ارزیابی سرب، آرسنیک و کادمیوم در گوشت طیور عرضهشده در شهرستان تهران
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
ابراهیم رحیمی
1
(گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران)
کلید واژه: سرب, کادمیوم, آرسنیک, موادغذایی, گوشت,
چکیده مقاله :
گوشت طیور بهعنوان منابع اصلی پروتئینهای حیوان ی، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدن ی و ویتامینها در نظر گرفتهه مهیشهون د، بها ایهن حهال آلهودگی گوشت طیور به فلزات سنگین میتواند صدمات جبرانناپذیری به مصرفکنندگان وارد کند. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی سرب، آرسهنی و کادمیوم در گوشت طیور عرضه شده در شهرستان تهران میباشد. تعداد 45 نمونه گوشت سینه شامل 15 نمونه گوشت مرغ، 15 نمونهه گوشهت بوملمهون و 15 نمونه گوشت بلدرچین به صورت تصادفی ساده از مراکز عرضه این محصول در شهرستان تهران نمونهگیری و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط دسهتگاه جذب اتمی میزان فلزات سنگین آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فلزات سهنگین در 15 نمونهه گوشهت بلهدرچین بهرای کهادمیوم ،00/04 آرسنی 00/07 و سرب ،0/108 در گوشت مرغ برای کهادمیوم ،00/748 آرسهنی 00/43و سهرب 0/717 در گوشهت بوملمهون بهرای کهادمیوم ،00/569 آرسنی 00/08 و سرب 1/184 میلیگرم بر کیلوگرم بود. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان فلزات سنگین با نوع مهاده ذهذایی االهتمف معنهیداری وجود دارد )0/05>p). نتایج نشان داد ذلظت فلزات سنگین در تمام نمونهها از استاندارد ملی فراتر بود و لذا میتواند سبب مخاطراتی برای مصرفکننهدگان شود
Poultry meat is considered as the main sources of animal proteins, essential amino acids, minerals and vitamins, however, contamination of poultry meat with heavy metals can cause irreparable damage to consumers. In this regard, the aim of the present study is to evaluate lead, arsenic and cadmium in poultry meat offered in Tehran city. The number of 45 samples of breast meat, including 15 samples of chicken meat, 15 samples of turkey meat and 15 samples of quail meat, were randomly sampled from the supply centers of this product in Tehran, and after being transferred to the laboratory, the number of heavy metals was determined by the atomic absorption device. Were measured. The results showed that the average heavy metals in 15 samples of quail meat were 0.04 cadmium, 0.07 arsenic and 0.108 lead, in chicken meat 0.748 cadmium, 0.43 arsenic and 0.717 lead in turkey meat for Cadmium was 0.569, arsenic was 0.08 and lead was 1.184 mg/kg. Statistical analyzes showed that there is a significant difference between the number of heavy metals and the type of food (p<0.05). The results showed that the concentration of heavy metals in all samples exceeded the national standard, and therefore it can cause risks for consumers.