید. اهداف کلان این چشمانداز ۱۰ ساله: تابآوری پایدار اجتماعی، تابآوری پایدار اقتصادی، تابآوری پایدار نهادی و تابآوری پایدار کالبدی-زیستمحیطی و همچنین امن و عاری از آسیبهای اجتماعی، مردمی با سواد و آگاه در مدیریت ناحیه، حداکثر کیفیت زندگی در ناحیه، مدیریت قوی محلی، مشارکت حداکثری مردم در بحث مدیریت، بیشترین ایمنی مکانهای بحرانآفرین و حداکثر بازدهی خطوط حملونقل به عنوان اهداف خرد ناحیه تعیین گردید.
نتایج نظری تحقیق حاضر با پژوهش کرمی و همکاران (1401) شباهت دارد؛ آنها در این مقاله به بررسی تابآوری نواحی روستایی پیراشهری شهر تبریز (برخی از روستاهای دهستان میدان چای) در برابر سیلاب پرداختند. ایشان در پژوهش خود به بررسی ابعاد اقتصادی، کالبدی، نهادی، اجتماعی و محیطی تابآوری در روستاهای مورد مطالعه پرداخته و نشان دادند که کدام روستا از چه لحاظی دچار ضعف در تابآوری است؛ همچنین ناهید و همکاران (1400)؛ در مقاله خود نیز که به بررسی تابآوری در منطقه 4 شهر تهران پرداختند، در پژوهش خود تابآوری ناشی از سیلاب شهری در نواحی 9 گانه منطقه 4 تهران در چهار بُعد: اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، مدیریتی- نهادی و کالبدی را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دادند. نتایج پژوهش ایشان نیز نشان داد که ناحیه 5 منطقه 4 تهران مطلوبترین منطقه و ناحیه 1 و 8 منطقه 4 نامطلوبترین منطقه از لحاظ تابآوری در برابر سیلاب شهری میباشد؛ از آنجایی که در پژوهش حاضر نیز ابعاد اجتماعی، اقتصادی، نهادی، کالبدی – زیستمحیطی تابآوری در نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری (به لحاظ تشابه در ابعاد و تقسیمبندی مناطق شهری) مورد ارزیابی قرار گرفته است، بنابراین نتایج پژوهش کرمی و همکاران و ناهید و همکاران، نتایج پژوهش حاضر را تأیید میکند. در مطالعات خارجی نیز رانا و همکاران (2021)؛ در مقاله خود به ارزیابی میزان تابآوری در جوامع شهری راولپندی، سیالکوت و مظفرگره در استان پنجاب پاکستان پرداختند و نشان دادند که تفاوت معنی داری در تاب آوری در بین جوامع انتخاب شده مشاهده شد. توصیه هایی بر اساس فوریت، پیچیدگی و تأثیر نسبی برای کمک به موسسات در تصمیم گیری آگاهانه برای بهبود تابآوری جامعه در برابر سیل ابداع شد؛ در این رابطه نیز پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه میزان تابآوری نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری پرداخته است که همراستا با پژوهش رانا و همکاران میباشد. ژانگ و همکاران (2019)؛ نیز به بررسی ویژگیهای توزیع مکانی از تابآوری شهری در 56 شهر در چین پرداختند و در پی پژوهش خود نشان دادهاند که هر یک از شهرهای مورد بررسی در چه اولویتی از تابآوری قرار دارند؛ که در پژوهش حاضر نیز اولویت نواحی واقع در منطقه دو شهر ساری از حیث تابآوری مشخص شده است که در راستای یافتههای پژوهش ژانگ و همکاران است. همچنین در پژوهشی که برتیلسون و همکاران (2018)؛ انجام دادند، شاخصهای چندگانه برای ادغام تابآوری در برابر سیلاب را مورد بررسی قرار دادند. ایشان در پی پژوهش خود به چهار سناریو در برابر تابآوری رسیدند و آنها را مورد بررسی قرار دادند و نشان دادند که چگونه تابآوری سیل را میتوان مدلسازی کرد و با استفاده از یک شاخص چند معیاری به نام شاخص فضایی تابآوری سیلاب شهری به آن مدل دست یافت. در این پژوهش نیز به بررسی تابآور بودن و اولویتبندی نمونههای مطالعاتی پرداخته شده است و ابعاد مختلف تابآوری در این پژوهشها مورد بررسی قرار گرفته است و این موضوع نشاندهنده آن است که نتایج این تحقیق نیز همراستا با پژوهش حاضر میباشد و نتایج پژوهش حاضر را مورد تأیید قرار میدهند.
پیشنهاداتی که میتوان برای تابآورتر نمودن نواحی واقع در محله دو شهر ساری ارائه داد، به شرح زیر میباشد:
- از بودجه سالانهای که به شهرداری شهر ساری اختصاص مییابد، لازم است تا قسمتی از آن با توجه به برنامه و بودجه شهرداری منطقه 2 شهر ساری، برای مقاومسازی ساختمانها، راهها، پلها و ... به ویژه ساختوسازهای اطراف رودخانه تجن در نظر گرفته شود تا تابآوری منطقه در برابر سیلاب بالا رود.
- اختصاص بخشی از بودجه تابآور نمودن ناحیه به شورایاری و نهادهای محلی مانند پایگاه، بسیج و هیات امنای محلات واقع در ناحیه 4 از منطقه دو شهر ساری
- شناسایی فضاهای بیدفاع در نواحی منطقه دو شهر ساری، به ویژه در مناطقی که ساختمانهای بلند مرتبه بیشتر وجود دارند، مانند بلوار خزر
- ایجاد نهادهای مردمی مدیریت بحران به خصوص در ناحیه 4 از منطقه دو شهر ساری، استفاده از داوطلبان ساکن در این ناحیه برای مشارکت
- شناسایی گرههای کور ترافیکی به طور مثال در خیابانهای اطراف میدان معلم، طبرستان و خیابان امیرمازندرانی
References
1. Abedini, Asghar. Karimi, Reza (2014), review of ranking of the four districts of Urmia city based on quantitative and qualitative indicators of housing, urban and regional studies and researches, 6th year, number 24, pp. 49-64. [In Persian]
2. Asd Afrooz, Aida. Motedayen, Hashmatollah. Masnavi, Mohammadreza. Mansouri, Seyed Amir (2020), Environmental resilience against the flood risks of April 2019 in Shiraz city with a landscape approach, systems theory and DPSIR model, Environmental Risks Journal, Volume 7, Number 1, pp. 55-75. [In Persian]
3. Darvishi, Yousuf. Qazvina, Nila. Amiri, Fereshte (2022), surveying the dimensions of sustainability and ranking of urban areas (case study: Gamishan city), Bi-Quarterly Journal of Sustainable Development of the Geographical Environment, 4th year, 6th issue, pp. 31-47. [In Persian]
4. Farzad Behtash, Mohammad Reza. Kinjad, Mohammad Ali. Pirbabaei, Mohammad Taghi. Asgari, Ali (2013), evaluation and analysis of resilience dimensions and components of Tabriz metropolis, Beautiful Arts - Architecture and Urban Planning Journal, Volume 18, Number 3, pp. 33-42. [In Persian]
5. Karami, Fariba. Bayati Khatibi, Maryam. Rostami Homai Alia, Narges (2022), investigation of the resilience of Pirashari rural areas against floods (case study: some villages of Maidan Chai village), scientific journal of geography and planning, accepted for online publication on May 6, 1401. [In Persian]
6. Mousavi, Elnaz. Saadatmand, Yusuf (2016), Resilience indicators against urban floods in Tehran, 5th comprehensive conference on flood management and engineering, Tehran, https://civilica.com/doc/741685. [In Persian]
7. Saeed Kamyabi et al. (2019) Integrated assessment of spatial vulnerability, resilience and space risk taking against floods in Sari. Natural Geography Researches, Volume 51, Number 3, Fall 2019, pp. 431-445. [In Persian]
8. Mahab Quds Consulting Engineers Co. Study design for revision of the design of the main surface water collection network in the city of Sari, Sari Municipality, July 2019. [In Persian]
9. Balbo, A. (2012), Resilient Cities 2012: Congress Report. Global Forum on Urban Resilience and Adaptation, 3, Local Governments for Sustainability (ICLEI).
10. Bertilsson, L. & Wiklund, K. & de Moura Tebaldi, I. & Rezende, O.M. & Veról, A.P. & Miguez, M.G., (2018) Urban flood resilience – a multi-criteria index to integrate flood resilience into urban planning, Journal of Hydrology, Vol.573, No.76, pp.970-982.
11. Chelleri, L. & Olazabal, M. (2012), Multidisciplinary Perspectives on Urban Resilience. Spain: Basque Centerfor Climate Change.
12. Cutter, S. L., Barnes, L., Berry, M., Burton, C., Evans, E., Tate, E., Webb, J. (2010), A place-based model for understanding community resilience to natural disasters, Global Environmental Change, 18, 598-606.
13. Cutter, Susan L., Lindsey Barnes, Melissa Berry, Christopher Burton, Elijah Evans, Eric Tate, and Jennifer Webb(2008a), Community and Regional Resilience: Perspectives from Hazards, Disasters, and Emergency Management, CARRI Research Report1.
14. Dhar, T. K. and L. Khirfan (2017). A multi-scale and multi-dimensional framework for enhancing the resilience of urban form to climate change. Urban Climate 19: p 72-91.
15. Marshall, N. A., Tobin, R. C., Marshall, P. A., Gooch, M. & Hobday, A. J. (2013), Social vulnerability of marine resource users to extreme weather events. Ecosystems, 16, 797-809.
16. Olshansky, R. B., and J. D. Kartez (2018), Managing land use to build resilience, In Cooperating with nature: confronting natural hazards with land use planning for sustainable communities, edited by R. J. Burby. Washington, D.C., Joseph Henry Press, Washington, D.C.
17. Rana, Irfan Ahmad. Bhatti, Saad Saleem. Jamshed, Ali. Ahmad, Shakil (2021), An approach to understanding the intrinsic complexity of resilience against floods: Evidences from three urban communities of Pakistan, International Journal of Disaster Risk Reduction, Volume 63, September 2021, 102442.
18. Timon, M. (2014), The rise of resilience: Linking resilience and sustainability in city planning. Urban ecology at The New School in New York City, New York.
19. Zhang, Maomao. Chen, Weigang. Cai, Kui. Gao, Xin. Zhang, Xuesong. Liu, Jinxiang. Wang, Zhiyuan. Li, Deshou (2019), Analysis of the Spatial Distribution Characteristics of Urban Resilience and Its Influencing Factors: A Case Study of 56 Cities in China, Int J Environ Res Public Health. 2019 Nov 12;16(22):4442. doi: 10.3390/ijerph16224442.
Analysis of urban resilience against floods with an emphasis on environmental sustainability (Case study: region two of Sari city)
Abstract
Natural disasters, which are part of the process of human life and increase in number and variety every day, are considered as a major challenge in achieving the sustainable development of human societies. The purpose of this research is to analyze urban resilience against floods with an emphasis on environmental sustainability in the two cities of Sari. The current research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. Research data has been collected through library studies and field observations with observation tools and questionnaires. The statistical population of the research is the citizens of Sari city and the sample size is calculated by Cochran's formula as 400 people. Multi-indicator decision-making method (TOPSIS) was used to analyze the data and the areas were ranked. The findings of the research indicate that the region of two cities of Sari is weak in terms of resilience, because region 2-2 in terms of economic and institutional dimension, region 2-3 in terms of physical-environmental dimension of They have a low level of resilience and region 2-4 is weak in terms of all aspects of resilience. The results have shown that factors such as worn-out texture, impermeability, poor management, unemployment and low level of vital uses and a large number of vulnerable people have caused the low level of resilience in this area, and it is necessary to improve these factors and Improving the resilience of strategies such as increasing people's participation in district management; and increasing the coordination and integration of the district management should be considered under the guidance of the city management.
Keywords: urban resilience, natural hazards, floods, environmental sustainability, Sari
Extended Abstract
Introduction: Urban floods are mainly caused by the negative impact of urbanization on the river ecosystem. Rivers in urban environments as a natural element not only play an effective role in landscaping and aesthetics of spaces, but due to the destruction caused by the development of urbanization, they are known as serious consequences such as floods, many life and financial damages for cities. . Mazandaran province is very rich in terms of water resources due to having favorable weather conditions and sufficient rainfall, and the reason for this is the presence of numerous rivers and abundant surface water. In terms of surface water resources, this province includes a series of rivers that originate from Ramsar to the end of Miankale Bay and from the northern heights of Alborz and flow into the Mazandaran Sea, most of them are permanent and most of them are full of water. With regard to the number of rivers in the province and their flow in the plains, it passes through the cities and flows into the Caspian Sea. One of these rivers is Tajen, which by passing through the city of Sari has affected the spaces of the city of Sari, and on the other hand, it has affected the urban spaces and their development from the perspective of changing the morphological characteristics. Considering the importance of the issue in the city of Sari, the need for proper planning to reduce the effects of natural disasters such as floods seems necessary.
Methodology: The present research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. In this research, library and document methods were used to collect information, and the data collection tool was a questionnaire.
Results and discussion: In terms of the social dimension of resilience, district 2-4 is at a low level, due to the lack of access to social services, this district is vulnerable, and the continuation of this trend will cause social crises. . In terms of the economic dimension of resilience, the 2-2 district has an unfavorable situation compared to other districts, where the high share of unemployment reduces the economic resistance of the said district during the crisis and increases the share of social damage in these districts, and the lack of important land uses. And the low share of residents' savings is also a major factor in the region's vulnerability in times of crisis. In the institutional dimension of resilience, district 2-2 has less resilience, which is due to the weakness of the district administration in providing services to the residents and the lack of public institutions in the district, which has caused residents' dissatisfaction with the district administration and urban administration. In the physical-biological-environmental dimension of resilience, the 2-3 area is one of the most vulnerable areas due to the high contribution of tissue wear and absorption wells.
Conclusion: By considering all dimensions of resilience, it has been concluded that area 2-4 is at a low level of resilience compared to other areas. is to bring District 4 of District 2 of Sari city with a high resilience against floods among the four urban districts of District 2 as a target area for planning with a 10-year horizon in order to know the future position of the district and benefit from the benefits and The opportunities available to us to direct changes in the area and mobilize the forces of each group in order to achieve specific goals under the title; Physically resilient against floods along with maximum safety of crisis-causing places and maximum efficiency of transportation lines, sustainable social resilience, safe and free from social harm with educated and knowledgeable people in the management of the district Also, stable resilience in terms of institutional and economic, strong local management and maximum participation of people in crisis management with maximum quality of life in the district were selected. The main goals of this 10-year vision: sustainable social resilience, sustainable economic resilience, sustainable institutional resilience and sustainable physical-biological-environmental resilience, as well as safe and free from social harm, educated people. and knowledgeable in district management, maximum quality of life in the district, strong local management, maximum participation of people in the management discussion, maximum safety of crisis-causing places and maximum efficiency of transportation lines were determined as micro-goals of the district.
Keywords: urban resilience, natural hazards, floods, environmental sustainability, Sari