اثر بقایای اندام های علف هرز پنجه مرغی (Cynodon dactylon L.) بر برخی از صفات مورفولوژیک و عملکرد گندم نان (Triticum aestivum L.)
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 - دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز.
کلید واژه: آللوپاتی, گندم, بقایای علف هرز, پنجهمرغی,
چکیده مقاله :
این بررسی به منظور ارزیابی اثرات مقادیر مختلف بقایای اندامهای مختلف علف هرز پنجه مرغی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در سال 1387 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل بقایای اندام های مختلف پنجه مرغی در چهار سطح شامل بقایای حاصل از برگ، ساقه، ریشه و کل اندام های پنجه مرغی و مقدار بقایای اضافه شده به خاک در پنج سطح شامل صفر(شاهد)، 40، 60، 80 و 100 گرم در مترمربع بود. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثر بقایای حاصل از اندام های مختلف پنجه مرغی منجر به کاهش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه، تعداد برگ، طول سنبله، وزن صد دانه و بیوماس شد. با افزایش میزان بقایای پنجه مرغی در خاک محل رشد گندم، میزان کلیه صفات مورد بررسی کاهش بیشتری نشان دادند به طوری که با اضافه کردن 100 گرم بقایای پنجه مرغی به خاک، ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد پنجه بارور، طول سنبله، طول دم گل آذین، تعداد دانه، وزن صد دانه و بیوماس به ترتیب 76/56، 67/70، 40/20، 86/61، 77/41، 60/75، 24/33 و 95/63 درصد نسبت به رشد گیاه در شرایط شاهد کاهش یافتند. کاهش در عملکرد گندم از حداقل01/7 درصد تا حداکثر 53/80% بسته به میزان بقایای پنجه مرغی موجود در خاک بود. بقایای ریشه علف هرز پنجهمرغی بیشترین اثر کاهشی بر اکثر صفات مورد بررسی داشت. با توجه به اهمیت میزان تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک، کاهش عملکرد حتی در سطوح پایین توسط بقایای علف های هرز از جمله پنجه مرغی موجود در مزارع، موضوعی است که لازم است مورد توجه خاص قرار گیرد.
This study was conducted to evaluate the effects of residuals, obtained from different parts of bermuda grass (Cynodon dactylonis L.), on yield and yield components of wheat. Therefore, A factorial experiment with three replications was carried out at Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2008. Residuals of various parts of bermuda grass (leaf, shoot, root and whole plant) were collected and added to the experimental soil at five levels of 0, 40, 60, 80, and 100 g/m2. The results showed that residuals of different parts of bermuda grass decreased plant height, number of fertile tillers, number of leaves and seeds, spike length, weight of 100 seeds and biomass of wheat. By adding higher residuals to the soil, more losses on all plant characteristics will occur. For example, negative effects of 100g of bermuda grass residuals mixed with the soil resulted in decreasing plant height, leaf number, fertile tiller numbers, spike and peduncle length, seed numbers, 100 kernal weight and biomass by 56.7, 70.6, 20.4, 61.8, 41.7, 75.6, 33.2, and 63.9 %, in comparison with the control, respectively. Yield loss of wheat yield was ranging from 7% to 80.5% and mainly depended on the amount of residuals addeded to the soil. However, the maximum negative effects on wheat plants were observed for root residuals. Since wheat is essentially a strategic crop throught the world, even very small reduction of wheat production in the field due to residuals of bermuda grass or other weeds must be taken into consideration.
20. Waller, G., R. 2001. Allelopathy in agroecosystem: An overview. American Chemical Society, Washington, DC.
_||_