تأثیر توسعه حرفه ای منابع انسانی بر سلامت روان آنها(مورد مطالعه: معلمان مدارس منطقه 5 استان تهران)
محورهای موضوعی : آموزش و بهسازی منابع انسانی
1 - استادیار دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نراق، مرکزی، ایران
کلید واژه: توسعه حرفه ای , سلامت روان, فرایند, محتوا, زمینه,
چکیده مقاله :
هدف این پژوهش تأثیر توسعه حرفه ای منابع انسانی(معلمان) بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 استان تهران است.روش تحقیق حاضر براساس هدف از نوع کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی- همبستگی است.روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی می باشد که در روش میدانی از ابزار پرسشنامه با طیف لیکرت استفاده شده است که روایی این پرسشنامه استاندارد توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت و پایاییآن با استفاده از روش آلفای کرونباخ به میزان 764/0 مشخص شد.نمونه آماری این تحقیق معلمان مدارس منطقه 5 استان تهران میباشند که با روش نمونه گیری سیستماتیک تعداد 221 نفر در نظر گرفته شد.در تحلیل داده ها دربخش آمار توصیفی بمنظور بررسی ویژگیهای دموگرافیک و در بخش آمار استنباطی با استفاده از آزمون رگرسیون فرضیه های تحقیق آزمون گردید.یافته های تحقیق نشان داد که توسعه حرفه ای منابع انسانی (معلمان)و ابعاد آن بر سلامت روان آنها تأثیر دارد.
kThe purpose of this research is the effect of professional development of human resources on their mental health in schools of Tehran provinceThe research method is based on the objective of the applied type and in terms of descriptive-correlation data collection. The method of collecting library and field data is in the field method. A questionnaire tool has been used, the validity of this standard questionnaire was confirmed by experts and its reliability was determined using Cronbach's alpha method as 0.764. The statistical sample of this research is the teachers, which was considered to be 221 people by systematic sampling method. In the data analysis, descriptive statistics were used to investigate the demographic characteristics, and in inferential statistics, the research hypotheses were tested using the regression test. The research findings were shown that the professional development of human resources and its dimensions have an effect on their mental health.
منابع:
1- آذربایجانی، علی.جهانی شدن وتحول نقش مدیران اموزشی،نشر پژ.هشکده تعلیم وتربیت،1397.#
2- حجازی وسید یوسف.پرداخت چی،محمدرضا.رویکردهای توسعه حرفه ای معلمان.نشر دانشگاه تهران، 1398 .#
3- جهانیان،علی.معلم حرفه ای ،عنصر توسعه.نشر درایت.1390#
4- سلطانی، ایرج.روابط صنعتی در سازمانهای تولیدی.نشر اردکان .1391#
5- فرخی،حسن.صلاحیتهای حرفه ای.انشارات مدرسه.1395#
6- محمدی،محمود.جایگاه مدارس تجربی در نظامهای تعلیم وتربیت.فصلنامه تعلیم وتربیت.1395#
7- نوایی نژاد،علی.فرایند توسعه حرفه ای معلمان در مراکز تربیت معلم،فصلنامه نوآوریهای آموزشی.1397#
8- فکوری،محمد.ارزیابی عملکرد معلمان مدارس متوسطه.پایان نامه کارشناسی ارشددانشگاه آزادواحد علوم وتحقیقات.1392#
9- 9-Doig,B.Groves(2011)The critical role of task development in lesson study, research and practice in educations #
10- 10-Edwards(2012)Learning communities for curriculum Change: key factors in an educational change process in new Zealand development in education,38.1#
11-Gaible,Edmond.and Mary burns(2015),Using Technology to train teacher :Appropriate uses of ICT for teacher professional development in developing countries .Washington, DC. #
12-Gall, M. Renchler ,R.S.et al.(1985).effective staff Development for teacher: A research-based model(ERIC)university of Oregon#
13-Guskey(2020)Evaluating Professional Development .Thousand Oaks: sage Corwin#
14-Joyce, B.& Showers(1998) Student Achievement Through staff Development .ASCD#
15-Soshef, Korthagen ,(2007).Knowledge And pedagogy to lead the profession London.#
تأثیر توسعه حرفه ای منابع انسانی بر سلامت روان آنها( مورد مطالعه: معلمان مدارس منطقه 5 استان تهران)
تاریخ دریافت: 21/07/1403 تاریخ پذیرش: 07/10/1403 |
تأثیر توسعه حرفه ای منابع انسانی بر سلامت روان آنها( مورد مطالعه: معلمان مدارس منطقه 5 استان تهران)
فصلنامه تعالی تعلیم و تربیت و آموزش دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، دوره3، شماره 2 |
سمیه قجری*1
چکیده
هدف این پژوهش تأثیر توسعه حرفه ای منابع انسانی(معلمان) بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 استان تهران است.روش تحقیق براساس هدف از نوع کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی- همبستگی است.روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی می باشد که در روش میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است که روایی این پرسشنامه استاندارد توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت و پایاییآن با استفاده از روش آلفای کرونباخ به میزان 764/0 مشخص شد.نمونه آماری این تحقیق معلمان مدارس منطقه 5 استان تهران میباشند که با روش نمونه گیری سیستماتیک تعداد 221 نفر در نظر گرفته شد.در تحلیل داده ها درآمار توصیفی بمنظور بررسی ویژگیهای دموگرافیک و در آمار استنباطی با استفاده از آزمون رگرسیون فرضیه های تحقیق آزمون گردید.یافته های تحقیق نشان داد که توسعه حرفه ای منابع انسانی (معلمان)و ابعاد آن بر سلامت روان آنها تأثیر دارد.
کلمات کلیدی: توسعه حرفه ای ، سلامت روان، فرایند، محتوا، زمینه.
مقدمه
نظام آموزشی دارای زیرساختهای اساسی داردکه ارکان آن نظام را شکل می دهند.یکی از مهمترین این ارکان معلمان هستند که موظفند دانش روز را کسب نموده و به افراد تحت تعلیم خود انتقال دهند.اینکه معلمان چه ویژگیهایی باید داشته باشند تا بتوانند از عهده تعلیم وتربیت دانش آموزان برآیند را باید در مفهوم توسعه منابع انسانی دریافت. توسعه منابع انسانی که در این تحقیق منظور معلمان هستند می تواند بر توسعه سایر منابع که دانش آموزان هستند تأثیر داشته باشد. منظور از توسعه منابع انسانی افزایش دانش و مهارت منابع انسانی به منظور پیشبرد منافع واهداف سازمان می باشد. بنابراین توسعه حرفهای رشد و شکوفایی توان انسان است که براین اساس انسان هم وسیله توسعه است و هم هدف آن. امروزه نظام آموزشی دارای نقش های اجتماعی و فرهنگی، اموزشی و تربیتی به طور به هم پیچیده و به هم پیوسته است( حسینی و همکاران، 1400).
علاوه بر این سلامت افراد و جامعه تضمین کننده پویایی و کارآمدی افراد میباشد(نامدار،1392)منظور از سلامت روان میزان تعادل فرد در مواجهه با مشکلات اجتماعی و سازگاری اجتماعی با محیط پیرامون خود بین رفتارهای خود می باشد.
فرایند آموزش در حال تغییر است و معلمان بعنوان یکی از ارکان نظام آموزش و پرورش باید با این تغییرات آشنا شوند تا زمینه های تغییر نگرش شخصی،شغلی و رفتار سازمانی مثبت در آنها تقویت گردد.این تغییر نگرش بایدبه آنها در موقعیتهای مختلفی که در شغل خود با آن مواجه هستند کمک نماید تا بتوانند با کسب دانش ومهارت جدید، تصمیمات آموزشی مطلوبی را برای بهبود رفتار و عملکرد خود و دیگران در سازمان داشته باشند.اگر معلمان فاقد دانش لازم وکافی برای تصمیم گیری درخصوص نحوه آموزش باشند ممکن است دانشآموزان را با مشکلات و خلأهای روانی مختلف روبرو کنند و علاوه بر به هم خوردن بهداشت روانی خود، سلامت روانی آنها را نیز با چالش مواجه نماید(فرخی ،1395 ) .
با توجه به حساسیت نظام آموزش وپرورش، برای اجرای موفق هر فعالیت آموزشی نیاز به ابزارهایی چون منابع مالی، فناوری،نیروی انسانی متعهد و دانشی مطرح است.زیرا این ابزارها باعث افزایش کارآیی واثربخشی فعالیت مورد نظر می شود(محمدی،1395).
نظام آموزش و پرورش عامل کلیدی توسعه اقتصادی، اجتماعی،فرهنگی،و سیاسی هر جامعه محسوب میشوند. تجزیه وتحلیل عوامل مؤثر بر رشد وتوسعه جوامع پیشرفته بیانگر آن است که همه این کشورها از آموزش و پرورش کارآمد و اثربخشی برخوردار بودهاند.نظام آموزشی اثربخش بدون داشتن منابع انسانی کارآمد نمی تواند پاسخگوی مسئولیتهای روزافزون خویش باشند.
خروجی نظامهای آموزشی مختلف نیروی انسانی سالم، ماهر،متعهد وعلمی می باشد.بنابراین اگر در مدارس معلمان بتوانند دانش علمی و رفتاری خود را افزایش دهندو به افراد حرفه ای بدل شوند، این موضوع می تواند بر سلامت فکری و روانی وتخصصی شدن خود آنها وافراد تحت مدیریت آنها تأثیرگذار باشد.
براي توسعه حرفه اي نیاز بـه ساختارهاي قوي و نظري است که تحت تأثیر مولفه هاي توسعه حرفه اي همچون رهبري،تصمیم گیري، مشارکت، آموزش، برنامه ریزي و ...میباشد.در نظام آموزش در مدارس مشکلات عدیدهای وجود دارد که مدیران ومعلمان در مدارس، و والدین با آن درگیر هستند و لزوم توجه به توسعه حرفه ای افراد شاغل در مدارس را الزامی میکند. برخی از این مشکلات شامل:بیانگیزه بودن منابع انسانی در مدارس، عملکرد پایین معلمان، افت تحصیلی دانش آموزان،پایین آمدن کیفیت آموزش، عدم توجه به نیازهای مادی و معنوی معلمان ، مسائل مربوط به طراحی محتوای شغلی، و تعارض در نقش که در بین معلمان وجود دارد، تعارض بین دانش اموزان و معلمان، و عدم آگاهی یا آشنایی معلمان نسبت به فناوریهای نوینی که برای توسعه حرفه ای معلمان ضروری است و بر شیوه استفاده از آن بر سلامت روانی معلمان میتواند تأثیرگذار باشد، و... می باشد. با توجه به نقش استراتژیکی که معلمان در تعلیم وتربیت دانش اموزان بهعنوان نسل آینده در سازمانها ایفا می کنند این نظام باید در زمینه توسعه حرفه ای معلمان و همچنین توجه به عناصر و ابزارها وعواملی که منجر به سلامت روان انها می شود توجه داشته باشند که با توجه به تحلیل رفتار آنها مشخص شد که در توجه به سلامت روانی معلمان مورد غفلت قرار گرفته است و توجه زیادی به این موضوع نشده است . اگر معلمان بعنوان نیروی دانشی در این نظام به ایفای نقش بپردازند و از آرامش فکری کافی و سلامت جسمی و روانی لازم برخوردار باشند این موضوع بر دانش،مهارت وسلامت افراد تحت تعلیم آنها نیز می تواند مؤثر باشد و می تواند به تربیت افراد سالم وماهر کمک نماید.
با توجه به اهمیت و نقش مهم و حیاتی نظام آموزش وپرورش ،هر جامعه ای که بدنبال پیشرفت وتوسعه است باید به برنامه ریزی در خصوص دانشی شدن وحرفه ای شدن منابع انسانی خود مبادرت ورزد.با توجه به مسائل مطروحه این اصل در نظام آموزش و پرورش ایران نیز بعنوان یک ضرورت احساس می شود که لازمه آن تربیت وتوسعه حرفه ای منابع انسانی در این نظام می باشد. در واقع معلمان باید با سبکها و شیوه های جدید تدریس آشنا شوندتا بتوانند مدارس را از شکل سنتی به سمت انعطاف پذیری بیشتر سوق دهند. در ادامه این تغییر،زمینه های تغییر رفتار شغلی و سازمانی را در خود وتغییر رفتار اجتماعی دانش آموزان را فراهم نمایند.نگرش سیستمی در خصوص این موضوع می تواند توسعه دهنده نگاه کل نگر درخصوص توسعه حرفهای نیروی انسانی گردد که این خود زمینه ساز مدیریت توسعه پایدار میباشد.ضمن اینکه با افزایش دانش و مهارت در مدیریت زندگی شخصی و سازمانی و اجتماعی فشارهایی که ناشی از ورود تکنولوژی و ایجاد استرس و اضطراب و افسردگی ناشی از آن در سطح جامعه است کاهش می یابد و جامعه تحت این آموزشها به یک جامعه سالم و حرفه ای تبدیل می گردد. بنابراین سوال اصلی این پژوهش این است که توسعه حرفه ای معلمان چه تأثیری بر سلامت روان دانش آموزان منطقه 5 شهر تهران می تواند داشته باشد؟
بر این اساس اهداف این مقاله را می توان اینطور مطرح نمود که هدف پژوهش حاضر این است که تأثیر توسعه حرفه ای معلمان و ابعاد آن( زمینه، محتوا، فرایند) بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران بررسی شود.
مبانی نظری
در مباحث جامعه شناسی ، نهاد آموزش وپرورش نقش مهمی را در تعلیم وتربیت انسانها در جامعه ایفا میکند. از بدو آفرینش انسان به نوعی با تعلیم وتربیت سروکار داشته است اما با پیدایش نظامهای سیاسی ونهادی بنام دولت ،آموزش و پرورش شریان حیاتی جوامع انسانی گردید و حالت رسمی به خود گرفت.نقش نیروی انسانی در جامعه از چنان اهمیتی برخوردار است که به عقیده برخی از اقتصاددان ها ،منابع انسانی متخصص و ماهر محسوب می شود. انسان پرورش یافته سازمانی فردی است که با سازمان هیچ مشکلی ندارد و تمام تخصص وتجربه و علم خود را با رغبت و اشتیاق در اختیار سازمان و اهداف آن قرار دهد(سلطانی،1391).
توسعه حرفه ای به معنای رشد منابع بالقوه موجود و توسعه ساختار سازمان با استفاده از برنامه هایی است که منجر به بهره وری می شود. برنامه های توسعه حرفه ای عموماً به برنامه های اطلاق می شود که متمرکز بر فعالیتهای انفرادی کارکنان است. بیشترین تمرکز در این برنامهها تأکید بر نقش فرد و ارتقاءکارآیی اوست. این برنامه ها شامل موضوعاتی در زمینه تدریس همچون محیط کار،ارزیابی فرایند مسیر شغلی،مهارتهای مربوط به نحوه انجام کار خود ارزیابی شغلی می باشد. در این برنامه ها به کارکنان توصیه می شود که دیگر زمینه های مربوط به آموزش مانند روابط بین کارکنان و مدیران را که شامل مشاوره ، پرورش و روش های مدیریتی است را مورد توجه قرار می دهند.
مورد دوم مربوط به جنبه های فردی وشخصیتی است که شامل مهارتهای مدیریت استرس،مدیریت زمان،توسعه روابط مثبت بین فردی، و توجیه پیشرفت در تمامی ابعاد زندگی فردی است.
تکیه بر برنامه های توسعه حرفه ای بعنوان ابزار نوسازی و تأکید بر آموزشهای انسانی باعث می شود تا کارکنان از نیازها و مهارتهای حرفه ای خود آگاه شوند.مطالعه بر برنامه های توسعه حرفه ای متناسب با عوامل شغلی برای تعیین نگرش ، تعهد،عقاید،و ارزش های مشترک بین اعضاء و چگونگی تغییر این عوامل در دوره های مختلف شغلی از اهمیت بالایی برخوردار است(تیلور2،2023).
معلمان یکی از ارکان مهم نظام آموزشی هستند و مهمترین عامل ایجاد تغییر در آموزش و پرورش و همچنین در جامعه محسوب می شوند. به عبارتی اگر معلمان به سمت کسب دانش روز حرکت نمایند وآن را بیاموزند و در رفتار خود متجلی نمایند می توانند بر افراد تحت تعلیم خود نیز اثر بگذارند وآنها را به کسب و توسعه دانش ترغیب نمایند. بنابراین از یک سو معلمان تحت تأثیر آموزش قرار می گیرند و از سوی دیگر خود عامل تغییر در جامعه هستند. با این توصیف نقش آنها در فرایند تعلیم وتربیت نیروی انسانی انکارناپذیر است(جویس و همکاران3،1998).
در این بین آنچه اهمیت پیدا می کند تا این تغییر در عرصه های مختلف جامعه اتفاق بیافتد توسعه حرفه ای معلمان است که منوط به یادگیری می باشد.اینکه یادگیری چگونه انجام شود که منجر به تغییر و انتقال دانش شود چالش مهمی در نظام آموزش وپرورش می باشد.
مفهوم توسعه حرفه ای معلمان از اواسط قرن 20 و با ضرورت یافتن اجرای اصلاحات در نظامهای آموزش پدیدار شده است.در شکل گیری این مفهوم یافته های پژوهشی وبررسی مقایسه ای نظامهای آموزشی تأثیر زیادی داشته است.زیرا بصورت علمی نشان داده شده است که معلم در انجام اصلاحات آموزش نقش دو سویه ای دارند. از یکسو موضوع اصلاحات آموزش و از سوی دیگر عامل آموزش محسوب می شوند.لذا عمده ترین اهداف رایج در آموزش معلمان شامل:حرفه ای سازی (تمرکز بر معلمان با کیفیت پایین یا بدون کیفیت)،ظرفیت سازی در معلمان (آماده سازی معلمان برای پذیرش مسئولیتهای جدید یا مواجه با تغییرات برنامه های درس)، به روز کردن معلمان(به روز نگهداشتن توانایی تدریس مناسب با شرایط و روشهای جدید تدریس).
توسعه حرفه ای معلمان عبارتند از فرایندها وفعالیتهای طرحریزی شده به منظور افزایش دانش و مهارتها و نگرشهای حرفه ای معلمان تا آنها بتوانند موجب بهبود یادگیری دانش آموزان خود شوند(کاسکی4،2020).
توسعه حرفه ای تلاش برای بالا بردن ظرفیتهای معلمان برای تدریس مؤثر و مسلح شدن به مهارتها و نگرشها و دانش های جدید است(گال5،1985). تمایل و گرایش به تغییر ، نیاز همه معلمان است و این امر با ارتباط بین شناخت، باور و دانش معلمان با تغییرات رخ داده برقرار می گردد(ادواردز6،2012). بنابراین توجه به یادگیری مداوم معلمان و همچنین فعالیتهای یادگیری بلندمدت از دوره های دانشگاهی تا آموزش ضمن خدمت جزء برنام های دانش توسعه حرفه ای منابع انسانی است.
تعریف دی7(2019) به خوبی یادگیری معلمان را در بافت وسیع تری از تغییرات و عوامل درهم تنیده نشان میدهد.او میگوید: توسعه حرفه ای مرکب از تجارب یادگیری طبیعی، فعالیتهای آگاهانه وطراحی شده مستقیم وغیرمستقیم می باشد که برای تک تک بچه ها،گروههای خاص وحتی کل مدرسه مفید است و در نهایت فعالیتهای انجام شده منجر به بهبود کیفیت آموزش می شود.
توسعه حرفه ای فرایندی است که به تنهایی و یا با سایر فرایندها و فعالیتها برای معلمان امکان مرور مباحث ، دوباره سازی یک نوع فعالیت یادگیری و حتی ایجاد حس تعهد و پایبندی به اخلاقیات حرفه ای را فراهم می کند و اینگونه است که می تواند دانش، مهارت و الزامات هوش هیجانی، طراحی آموزشی وتعامل با همکاران جوان را در طول زندگی آموزشی در راستای تفکرات حرفه ای بدست آورند.
گروه تعلیم وتربیت لور(2015) توسعه حرفه ای معلمان را در سه بخش توسعه دانشگاهی ، توسعه آموزشی و توسعه سازمانی مطرح میکند.توسعه حرفه ای پیش بینی مداوم فرصتها برای بهبود مهارتها وشایستگی ها، و دانش است. توسعه حرفه ای بعنوان مهیاکننده فرصتهای آموزشی و آموزش شغلی درنظر گرفته شده است.
اتحادیه آموزش(2015)شش حیطه را در تمرکز بر ارتقای کیفیت توسعه حرفه ای معلمان در نظر گرفته است که شامل معلم محوری،مداومت وپایداری،مدرسه محوری،مبتنی بر نیازهای دانش آموزان،یادگیری بزرگ محور می باشد. برای توسعه حرفهای معلمان سه نوع فعالیت یادگیری وجود دارد:یادگیری خاص،یادگیری عمومی،یادگیری پیشرفته (انجمن ملی حفظ و بهبود انگلستان،2015).
بطور کلی مؤلفه های توسعه حرفه ای در سه بخش طبقه بندی می شود:
1- زمینه: شامل سازمان،فرهنگ یا مکانی است که یادگیری جدید در آن صورت میگیرد.این مؤلفه و ماهیت آن مشخص میکندکه چه موقع،کجا،و چرا توسعه حرفهای صورت میگیرد.درواقع بنیان نظامآموزشی اند.
2- محتوا:شامل دانش ومهارتی است که معلمان برای انجام وظایف آموزشی خود به آن نیاز دارندو باید با مشارکت در فعالیتهای توسعه حرفه ای کسب نمایند. این مؤلفه و ماهیت آن مبتنی بر بخشهای تحقیقاتی و فرایندهای آموزشی اند .
3- فرایند:شیوه کسب دانش ومهارت جدید را نشان میدهد.این مؤلفه در مورد چگونگی توسعه حرفه ای بحث می کند(سوشف وهمکاران8،2007).
ملکی و همکاران(1403) در پژوهشی با عنوان "آینده پژوهی توسعه حرفه ای مدیران مدارس در افق 1404 با رویکرد سناریونویسی"بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای استراتژی آینده پژوهشی اینگونه نتیجه گیری کردند که 15 عامل کلیدی از میان عوامل 52 گانه شناسایی شده در مرحله مصاحبه، بیشترین تأثیر را بر آینده توسعۀ حرفهای مدیران دارد. با تهیۀ سبد سناریوها برای این عوامل، 45 وضعیت محتمل برای 15 عامل تعریف شده است. وضعیت محتمل برای هر عامل طیفی از وضعیتهای مطلوب تا نامطلوب را پوشش میداد. نتیجهگیری: با تشکیل ماتریس 45*45 و با تحلیلهای انجام شده توسط نرمافزار سناریو ویزارد، 11 سناریوی قوی، 29 سناریوی باورکردنی و 39 سناریوی ضعیف استخراج شد.
عظیمی و همکاران(2013) در پژوهشی با عنوان"واکاوی فرایند توسعه حرفه ای مبتنی بر تجارب زیسته معلّمان درس پژوه" با استفاده از روش پژوهش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان درسپژوه بود که در زمینه درسپژوهی موفقیتهایی را کسب کرده و نیز صاحبنظرانی که در مورد درس پژوهی، اقدام به تألیف مقاله و کتاب کرده بودند. با روش نمونهگیری هدفمند و بعد از انجام ده مصاحبه نیمه ساختاریافته، به اشباع نظری در دادهها دست یافتیم. پس از تحلیل مضمون مصاحبه ها، پنج مقوله عمده شامل رویکرد، فرهنگ، هسته فنی، عوامل زمینهای و پیامدها پدیدار شد و در نهایت الگوی پژوهش بر اساس رویکرد سیستمی ترسیم شد. درسپژوهی در بافت فرهنگ خاصی با مختصات مشارکتی و نقدپذیری صورت میگیرد. رویکرد درس پژوهی هدفگرایانه، فرایند محور، خلاقیتمحور است و با زمینههایی مانند تفکر تأملی معلم، برقراری ارتباط، پژوهشگری و حل مسئله منجر به اصلاح و بهبود روشهای تدریس، تسهیلگری و تعمیق بخشی به یادگیری و عاملیت یادگیرنده میشود. نتایج این فرایندها بر معلم و دانش آموز پیامدهایی از جمله توسعه حرفهای، رضایت شغلی، لذت از یادگیری و علاقهمندی به مدرسه را در پی دارد. در نهایت الگوی ارائه شده در قالب گروه کانونی، اعتباربخشی شد.
حجازی وهمکاران(1388)برای توسعه حرفه ای دو رویکرد سنتی(نظارت بالینی،ارزشیابی در کلاس درس) و بدیل(توسعه خودگردان،توسعه مشارکتی،توسعه تغییر محورکارکنان،مشارکت معلمان در نقشهای جدید،توسعه مهارت، مدلهای مبتنی بر پروژه،مدل مدارس توسعه حرفه ای،مدل شبکههای معلمان،مشارکت بین موسسه ای،اقدام پژوهی، و آموزش از راه دور) را معرفی کرده اند.
گایبل وهمکاران9(2015) الگوی توسعه حرفه ای را شامل:مدل توسعه حرفه ای استاندارد،الگوی توسعه محور،و
الگوی توسعه حرفه ای خودراهبر می دانند.
پرداخت چی وهمکاران(1391)توسعه حرفه ای معلمان را شامل، افزایش دانش ومهارت، تغییر شیوه کلاس داری، تغییر شیوه تدریس،افزایش تمرکز بر دانش محتوایی،ایجاد فرصت برای یادگیری فعال،استفاده از شیوه درس پژوهی، بهبود نمرات در آزمونهای استاندارد میداند.
ویلیج و ریمرز(2010)در تحقیقی با عنوان نحوه توسعه حرفهای معلمان نشان دادند که این مفهوم باید بعنوان فرایندی تلقی شود که از دوره پیش از خدمت شروع شده و زندگی شغلی فرد را در برگیرد و هم اینکه بصورت نظام مند طراحی، حمایت و بررسی شود.
بهداشت وسلامت روان عبارت است از سازگاری فردبا خود و محیط و استفاده از تمام توانایی ها، قابلیتهای خویش در زندگی(نوایی نژاد،1397). باتوجه به اینکه سلامت روان نگرشهایی از قبیل تسلط هیجانی،علاقه به دوستی، همدلی،همدردی،پذیرش مسئولیت و توانایی تصمیمگیری که صفات شخصیت زیربنایی آنهاست را در بر میگیرد. اخیراً شخصیت بعنوان یک موضوع مرتبط با سلامت روان مورد بررسی قرار گرفته است وشواهد زیادی نشان میدهد که صفات شخصیت در ایجاد، کاهش،و یا از بین بردن اختلالات روانی حمایت کرده است.
مهمترین مشکل انسان در عصر کنونی، اضطراب و افسردگی و عدم وجود آرامش روانی و اطمینان قلبی است. براساس دیدگاههای دینی چیزی که میتواند این نیاز را برآورده نماید یاد خداست (آذربایجانی، 1397).
در دین اسلام هم به این موضوع توجه شده است که نیل به جامعه ایده آل نیازمند شناخت همه جانبه عوامل زمینه ساز آن است که یکی از این عوامل سلامت روان، جلوگیری از اختلالات روانی است که در جوامع امروز بطور چشمگیری خودنمایی میکند.در واقع دینداری با توجه به رابطه دوسویه ای که با شخصیت و صفات آن دارد می تواند یکی از عوامل مهم بر سلامت روان باشد. طوری که با تقویت ویژگیهای فضیلت محور مثل وظیفه شناسی، صمیمیت، همدلی، نوع دوستی،تواضع می توان بر سلامت روان تأثیر گذاشت(کوتیرز وهمکاران،2015).
کندلر(2023)در تحقیق خود نشان داد که نگرش منفی افراد نسبت به زندگی که در اثر نداشتن باورهای مذهبی بوجود می آید ، موجب افزایش ریسک بیماریهای روانی می شود.
فلنلی و همکاران(2016) در پژوهشی با عنوان رابطه اعتقاد به زندگی پس از مرگ و سلامت روان نشان دادند که رابطه مستقیمی بین این دو وجود دارد.
تحقیقات نشان میدهد که برنامههای مدرسهمحورکه سلامت روانی را ترویج می کند در امر تربیت مؤثرترند،بویژه اگر از رویکردهایی مثل رشد مهارتهای فردی،درگیری والدین در امور مدرسه، تغییر در محیط روانی-اجتماعی مدرسه بعنوان برنامه های کلی مدرسه استفاده نمایند.
داشتن معنا در زندگی و احساس تعلق به منبعی والا،امید به خدا در شرایط مشکل زای زندگی و بهره مندی از حمایتهای اجتماعی و معنوی جزء منابعی است که افراد مذهبی با بهرهگیری از آنها میتوانند در رویارویی با حوادث فشارزای زندگی آسیب کمتری را تحمل میکند(فکوری،1392). با توجه به این ادبیات مطروحه فرضیه های تحقیق به صورت زیر تدوین می گردد.
فرضیه های تحقیق
فرضیه اصلی: توسعه حرفه ای منابع انسانی (معلمان) بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5شهر تهران تأثیر دارد.
فرضیه فرعی: ابعاد توسعه حرفه ای (زمینه،محتوا،فرایند) منابع انسانی(معلمان)بر سلامت روان آنها درمدارس منطقه 5 شهر تهران تأثیر دارد.براساس این فرضیه ها مدل مفهومی به شکل زیر ترسیم می گردد:
زمینه
سلامت روان |
توسعه حرفه ای |
فرایند
توسعه حرفه ای(سوشف وهمکاران،1997)،سلامت روان(ویلسون،1995)
روش شناسی
با توجه به عنوان پژوهش که تأثیر توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها را مورد بررسی قرار میدهد ، روش تحقیق پیش رو برحسب هدف؛کاربردی، و براساس روش گردآوری دادهها و روابط بین متغیرها ؛توصیفی-پیمایشی است.بر این اساس روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی (پیمایشی) است. در روش کتابخانه ای با مراجعه به کتابها، مقاله ها،و مجله های علمی معتبر ادبیات نظری تحقیق جمعآوری گردید و در روش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد که براساس طیف لیکرت5 گزینه ای و با 16 سوال طراحی گردید، در ابتدا ویژگیهای زندگینامهای افراد نمونه آماری از جمله سن،سابقه خدمت،جنسیت، و وضعیت تأهل آنها مشخص شد و سپس برحسب سوالات پرسشنامه، متغیرهای پژوهش که شامل توسعه حرفه ای و ابعاد آن و سلامت روان بود،اندازه گیری شد. برای سنجش روایی پرسشنامه، از نظر خبرگان استفاده شد و بر مبانی روایی صوری روایی پرسشنامه توسط خبرگان مورد تأیید قرارگرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ عدد 763/0 بدست آمد.جامعه آماری این پژوهش معلمان مدارس منطقه 5 شهرتهران بود که تعداد 211 فرد بعنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع شد و پس از جمع آوری پرسشنامه ها درارتباط با تحلیل داده های پژوهش تصمیمگیری شدکه در بخش بعد به آن اشاره می شود.
تجریه وتحلیل داده ها
در تحلیل داده های بدست آمده از آمار توصیفی وآمار استنباطی استفاده گردید.از آزمون کولموگروف-اسمیرنف برای سنجش نرمال بودن متغیرها و از آزمون رگرسیون برای سنجش تأثیر متغیر مستقل(توسعه حرفه ای و ابعاد آن) بر متغیر وابسته استفاده گردید.
آمار توصیفی تحقیق نشان داد در نمونه آماری براساس متغیر جنسیت39%مرد و61% زن هستند .همچنین متغیر سن نشان میدهد که 61% بین 40-31 و29% بین 50-41 هستند.متغیر تأهل نشان میدهد 95% افراد نمونه متأهل هستند. از لحاظ سابقه خدمت نتایج نشان داد که 21% بین 25-21 و 17% بین 15-11 سال هستند. در مورد میزان تحصیلات افراد نمونه 71% دارای مدرک کارشناسی و14% دارای کارشناسی ارشد می باشند.
آزمون نرمال بودن متغیرها نشان میدهد که متغیرها بیش از 05/0 است بنابراین با احتمال 95/0 متغیرها از وضعیت نرمال برخوردارند.آزمون رگرسیون برای اندازه گیری تأثیر توسعه ای حرفه ای معلمان وابعاد آن بر سلامت روان آنها به صورت زیر است:
فرضیه فرعی اول:زمینه توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران تأثیر معناداری دارد.
جدول 1-آزمون هم خطی فرضیه فرعی اول
سطح معناداری (sig) | آماره t | میانگین مربعات | درجه آزادی | مجموع مربعات |
|
0/000 | 124/264 | 0/078 0/295 | 1 210 211 | 0/078 16/788 16/866 | رگرسیون باقیمانده جمع |
متغیر وابسته:سلامت روان | |||||
عوامل پیش بینی کننده :زمینه توسعه حرفه ای معلمان |
جدول2-ضرایب رگرسیون فرضیه فرعی اول
ضرایب | |||||
سطح معناداری (sig)
| آماره t | ضرایب استاندارد | ضرایب غیراستاندارد |
| |
بتا | خطای استاندارد | B | |||
409/0 | 414/0 819/4 | 223/0 | 176/0 665/0 | 090/0 869/3 | زمینه مقدارمناسب |
در جدول (1)فرض هم خطی بودن رگرسیون به علت اینکه sigکمتر از 05/0 است مورد تأیید است.با توجه به نتایج بدست آمده از جدول(2)ضریب استاندارد بتا نشان دهنده سهم نسبی متغیر زمینه توسعه حرفه ای(مستقل) در تبیین سلامت روان(متغیر وابسته) است که این سهم معادل با 223/0 است که این نشان دهنده تأثیر این بعد از متغیر مستقل در متغیر وابسته است. از آنجا که سطح معناداری پارامتر وضریب رگرسیون متغیر مستقل کمتر از 05/0 است فرض تساوی ضریب رگرسیون ومقدار ثابت با عدد صفررد می شود .لذا فرضیه فرعی اول تأیید می شود.
فرضیه فرعی دوم: محتوا توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران تأثیر معناداری دارد.
جدول3-آزمون هم خطی فرضیه فرعی دوم
سطح معناداری (sig) | آماره t | میانگین مربعات | درجه آزادی | مجموع مربعات |
|
044/0 | 018/6 | 310/1 434/0 | 1 210 211 | 310/1 746/24 056/26 | رگرسیون باقیمانده جمع |
متغیر وابسته:سلامت روان | |||||
عوامل پیش بینی کننده :محتوا توسعه حرفه ای معلمان |
جدول4-ضرایب رگرسیون فرضیه فرعی دوم
ضرایب | |||||
سطح معناداری (sig)
| آماره t | ضرایب استاندارد | ضرایب غیراستاندارد |
| |
بتا | خطای استاندارد | B | |||
048/0 005/0 | 97/1 941/2 | 224/0 | 213/0 807/0 | 371/0 374/2 | زمینه مقدارمناسب |
در جدول (3)فرض هم خطی بودن رگرسیون به علت اینکه sigکمتر از 05/0 است مورد تأیید است.با توجه به نتایج بدست آمده از جدول(4)ضریب استاندارد بتا نشان دهنده سهم نسبی متغیر محتوا توسعه حرفه ای(مستقل) در تبیین سلامت روان(متغیر وابسته) است که این سهم معادل با 224/0 است که این نشان دهنده تأثیر مستقیم و مثبت این بعد از متغیر مستقل در متغیر وابسته است. از آنجا که سطح معناداری پارامتر وضریب رگرسیون متغیر مستقل کمتر از 05/0 است فرض تساوی ضریب رگرسیون ومقدار ثابت با عدد صفررد میشود .لذا فرضیه فرعی دوم تأیید می شود.
فرضیه فرعی (3): فرایند توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران تأثیر معناداری دارد.
جدول5-آزمون هم خطی فرضیه فرعی سوم
سطح معناداری (sig) | آماره t | میانگین مربعات | درجه آزادی | مجموع مربعات |
|
036/0 | 673/8 | 538/1 416/0 | 1 210 211 | 538/1 780/23 340/25 | رگرسیون باقیمانده جمع |
متغیر وابسته:سلامت روان | |||||
عوامل پیش بینی کننده :فرایند توسعه حرفه ای معلمان |
در جدول (5)فرض هم خطی بودن رگرسیون به علت اینکه sigکمتر از 05/0 است مورد تأیید است.با توجه به نتایج
بدست آمده از جدول(6)ضریب استاندارد بتا نشان دهنده سهم نسبی متغیر محتوا توسعه حرفه ای(مستقل) در تبیین سلامت روان(متغیر وابسته) است که این سهم معادل با 245/0 است که این نشان دهنده تأثیر مستقیم و مثبت این بعد از متغیر مستقل در متغیر وابسته است. از آنجا که سطح معناداری پارامتر وضریب رگرسیون متغیر مستقل کمتر از 05/0 است فرض تساوی ضریب رگرسیون ومقدار ثابت با عدد صفررد می شود .لذا فرضیه فرعی سوم تأیید می شود.
جدول6-ضرایب رگرسیون فرضیه فرعی سوم
ضرایب | |||||
سطح معناداری (sig)
| آماره t | ضرایب استاندارد | ضرایب غیراستاندارد |
| |
بتا | خطای استاندارد | B | |||
042/0 005/0 | 984/1 908/2 | 245/0 | 208/0 791/0 | 401/0 302/2 | زمینه مقدارمناسب |
فرضیه اصلی: توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران تأثیر معناداری دارد.
جدول7-آزمون هم خطی فرضیه اصلی
سطح معناداری (sig) | آماره t | میانگین مربعات | درجه آزادی | مجموع مربعات |
|
047/0 | 797/0 | 843/0 294/0 | 1 210 211 | 843/0 757/16 609/17 | رگرسیون باقیمانده جمع |
متغیر وابسته:سلامت روان | |||||
عوامل پیش بینی کننده :توسعه حرفه ای معلمان |
جدول8-ضرایب رگرسیون فرضیه فرعی سوم
ضرایب | |||||
سطح معناداری (sig)
| آماره t | ضرایب استاندارد | ضرایب غیراستاندارد |
| |
بتا | خطای استاندارد | B | |||
408/0 000/0 | 969/1 206/4 | 220/0 | 176/0 665/0 | 299/0 784/0 | زمینه مقدارمناسب |
در جدول (7)فرض هم خطی بودن رگرسیون به علت اینکه sigکمتر از 05/0 است مورد تأیید است.با توجه به نتایج بدست آمده از جدول(8)ضریب استاندارد بتا نشان دهنده سهم نسبی متغیر توسعه حرفه ای(مستقل) در تبیین سلامت روان(متغیر وابسته) است که این سهم معادل با 220/0 است که این نشان دهنده تأثیر مستقیم و مثبت این بعد از متغیر مستقل در متغیر وابسته است. از آنجا که سطح معناداری پارامتر وضریب رگرسیون متغیر مستقل کمتر از 05/0 است فرض تساوی ضریب رگرسیون ومقدار ثابت با عدد صفررد می شود .لذا فرضیه فرعی سوم تأیید می شود.
بحث و نتیجه گیری
امروزه با توجه به شرایط متغیر ومنعطف محیطی و نوآوری های محیطی مبتنی بر عصر تکنولوژی و ارتباطات و اطلاعات وفشارهای ناشی از آن بر انسان، اهمیت بهداشت وسلامت روانی در جوامع گسترش یافته است.بنابراین مسئولیت سازمانها و جوامع در زمینه برنامه ریزی برای افزایش آمادگی انسانها برای فعالیت در این عرصه وایجاد شرایط مطلوب برای فعالیت اثربخش را بیشتر کرده است. ارتقاء بهداشت و سلامت روانی افراد از طریق توسعه و پرورش منابع انسانی سازمانها امکان پذیر است.یافته های این تحقیق که با هدف تأثیر توسعه حرفه ای معلمان بر سلامت روان آنها در مدارس منطقه 5 شهر تهران انجام گردید نشان داد که توسعه وپرورش معلمان در زمینه، محتوا و فرایند توسعه حرفه ای میتواند بر میزان سلامت آنها تأثیر بگذارد. توجه به سلامت روانی به منظور کاهش اضطراب،استرس، افسردگی، اختلالات روانی و سلامت جسمی صورت می گیرد. .بنابراین اگر معلمان به صورت خودجوش در زمینه کسب دانش روز ،یا سبکهای جدید تدریس، و هماهنگی با سازمان یا مدرسه خود و...تلاش نمایند، این امر باعث کسب دانش و افزایش دانش شغلی و سازمانی آنها می شود و زمینه پویایی آنها برای فعالیتهای آموزشی و همچنین کسب مهارتهای جدید برای نحوه تعامل با همکاران ودانش آموزان را فراهم می کند. در واقع توسعه حرفه ای افراد منوط به تقویت فرهنگ یادگیری،کسب دانش ومهارتهای لازم برای انجام فعالیتهای آموزشی، یادگیری شیوه های جدید آموزشی و مراحل هر یک از آنها در مدارس می باشد که اگر معلمان در این زمینه بتوانند در جهت توسعه و پرورش خود تلاش نمایند بی شک آثار این تغییر در سلامت روانی آنها و بروز رفتارهای شغلی،سازمانی، و اجتماعی مطلوب توسط آنها نمایان خواهد گردید.
برای تأمین سلامت روان معلمان در مدارس ، بخشی از شرایط ایجاد این موضوع باید توسط معلمان صورت گیرد ولی بخشی دیگر از آن باید از طریق نظام آموزشی انجام شود. بنابراین مدیران مدارس نیز برای تأمین سلامت روانی معلمان خود باید برنامه هایی را در جهت توسعه معلمان خود در نظر بگیرند .چون معلمان هم باید تحت پوشش تغییر قرار گیرند و هم اینکه خود ایجاد کننده تغییر باشند، زیرا رفتار آنها بر تربیت نسل آینده نیز می تواند تأثیرگذار باشد. بنابراین لزوم توجه به تقویت ابعاد توسعه حرفه ای که در این تحقیق شامل زمینه توسعه، محتوا و فرایند توسعه حرفه ای معلمان بود، برای تقویت دانش و مهارت معلمان مدارس ضروری می باشد.به منظور تحقق این امر پیشنهاد میشود که در مدارس فرهنگ یادگیری و توسعه حرفه ای برای معلمان ایجاد گردد تا براساس آن ارزشها و هنجارهای جدیدی در خصوص این مفهوم و راههای گسترش آن در نظر گرفته شود. افزایش سطح ادراک افراد در خصوص مفهوم توسعه حرفه ای باعث می شود که آنها درگیر مسائل کلان تر و مهم تری گردند و اشتیاق آنها برای کسب دانش جدید گسترش یابد. درک مفهوم سلامت روان میتواند بر افزایش بهداشت روانی آنها تأثیرگذار باشد و آنها را از درگیر شدن با بیماریهای روانی مثل،استرس، اضطراب، افسردگی دور میکند و بدنبال آن زمینه بروز ناراحتی های جسمانی را در این افراد کاهش دهد. همچنین پیشنهاد میشود در خصوص تقویت برنامه های آموزشی و محتوای آنها دقت نظر بیشتری صورت گیرد و از فناوریهای جدید و سبکهای جدید آموزش در مدارس برای توسعه حرفه ای معلمان استفاده شود تا از این طریق معلمان برای کسب دانش برای فعالیت با فناوری جدید ترغیب شوند و مدرسه را به محیط پویایی برای رشد فکری، ارزشی و علمی تبدیل نمایند و درنهایت پیشنهاد می شود که در زمینه شفافیت مراحل توسعه حرفه ای سطح آگاهی معلمان افزایش یابند تا از این موضوع آگاه باشند که با انتخاب هر یک از سبکهای تدریس و استفاده از آن، چه فرایندی برای آموزش پیش روی آنها قرار دارد.به محققان آینده نیز توصیه می شود که در تحقیق های آتی موانع وچالشهایی که برای اجرای برنامه های توسعه حرفه ای وسلامت روان وجود دارد را با دید حرفه ای مورد بررسی قرار دهند تا زمینه های استفاده از این مفاهیم هم در نگرش معلمان و مدیران، هم در نظام آموزش وپرورش و هم در نهادهای دیگر افزایش یابد.
منابع
-آذربایجانی، علی (1397)جهانی شدن وتحول نقش مدیران آموزشی،نشر پژ.هشکده تعلیم وتربیت.
-حجازی، سید یوسف؛ پرداخت چی، محمد رضا (1398)رویکردهای توسعه حرفه ای معلمان.نشر دانشگاه تهران.
-حسینی، سیدمحمود(1400)، نادر قلی قورچیان، پریوش جعفری، مجله ارائه مدلی برای توسعه مدیران، فصلنامه علمی مدیریت منابع در نیروی انتظامی، سال نهم ، شماره 3، پاییز 1400.
-سلطانی، ایرج.(1391) روابط صنعتی در سازمانهای تولیدی.نشر اردکان .
-عظیمی، روح ا...،سید رسول حسینی، مهدی نامداری پژمان(1403)، واکاوی فرایندشکلگیری توسعه حرفهای حاصل از درسپژوهی، مطالعات آموزشی و آموزشگاهی، شماره 38، ص 58-33.
-فرخی، حسن(1395). صلاحیت های حرفه ای.انتشارات مدرسه.
-محمدی، محمود(1395). جایگاه مدارس تجربی در نظامهای تعلیم وتربیت.فصلنامه تعلیم وتربیت.
-ملکی، آوارسین؛ امیر، یوسفی؛ بهنام، طالبی(1403)، آیندهپژوهی توسعۀ حرفهای مدیران مدارس در افق 1404 با رویکرد سناریونویسی، مجله آینده پژوهشی مدیریت ،شماره 138، ص 126/99.
-نوایی نژاد، علی(1397). فرایند توسعه حرفه ای معلمان در مراکز تربیت معلم،فصلنامه نوآوریهای آموزشی.
-فکوری، محمد(1393). ارزیابی عملکرد معلمان مدارس متوسطه.پایان نامه کارشناسی ارشددانشگاه آزادواحد علوم وتحقیقات.
-Doig,B.Groves(2011)The critical role of task development in lesson study, research and practice in educations .
-Edwards(2012)Learning communities for curriculum Change: key factors in an educational change process in new Zealand development in education,38.1
-Gaible,Edmond.and Mary burns(2015),Using Technology to train teacher :Appropriate uses of ICT for teacher professional development in developing countries .Washington, DC.
-Gall, M. Renchler ,R.S.et al.(1985).effective staff Development for teacher: A research-based model(ERIC)university of Oregon.
-Guskey(2020)Evaluating Professional Development .Thousand Oaks: sage Corwin.
-Joyce, B.& Showers(1998) Student Achievement Through staff Development .ASCD
-Soshef, Korthagen ,(2007).Knowledge And pedagogy to lead the profession London.
-Azarbaijani, Ali. (2017) Globalization and the evolution of the role of educational managers, Hashkdeh Education and Training Page Publishing.
-Hijazi and Sayyid Yusuf. Mohammad Reza Pashda Chi (2018) Approaches to professional development of teachers. University of Tehran.
-Hosseini, Seyyed Mahmoud (1400), Nader Qoli Ghorchian, Paryosh Jafari, Journal of presenting a model for the development of managers, scientific quarterly of resource management in the police force, ninth year, number 3, autumn 1400.
-Soltani, Iraj. (1391) Industrial Relations in Production Organizations. Ardakan Publishing House.
-Azimi, Rooh A..., Seyed Rasul Hosseini, Mehdi Namdari Pejman (1403), analysis of the formation process of professional development resulting from study, educational and educational studies, number 38, pp. 33-58.
-Farrokhi, Hassan. (1395), Professional Qualifications. School publications.
-Mohammadi, Mahmoud. ( (1395, the position of experimental schools in education and training systems. Education and Training Quarterly.
-Maleki Avarsin, Amir Yousefi, Behnam Talebi (1403), future research on the professional development of school principals in the horizon of 1404 with a scenario writing approach, Aindeh Research Magazine Management, No. 138, pp. 126/99
-Navainejad, Ali. (1397) Professional development process of teachers in teacher training centers, educational innovations quarterly.
-Fakuri, Mohammad., (2014), performance evaluation of secondary school teachers. Master's thesis, Azad University, Science and Research Unit.
-Doig,B.Groves(2011)The critical role of task development in lesson study, research and practice in educations .
-Edwards(2012)Learning communities for curriculum Change: key factors in an educational change process in new Zealand development in education,38.1
-Gaible,Edmond.and Mary burns(2015),Using Technology to train teacher :Appropriate uses of ICT for teacher professional development in developing countries .Washington, DC.
-Gall, M. Renchler ,R.S.et al.(1985).effective staff Development for teacher: A research-based model(ERIC)university of Oregon.
-Guskey(2020)Evaluating Professional Develop.ment .Thousand Oaks: sage Corwin.
-Joyce, B.& Showers(1998) Student Achievement Through staff Development .ASCD
-Soshef, Korthagen ,(2007).Knowledge And pedagogy to lead the profession London.
the effect of professional development of human resources(Teachers) on their mental health in schools District 5 of Tehran province
Abstract
The purpose of this research is the effect of professional development of human resources on their mental health in schools of District 5 of Tehran province. The research method is based on the objective of the applied type and in terms of descriptive-correlation data collection. The method of collecting library and field data is in the field method. A questionnaire tool has been used, the validity of this standard questionnaire was confirmed by experts and its reliability was determined using Cronbach's alpha method as 0.764. The statistical sample of this research is the teachers, which was considered to be 221 people by systematic sampling method. In the data analysis, descriptive statistics were used to investigate the demographic characteristics, and in inferential statistics, the research hypotheses were tested using the regression test. The research findings were shown. He said that the professional development of human resources and its dimensions have an effect on their mental health.
Keywords: professional development, mental health,process,contect,context.
[1] عضو هیات علمی گروه مدیریت دولتی، واحد نراق، دانشگاه آزاد اسلامی، نراق، ایران(نویسنده مسئول)
[2] .Taylor
[3] .Joyce ,et al
[4] .Guskey
[5] .Gall
[6] . Edwards
[7] .Day
[8] .So shef , et al
[9] Gaible