بررسی فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانتی دو گونه گیاه بادرشبو
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیست
کلید واژه: بادرشبو, آنتیاکسیدانت, فنل تام, فلاونوئید تام,
چکیده مقاله :
در تحقیق حاضر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی دو گونه رایج از گیاه بادرشبو در ایران، اندازه گیری شد. هم چنین خاصیت آنتی اکسیدانتی عصاره های هگزانی، اتیل استاتی و متانولی آن ها برای اولین بار مورد ارزیابی قرار گرفته است. بادرشبو یا Dracocephalum از خانواده Lamiaceae جزء گیاهان معطر و دارویی است که کاربرد سنتی فراوانی دارد. این گیاه را التیامبخش زخم میدانند و از عرق بادرشبو به عنوان تقویتکننده قلب و آرامبخش استفاده میشود. هم چنین دارای خواص اشتهاآوری، ضدمیکروبی و ضدنفخ نیز می باشد. این گیاه بیش تر در آذربایجان و شمال ایران یافت می شود. عصاره گیاهان مورد مطالعه با روش خیساندن به ترتیب در حلال های هگزان، اتیل استات و متانول به دست آمد. مقدار کل ترکیبات فنلی موجود در این عصاره ها بر اساس معادل میلی گرم گالیک اسید در هر گرم عصاره خشک و مقدار کل ترکیبات فلاونوئیدی بر اساس معادل میلی گرم کوئرستین در هر گرم عصاره خشک، محاسبه گردید. خاصیت آنتی اکسیدانتی نمونه ها نیز بر اساس توانایی مهار رادیکال های آزاد DPPH اندازه گیری شد و نتایج به شکل IC50ارائه گردید. ماده آنتی اکسیدانت BHT به عنوان استاندارد استفاده شد. تمامی آزمایشها در 3 تکرار انجام پذیرفت. نتایج حاصل نشان دهنده وجود ترکیبات ارزشمند دارویی و خاصیت آنتی اکسیدانتی قابلتوجه عصاره های مربوطه است.
_||_