شیوع آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلای و سالمونلا در شیرینیهای خامهای عرضهشده در شهرستان اصفهان و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها
محورهای موضوعی : ماندگاری فراورده های غذایی و تولیدات کشاورزی
ابراهیم رحیمی
1
,
نجمه واحد دهکردی
2
,
محمدامین حیدرزادی
3
*
1 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: مقاومت آنتی بیوتیکی, آلودگی باکتریایی, عفونت و مسمومیت غذایی, شیرینی خامهای,
چکیده مقاله :
اشرشیاکلای و سالمونلا از باکتریهای گرممنفی بوده و شاخص آلودگی به مدفوع در مواد غذایی میباشند و وجود هر یک از انها در مواد غذایی پروسس شده نشان دهنده عدم رعایت بهداشت بوده و استافیلوکوکوس اورئوس از باکتریهای گرممثبت است که بیشترین میزان مسمومیت را به خود اختصاص داده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلای و سالمونلا در شیرینیهای خامهای عرضه شده در شهرستان اصفهان و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایههای به دست آمده میباشد. در این مطالعه تعداد 120 شیرینی خامهای از مراکز عرضه این محصول در نقاط مختلف شهرستان اصفهان به صورت تصادفی نمونهگیری شده و به آزمایشگاه تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد در کنار فلاسک یخ، جهت عدم آلودگی ثانویه انتقال داده شد. جهت جستجوی میکروارگانیسمها از روش استاندارد استفاده شد. دادههای جمعآوری شده در نرمافزار آماری-SPSS نسخه 26 و از آزمون کایاسکوئر برای تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان آلودگی به اشرشیاکلای و سالمونلا در تمام نمونهها منفی بود، اما استافیلوکوکوس اورئوس در 4 مورد از شیرینیهای خامهای تائید شد. نمونهها نسبت به تتراسایکلین، استرپتومایسین و آمیکاسین بیشترین حساسیت را داشته و به پنیسیلین و آمپیسیلین بیشترین مقاومت را داشتند. در این بررسـی مشـخص گردیـد کـه درصـد بالایی از شـیرینیهـای خامـهای عرضه شده در شهرستان اصفهان از بابـت آلـودگی و کیفیـت بهداشـتی بـا استانداردهای موجود در جامعه تا حدودی منطبقاند اما همچنان بایـد جهـت ارتقـای سـلامت جامعـه، در رساندن کیفیت بهداشتی آنها به سطح استاندارد تلاش نمود.
Escherichia coli and Salmonella are gram-negative bacteria and are indicators of faecal contamination in food, and the presence of each of them in processed foods indicates lack of hygiene, and Staphylococcus aureus is a gram-negative bacteria. It is positive that it has the highest level of poisoning. The aim of the present study is to investigate the contamination with Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella in cream sweets sold in Isfahan city and the antibiotic resistance of the obtained isolates. In this study, 120 cream sweets from the supply centers of this product in different parts of Isfahan city were randomly sampled and transferred to the specialized food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University, next to the ice flask, in order to avoid secondary contamination. The standard method was used to search for microorganisms. The collected data was used in SPSS version 26 statistical software and chi-square test was used for data analysis. The results showed that Escherichia coli and Salmonella contamination was negative in all samples, but Staphylococcus aureus was confirmed in 4 cases of cream sweets. The samples were the most sensitive to tetracycline, streptomycin and amikacin and the most resistant to penicillin and ampicillin. In this survey, it was determined that a high percentage of the cream sweets offered in Isfahan city are in compliance with the existing standards in the society in terms of contamination and health quality to some extent, but in order to improve the health of the society,