بررسی کمیت وکیفیت فیزیک و شیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان هریس
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیست
کلید واژه: آب, روستا, EC, pH, پارامترهای شیمیایی, TDS, حد مجاز, کیفیت شیمیایی, هریس, NTU, حد مطلوب,
چکیده مقاله :
آب همواره مقادیری املاح، مواد معلق و گازهای محلول همراه خود دارد. وجود برخی از املاح در آب برای سلامتی انسان ضروری است ولی مقدار بیش از حد مجاز آن ها سلامتی انسان را به خطر می اندازد. هدف از این مطالعه، سنجش پارامترهای شیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان هریس و مقایسه با استانداردهای ملی می باشد. در این مطاله توصیفی مقطعی انجام شده، تعداد 30 نمونه در زمستان 1389 و بهار 1390 از منابع آب روستایی برداشت و مورد آزمایش و بررسی بر اساس استاندارد متد قرار گرفت. جهت آنالیز آماری نتایج از شاخص های مرکزی و نرم افزارSPSS استفاده گردید. در این مطالعه بررسی ها نشان داد که میانگین کدورت آب شرب روستاها 1> ( بر حسب NTU) می باشد که در حد مطلوب است. در مورد pH ، نیز مقدار میانگین در روستاها 87/7 بوده که در محدوده ی مطلوب می باشد. 46 آب روستاها درصد دارای سختی نامطلوب و 23/3 درصد بیش تر از حداکثر مجاز بودند. 13/33 درصد دارای نیترات نامطلوب بودند. حدود 30 درصد دارای TDS بیش تر از حد مطلوب و 6/66 درصد بیش تر از حداکثر مجاز بودند.6/26 درصد EC بیش تر از حد مطلوب و 6/16 درصد بیش تر از حداکثر مجاز بودند.6/36 درصد دارای سولفات بیش تر از حد مطلوب و 20 درصد بیش تر از حداکثر مجاز بودند. 20 درصد دارای کلرور بیش تر از حد مطلوب و 32/3 درصد بیش تر از حداکثر مجاز بودند.43 درصد کلسیم بیش تر از حد مطلوب شدند.33/23 درصد منیزیم بیش تر از حد مطلوب بودند.20 درصد سدیم بالای حد مطلوب شدند. کیفیت شیمیایی آب شرب روستاهای هریس از دیدگاه بهداشتی مشکل آفرین نیست. لیکن به دلیل پایین تر بودن کیفیت آب برخی پارامترها حد مطلوب استانداردهای ملی را تأمین نمی نماید.
The natural water normally contains some salts, suspended as dissolved. Though, some of them, in limited content, are essential for human health, but the excessive amount may be hazardous. The aim of this study was to measure the chemical parameters of drinking water in rural area of Herris and compose with those of standards. This is a field study and was carried out from winter to spring of 2010. Thirty samples of water were collected and taken for tests using the standard techniques. A statistical analysis of data were carried on by applying the SPSS program. The study showed that the average water turbidity was less than one (in NTU), and pH values 7-7.8, which both are desi sable. The range of hardness was found to be about 23% more than allowed to be edible. The TDS, were more than the maximum allowed values. The nitrate and some other salt ions showed some unpermissible values. The whole remaining factor as EC, CaH,… showed some unfavourable values. It can be shown that, though the drinking water of rural area of Herris may not give rise to health problems, but, still dues not meet the standard benchmarks.
_||_