بررسی امکان آلودگی به اشریشیا کلی O157:H7 در شیر گوسفند مصرفی و ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها
شکوفه ملک نژاد اهرمی
1
(
دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز،
)
علی فضل ارا
2
(
استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
)
مهدی زارعی
3
(
دانشگاه شهید چمران اهواز
)
کلید واژه: اشریشیا کلی تولید کننده شیگاتوکسین, O157:H7, PCR, آنتیبیوگرام, شیر خام گوسفند,
چکیده مقاله :
باکتری اشریشیا کلی O157:H7، یکی از مهمترین پاتوژنهای منتقله از مواد غذایی است. این باکتری علاوه بر ایجاد مسمومیت غذایی در انسان، توانایی ایجاد بیماریهای شدیدی از جمله سندروم اورمی همولیتیک دارد. شیرخام یکی از منابع آلودگی به این باکتری بوده و عدم توجه به کیفیت بهداشتی آن میتواند انسان را در معرض ابتلا به عفونتهای شدیدی قرار دهد. هدف از مطالعهی حاضر بررسی پتانسیل شیر خام گوسفند بهعنوان شاخصی در انتقال این پاتوژن و در معرض خطر قرار دادن سلامت عمومی جامعه بود. طی مدت ٤ ماه ١١٤ نمونه شیر خام گوسفند عرضه شده در خوزستان تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از انجام آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی، تشخیص قطعی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مربوط به ژنهای O157 (rfb)، H7(flic)، stx1 و stx2، PCR انجام گرفت. در این تحقیق جداسازی اشریشیا کلی O157:H7از ٣ نمونه (٦٣/٢ درصد) تایید شد. بر روی جدایههای تایید شده به منظور ارزیابی حساسیت آنتیبیوتیکی، تست آنتیبیوگرام انجام گرفت. نتایج نشان داد که صد در صد جدایهها به آنتیبیوتیکهای ایمیپنم، سفتازیدیم و سفتازیدیم کلاوونیک اسید حساس هستند. سپس به ترتیب نسبت به سیپروفلوکساسین، تری متوپریم سولفامتوکسازول و جنتامایسین (٦٦/٦٦%)، نیتروفورانتین و نالیدیکسیک اسید (٣٣/٣٣) حساسیت مشاهده شد. در هیچکدام از جدایهها حساسیت به آمپیسیلین و کلیندامایسین مشاهده نشد که نشان دهندهی بیشترین مقاومت جدایههای اشریشیا کلی O157:H7به این آنتیبیوتیکها میباشد. آلودگی شیر خام گوسفند به باکتری اشریشیا کلی O157:H7 در منطقه خوزستان نشان داد که مصرف شیر خام گوسفند میتواند احتمالا با ریسک ابتلا به بیماریهای ناشی از این باکتری ارتباط داشته باشد
چکیده انگلیسی :
Escherichia coli O157:H7 is one of the most important foodborne pathogens. In addition to causing food poisoning in humans, this bacterium has the ability to cause severe diseases such as hemolytic uremic syndrome. Raw milk is one of the sources of this bacterium which the lack of attention to the hygienic quality of these products will expose people to severe infections. The aim of this study was to investigate the potential of raw sheep milk as an indicator in the transmission of this pathogen and endangering the general health of the community. To accomplish this study, totally 114 samples of raw sheep milk were collected in Khuzestan province within 4 months. The collected samples were transferred to the food hygiene laboratory in cold conditions. After biochemical diagnostic tests, PCR was performed in the next step for definitive diagnosis using specific primers related to O157 (rfb), H7 (flic), stx1 and stx2 genes. In present study, the isolation of Escherichia coli O157:H7 from 3 samples (2/63%) was confirmed. Finally, the confirmed isolates due to antibiogram were spread out in agar culture and the antibiotic susceptibility was surveyed with utilization of antibiotic discs and CLSI tables. The results showed that the sensitivity of isolates were 100% to Imipenem, Ceftazidime and Ceftazidime Clavulanic acid, 66/66% to Ciprofloaxin, Gentamicin, Trimethoprim Sulfametaxazole and 33/33% to Nalidixic acid and Nitrofurantoin respectively. None of the isolates were sensitive to Ampicillin and Clindamycin indicating that the isolates of Escherichia coli O157:H7 have the most resistance against these antibiotic.