مطالعه میزان آفلاتوکسین M1 در شیر خام مراکز جمع-آوری شیر در شهر تبریز
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
محمد حسین موثق
1
(
- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه دامپزشکی، شبستر، ایران
)
سعید آدینهوند
2
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، دانشجوی دکترای حرفهای دامپزشکی، شبستر، ایران.
)
کلید واژه: تبریز, الایزا, آفلاتوکسین M1, شیر خام گاو,
چکیده مقاله :
آفلاتوکسینها گروهی از مایکوتوکسینها هستند که توسط قارچهایی بنام آسپرژیلوس فلاوس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس و آسپرژیلوس نومیوس تولید میشوند. آفلاتوکسین M1 متابولیت اصلی آفلاتوکسین B1 میباشد و این سم هپاتوتوکسیک و سرطانزا میباشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی شیر خام گاو با آفلاتوکسین M1 در شهر تبریز بود. برای این مطالعه 90 نمونه شیر خام گاو از مراکز جمعآوری شیر اطراف شهر تبریز از تیر ماه الی شهریور ماه 1391 بصورت تصادفی اخذ گردید. تعیین میزان آفلاتوکسین M1 بر اساس روش الایزا بود. آلودگی در 100% نمونههای شیر مشاهده گردید. میانگین آلودگی در نمونههای شیر خام اخذ شده 27/19 ± 37/148 نانوگرم در لیتر تعیین گردید.بر اساس نتایج مطالعه، در 77/37% از نمونههای شیر میزان آلودگی با آفلاتوکسین M1 بیش از حد مجاز قابل قبول (100 نانو گرم در لیتر) در استاندارد ملی ایران بود. با توجه به نتایج این تحقیقمیزان بالای آلودگی با آفلاتوکسین M1 در شیر خام گاو در منطقه تبریز نگرانکننده است. بنابراین کنترل منظم دورهای شیرهای خام تولیدی از نظر آفلاتوکسین M1 در شهر تبریز توصیه میگردد.
Aflatoxins are a group of mycotoxins mainly produced by common fungi Aspergillus flavus, A. parasiticus and A. nomius. Aflatoxin M1 (AFM1) is the major metabolite of aflatoxin B1. AFM1 is also known to be hepatotoxic and carcinogenic. The purpose of this study was to investigate the contamination level of AFM1 in raw cow milk of Tabriz. A total of 90 raw cow milk samples was collected randomly from Tabriz suburb milk-collection-centers between July to September 2012. Determination of AFM1 was based on ELISA assay. Based on the results, AFM1 was found in 100% of cow milk samples. The mean contamination rate was 148.37 ± 19.27 ng/l. Moreover, 37.77% of cow milk samples had the contamination level over the maximum tolerance limit (100 ng/l) accepted by Iranian National Standard. It was concluded that high incidence and contamination level of AFM1 in cow's milk is of great concern. The periodic monitoring of cow raw milk for the contamination of AFM1 in Tabriz area is recommended.