بررسی و مقایسه میزان برخی ترکیبات شیمیایی عضلهی سه گونه از کپورماهیان بومی تالاب هورالعظیم در استان خوزستان
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریمحمد ولایتزاده 1 , مهدی بیریا 2 , سعد بازیار 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، اهواز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، اهواز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، اهواز، ایران
کلید واژه: ترکیبات شیمیایی, عضله, کپور ماهیان, تالاب هورالعظیم, عناصر ضروری,
چکیده مقاله :
این پژوهش به منظور تعیین میزان پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر، خاکستر و رطوبت و عناصر ضروری روی و آهن در سه گونه ماهی برزم (Barbus pectoralis)، حمری (Carasobarbus luteus) و شلج (Aspius vorax)تالاب هورالعظیم استان خوزستانانجام شد. 27 نمونه ماهی برزم، حمری و شلج از تالاب هورالعظیم تهیه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 18و آزمون tانجام شد که وجود یا عدم وجود اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد (P=0.05) تعیین گردید. در این تحقیق بین میزان پروتئین، خاکستر و کربوهیدرات عضله یسه گونه ماهی برزم، حمری و شلج تالاب هورالعظیم اختلاف معنی داری نداشت (Pandgt;0.05)، اما میزان چربی و رطوبت عضله ی سه گونه ماهی مورد مطالعه اختلاف معنی داری مشاهده شد (Pandlt;0.05). بالاترین میزان پروتئین (62/0andplusmn;5/17)، چربی (2/0andplusmn;43/3) و کربوهیدرات (009/0andplusmn;61/0) در عضله ی ماهی برزم و بالاترین میزان خاکستر (15/0andplusmn;56/1) و رطوبت (2/0andplusmn;73/80) در عضله یماهی حمری بدست آمد. پایین ترین میزان پروتئین (25/0andplusmn;23/16) و چربی (17/0andplusmn;3/1) در عضله ی ماهی حمری و پایین ترین میزان خاکستر (072/0andplusmn;02/1) و رطوبت (45/0andplusmn;43/77) در عضله ی ماهی برزم بدست آمد. میزان آهن در عضله ی ماهی برزم، حمری و شلج به ترتیب 25/0andplusmn;96/10، 28/0andplusmn;46/10 و 2/0andplusmn;73/9 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر بود. میزان روی در عضله ی ماهی برزم، حمری و شلج به ترتیب 36/0andplusmn;9/11، 36/0andplusmn;9/12 و 27/0andplusmn;93/10 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر بدست آمد.
The aim of this study was to assess protein, lipid, carbohydrate, ash, and moisture and zinc and iron in three species fish Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus and Aspius voraxfrom Hor-e-lazim wetland Khoozestan Province. 27 Samples were collected of Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus and Aspius voraxHor-e-lazim wetland. Data were analyzed with SPSS18 software in terms of t-test which determine prese or non-presence of the significant difference in level 95 precent (P=0.05).This study between of protein, ash and carbohydrate in muscle of Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus and Aspius voraxfrom Hor-e-lazim wetland dosenot show significance different (Pandgt;0.05), but lipid and moisture in three species fish significance different (Pandlt;0.05). The highest of protein (17.5andplusmn;0.62), lipid (3.43andplusmn;0.2) and carbohydrate (0.61andplusmn;0.009) in muscle of Barbus pectoralis and the highest of ash (1.56andplusmn;0.15) and moisture (80.73andplusmn;0.2) in muscle ofCarasobarbus luteus. The lowest of protein (16.23andplusmn;0.25) and lipid (1.3andplusmn;0.17) were observed in muscle ofCarasobarbus luteus and the lowest ash (1.02andplusmn;0.072) and moisture (77.43andplusmn;0.45) were observed in muscle of Barbus pectoralis. Concentration of iron in muscle of Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus and Aspius vorax was 10.96andplusmn;0.25, 10.46andplusmn;0.28 and 9.73andplusmn;0.2 mg Kg-1 ww.Concentration of zinc in muscle of Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus and Aspius vorax was 11.9andplusmn;0.36, 12.9andplusmn;0.36 and 10.93andplusmn;0.27 mg Kg-1 ww.
_||_