بررسی و مقایسه فیتوشیمیایی و ضد قارچی اسانس گیاهان دارویی Origanum Vulgare L.،Mentha pulegium L. و Satureja hortensis L. علیه قارچ Alternaria solani درشرایط انبارداری
محورهای موضوعی : گیاهان داروییمصطفی درویش نیا 1 , احسان حسنوند 2 , سید مسلم موسویان 3
1 - گیاه پزشکی، دانشگاه لرستان
2 - ، گروه گیاهپزشکی، بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، ایران
3 - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه لرستان
کلید واژه: پونه, آلترناریا, مرزنجوش, مرزه, ضدقارچی,
چکیده مقاله :
در سالهای اخیر برای کنترل عوامل میکروبی آلودهکننده موادغذایی از اسانسهای گیاهی استفاده زیادی شده است. در پژوهش حاضر به بررسی اثر ضدقارچی اسانس برگ گیاهان مرزه خوزستانی، مرزنجوش و پونه (جمع آوری شده از گرین الشتر و سفید کوه خرم آباد در بهار 1394) برای کنترل کپک میوه گوجهفرنگی (Alternaria solani) در دوره انبارداری پرداخته شد. ابتدا اسانس گیاهان با استفاده از روش تقطیر با بخار آب با دستگاه کلونجر گرفته شد. مواد موثره این اسانسها با استفاده از دو روش گاز کروماتوگرافی جرمی و گاز کروماتوگرافی انجام شد. برای اثر ضدقارچی اسانس ها بر بازدارندگی از رشد قارچ A. solani به دو روش دیسک کاغذی و مواد فرار روی محیط کشت PDA و همچنین جهت تعیین MIC و MFC اسانسها از غلظتهای 5/1، 7/1، 2، 3/2، 7، 5/8، 9، 5/9 میکرولیتر در میلی لیتر در محیط کشت PDB استفاده شد. بهمنظور بررسی اثر اسانس ها روی درصد آلودگی گوجهفرنگی به این قارچ، غلظت های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی لیتر اسانسها روی میوه آلوده به قارچ اسپریپاشی شدند. بعد از هفت روز درصد آلودگی روی میوه در قالب طرح آماری سنجیده شد. بیشترین ترکیب موجود در اسانس مرزه، مرزنجوش و پونه به ترتیب کارواکرول (65/88 درصد)، تیمول (46/19 درصد) و پولگون (66/47 درصد) بود. این اسانس ها بهترتیب 96/48، 93/45 و 94/49 درصد در روش دیسک و 85/44، 01/51 و 96/48 درصد در روش مواد فرار از رشد قارچ A. solani بازداری کردند. همچنین غلظت 4 و 20 میکرولیتر در میلی لیتر به ترتیب 40، 78/57، 56/35 و 100، 67/66 و 40
Abstract: In recent years, essential oils have been used for control microbial contamination of foods. In the present study, we have examined the anti-fungal effect of essential oils leaves of Satureja khuzestanica, Origanum majorana and Mentha pulegium—collected from the Gerain and Sefidkooh in Lorestan, in spring 2015—to control black mold on tomato (Alternaria solani) in storage conditions. Essential oil of plants were extracted by Clevenger-type apparatus. Effective ingredients of these essential oils were was identified by using chromatography–mass spectroscopy and gas chromatography. For the antifungal activity of these essential oils on the growth of A. solani fungus was used two methods such as paper disc and volatile material on PDA medium and also to determine the MIC and MFC was used of the concentrations 1.5, 1.7, 2, 2.3, 7, 8.5, 9, and 9.5 µ/ml in the medium PDB. evaluate the effect of these essential oil on the percentage of tomato fruit contamination 4 and 20 μl/ml of essential oils was sprayed on fruit infected with fungus. After seven days, percentage of infection rate on the fruit assessed in of statistical design. The highest compounds in essential oils of Satureja khuzestanica, Origanum majorana and Mentha pulegium were carvacrol (88.65%), thymol (46.19%) and pulegon (47.66%), respectively. These essentials inhibitory of growth of A. solani 48.96, 45.93, and 49.94 percent in disc method and 44.85, 51.01, and 48.96 percent in volatile method, respectively. Moreover, the concentration of 4 µ/ml and 20 µ/ml respectively 40, 57.78, 35.56, and 100, 66.67, and 40%
_||_