• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - غربالگری باکتری‌های بومی مولد ال-گلوتامیناز و تولید آنزیم به وسیله تخمیر غوطه‌ور
        مریم رنجبر مبارکه محسن مبینی دهکردی علی اصغر رستگاری
        سابقه و هدف: ال-گلوتامیناز آنزیمی است که به دلیل کاربرد گسترده در صنایع دارویی و غذایی در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این آنزیم یکی از مهم‌ترین آنزیم‌های درمانی است که برای درمان لوسمی استفاده می‌شود. این مطالعه با هدف جداسازی و شناس چکیده کامل
        سابقه و هدف: ال-گلوتامیناز آنزیمی است که به دلیل کاربرد گسترده در صنایع دارویی و غذایی در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این آنزیم یکی از مهم‌ترین آنزیم‌های درمانی است که برای درمان لوسمی استفاده می‌شود. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی باکتری‌های بومی مولد آنزیم ال-گلوتامیناز و بررسی کمی فعالیت آنزیم در شرایط تخمیر غوطه ور، به منظور تعیین بهترین جدایه از نظر فعالیت آنزیم انجام گرفت. مواد و روش‌ها: باکتری‌های تولید کننده ال-گلوتامیناز از نمونه‌های خاک و آب رودخانه زاینده رود و کارون و حوضچه پرورش ماهی جداسازی شدند. جدایه‌ها به منظور تولید آنزیم ال-گلوتامیناز به کمک محیط مینی‌مال گلوتامین آگار (MGA) غربالگری شدند. تولید ال-گلوتامیناز در سیستم تخمیر غوطه‌ور با استفاده از محیط مینرال سالت گلوتامین (MSG) انجام شد و آنزیم تولید شده به صورت کمی اندازه‌گیری گردید. بهترین جدایه مولد آنزیم به وسیله ی ویژگی های ریخت شناسی و تست‌های بیوشیمیایی تعیین هویت شد. یافته‌ها: در این مطالعه 11 سویه باکتری مولد ال-گلوتامیناز جداسازی گردید. از این میان سویه CH3-GLU بیشترین تولید آنزیم را به میزان U/ml62/0±91/37 در دمای C°45 پس از 96 ساعت نشان داد. این جدایه به عنوان سویه‌ای از باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) شناسایی گردید. نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که باکتری باسیلوس سوبتیلیس سویه CH3-GLU به عنوان یک سویه بومی پتانسیل بالایی در تولید ال-گلوتامیناز دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - مهار مرگ بچه موش ناشی از تاثیر باکتری اشریشیا کلی K99 توسط باکتری‌های کلی‌سینوژنیک
        فاطمه گلستان یحیی تهمتن معصومه حیاتی الهام معظمیان
        سابقه و هدف: باکتری اشریشیا کلی سویه K99 مهم‌ترین عامل ایجاد کننده اسهال در گوساله‌ها می‌باشد. کلی‌سین یکی از انواع باکتریوسین‌ها می‌باشد که به‌وسیله سویه های مختلف اشریشیا تولید شده و خاصیت کشندگی بر روی باکتری‌های همان نوع یا با چکیده کامل
        سابقه و هدف: باکتری اشریشیا کلی سویه K99 مهم‌ترین عامل ایجاد کننده اسهال در گوساله‌ها می‌باشد. کلی‌سین یکی از انواع باکتریوسین‌ها می‌باشد که به‌وسیله سویه های مختلف اشریشیا تولید شده و خاصیت کشندگی بر روی باکتری‌های همان نوع یا باکتری‌های مشابه دارد. این مطالعه با هدف بررسی باکتری‌های کلی‌سینوژنیک به عنوان روشی در درمان عفونت اشریشیا کلی سویه K99 انجام گرفت مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت تجربی بر روی 192 بچه موش BALB/c، در 2 گروه تست وکنترل انجام شد. موش‌های گروه 1 کنترل تنها سوسپانسیون باکتری کلی‌سینوژنیک و به موش‌های گروه 2 کنترل تنها سوسپانسیون باکتری اشریشیا کلی K99 خورانده شد. به موش‌های گروه تست نیز پس از خوراندن سوسپانسیون باکتری کلی‌سینوژنیک، در فواصل زمانی مختلف سوسپانسیون باکتری اشریشیا کلی K99 داده شد. در نهایت میزان مرگ و میر بچه موش‌ها در گروه‌های کنترل و تست مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج این بررسی نشان داد که تمامی بچه موش‌ها در گروه 1 کنترل زنده ماندند. اما در 83% (40 مورد) از بچه موش‌های گروه 2 کنترل، به دلیل حضور سم ناشی از باکتری اشریشیا کلی K99، مرگ و میر مشاهده گردید. از طرفی میزان مرگ و میر در بچه موش‌های موجود در گروه‌های تست نیز به طور چشمگیری کاهش یافته بود. همچنین مشخص گردید که خاصیت مهار کنندگی باکتری‌های کلی‌سینوژنیک به غلظت باکتری و زمان تلقیح بستگی دارد. نتیجه گیری: با توجه به نقش مهم باکتری‌های کلی‌سینوژنیک در مهار باکتری اشریشیا کلی K99، کلی‌سین‌ها می‌توانند به عنوان گزینه‌ای مناسب در درمان بیماری‌های عفونی ناشی از این سویه باکتریایی مورد توجه قرار گیرند. از طرفی کلی‌سین‌ها می‌توانند در آینده نزدیک به عنوان یک پروبیوتیک، جایگزینی مناسب برای آنتی‌بیوتیک‌های متداول باشند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی ارتباط فیلوژنتیک و مقاومت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های اشریشیا کلی اوروپاتوژنیک
        زهرا اعتبارزاده مژگان عشاقی نور امیرمظفری
        سابقه و هدف: عفونت‌های دستگاه ادراری جزء شایع‌ترین بیماری‌های عفونی می‌باشند. امروزه باکتری اشریشیا کلی به عنوان غالب‌ترین عامل ایجاد کننده عفونت ادراری در 90-80 درصد از بیماران گزارش شده است. با توجه به افزایش روزافزون مصرف آنتی‌بیوتیک و ب چکیده کامل
        سابقه و هدف: عفونت‌های دستگاه ادراری جزء شایع‌ترین بیماری‌های عفونی می‌باشند. امروزه باکتری اشریشیا کلی به عنوان غالب‌ترین عامل ایجاد کننده عفونت ادراری در 90-80 درصد از بیماران گزارش شده است. با توجه به افزایش روزافزون مصرف آنتی‌بیوتیک و به دنبال آن ایجاد مقاومت دارویی این مطالعه با هدف ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های اشریشیا کلی جداسازی شده از بیماران مشکوک به عفونت ادراری و نیز گروه‌بندی فیلوژنتیک این سویه‌ها انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت مقطعی _توصیفی بر روی 600 نمونه کشت مشکوک به عفونت ادراری جمع آوری شده از بیمارستان کلیوی فوق تخصصی شهید هاشمی نژاد تهران انجام شد. به منظور جداسازی سویه‌های اشریشیا کلی تمامی نمونه‌ها با استفاده از آزمون‌های بیوشیمیایی و میکروبی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش استاندارد انتشار دیسک (Kirby-Bauer) آزمون حساسیت دارویی بر روی 8 گروه مختلف آنتی‌بیوتیکی انجام شد. به منظور تایپینگ و گروه‌بندی فیلوژنتیک سویه‌های اشریشیا کلی از روش Multiplex PCR و پرایمرهای اختصاصی ژن‌های chuA، yjaA و نیز قطعه TSPE4.C2 استفاده گردید. یافته‌ها: در این مطالعه بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های آمپی‌سیلین (83/83%) و نالیدیکسیک اسید (42/71%) و کم‌ترین آن نسبت به نیتروفورانتوئین (12/3%) و سفتی‌زوکسیم (22/11%) مشاهده گردید. با ارزیابی گروه فیلوژنتیک مشخص شد که 65% سویه‌ها به گروه B2، 19% به گروه D و 16% نیز به گروه فیلوژنتیک A تعلق دارند. همچنین بیشتر سویه‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک‌ها و نیز سویه‌های مقاوم به چند دارو متعلق به گروه فیلوژنتیک B2 بودند. نتیجه گیری: اشریشیا کلی جدا شده از عفونت های دستگاه ادراری در این منطقه، بیشتر متعلق به گروه فیلوژنتیک B2 بودند که با اغلب پژوهش های انجام شده در دنیا هم خوانی دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی اثر فاکتور‌های فیزیکوشیمیایی بر میزان تشکیل دی‌پیکولینیک اسید در باسیلوس سرئوس PTCC1015
        صابر نیک سیرت محمد فائزی قاسمی خسرو عیسی زاده محمد رضا مجید خوش خلق پهلویانی
        سابقه و هدف: دی‌پیکولینیک اسید (پیریدین 2،6- دی کربوکسیلیک اسید) یکی از مهم‌ترین ترکیبات اسپور باکتری‌ها می‌باشد. این ترکیب دارای ساختمان منحصر به فردی است و تنها در اندوسپور باکتری‌ها وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تنش های ‌محیطی چکیده کامل
        سابقه و هدف: دی‌پیکولینیک اسید (پیریدین 2،6- دی کربوکسیلیک اسید) یکی از مهم‌ترین ترکیبات اسپور باکتری‌ها می‌باشد. این ترکیب دارای ساختمان منحصر به فردی است و تنها در اندوسپور باکتری‌ها وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تنش های ‌محیطی بر میزان تولید DPA در باسیلوس سرئوس PTCC1015 انجام گرفته است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش به صورت تجربی اثر تنش های گرما، اتانول، نمک و pH بر اسپور زاییباسیلوس سرئوس PTCC1015 با روش رنگ سنجی (تشکیل ترکیب رنگی حاصل از واکنش آهن با دی‌پیکولینیک اسید) و مقایسه آن با منحنی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که افزایش میزان نمک و اسیدیته محیط موجب کاهش تشکیل DPA در سویه باسیلوس سرئوس می شوند. اما pH قلیایی در محدوده ی 10-8 افزایش آن را به دنبال دارد. همچنین در محدوده 5 تا 55 درصد اتانول کاهش چشمگیری در تولید DPA مشاهده گردید. در دمای بهینه Cº 30 میزان تشکیل DPA نسبت به شاهد بیشتر بود. همچنین با افزایش دما تا Cº 90 به دلیل عدم رشد باکتری تعداد سلول‌ها کاهش و به دنبال آن میزان DPA کاهش یافت. نتیجه گیری: محیط‌های استرسی که کم‌ترین تولید DPA را دارند می‌توانند در راستای کنترل اسپور باسیلوس سرئوس در صنایع غذایی و لبنی حائز اهمیت باشند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی میزان فراوانی سرووارهای شایع مولد لپتوسپیروزیس در سرم کارکنان کشتارگاه صنعتی دام استان زنجان
        پژواک خاکی ابراهیم خداوردی داریان سهیلا مرادی بیدهندی حمید یاحقی مهرانگیز دژبرد ناهید سلطانی مجد
        سابقه و هدف: لپتوسپیروز یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام با فراوانی زیاد در سراسر جهان است. عفونت افراد در کشتارگاه تصادفی است و معمولا پس از تماس مستقیم با ادرار یا لاشه حیوانات آلوده اتفاق می‌افتد. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی سرمی به چکیده کامل
        سابقه و هدف: لپتوسپیروز یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام با فراوانی زیاد در سراسر جهان است. عفونت افراد در کشتارگاه تصادفی است و معمولا پس از تماس مستقیم با ادرار یا لاشه حیوانات آلوده اتفاق می‌افتد. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی سرمی به سویه‌های مختلف لپتوسپیرا اینتروگانس در کارکنان کشتارگاه صنعتی گاو استان زنجان انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی 98 نمونه سرم جمع آوری شده از کارکنان کشتارگاه صنعتی استان زنجان از بهمن 1389 تا شهریور 1390 انجام شد. تمامی نمونه‌های سرمی پس از کدگذاری و مشخصات آن‌ها ثبت گردید. سپس با استفاده از 7 سروتیپ زنده لپتوسپیرا موجود در کلکسیون میکروبی آزمایشگاه رفرانس لپتوسپیرا بخش میکروب شناسی مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی کرج به وسیله ی آزمون آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: نتایج حاصل از بررسی 98 نمونه سرمی نشان دهنده واکنش مثبت 34 نمونه (7/34%) با یک یا بیش از یک سرووار بود. همچنین 64 نمونه (3/65%) سرمی از لحاظ سرولوژیکی منفی بودند. شایع‌ترین سرووارهای مشاهده شده لپتوسپیرا، سرووارهای سرجوهارجو ، گریپوتایفوزا و کانیکولا به ترتیب با فراوانی 8/47% ، 2/15% و13% بود. نتیجه گیری: شیوع بالای آلودگی در زنجان و مطالعات انجام شده در سایر شهرهای ایران و بالا بودن تیتر سرمی نشان دهنده حضور عفونت لپتوسپیرایی در زنجان می‌باشد، که این امر منجر به انتقال آلودگی به چرخه مواد غذایی خواهد شد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق پیشنهاد می‌گردد که از واکسن‌های در بردارنده سروتیپ های یاد شده، برای کنترل آلودگی در دام‌ها استفاده گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - مطالعه آلودگی خفاش به هیستوپلاسما کپسولاتوم در غارهای شهرستان جهرم
        فرنگیس قاسمی عباسعلی رضاییان
        سابقه و هدف: خفاش که دومین گروه بزرگ پستانداران است و نقش مهمی در اقتصاد انسان دارد، می‌تواند مخزن قارچ کشنده هیستوپلاسما کپسولاتوم باشد. این قارچ در خاک آلوده به مدفوع پرنده و خفاش به ویژه در غارها و مزارع یافت می‌شود و قابل انتقال به انسان است. در این مطالعه چکیده کامل
        سابقه و هدف: خفاش که دومین گروه بزرگ پستانداران است و نقش مهمی در اقتصاد انسان دارد، می‌تواند مخزن قارچ کشنده هیستوپلاسما کپسولاتوم باشد. این قارچ در خاک آلوده به مدفوع پرنده و خفاش به ویژه در غارها و مزارع یافت می‌شود و قابل انتقال به انسان است. در این مطالعه آلودگی خفاش به قارچ هیستوپلاسما کپسولاتوم در غارهای شهرستان جهرم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌‌ها: خفاش‌ها از 7 غار بزرگ با تور نامرئی در مدت 12 ماه (1390-1389) جمع آوری شدند. بر اساس ویژگی‌های کلیدی معتبر، خفاش ها شناسایی و رده بندی گردیدند. نمونه‌ها از پوست، دهان و پس از تشریح، از اندام‌های داخلی آن‌ها، تهیه و در محیط‌هایی مانند BHI کشت داده شدند. یافته‌ها: تعداد 168 خفاش از 11 گونه و از 6 خانواده در منطقه شناسایی گردیدند که در هیچ‌کدام از آن‌ها آلودگی به قارچ هیستوپلاسما کپسولاتوم مشاهده نشد. نتیجه گیری: عدم مشاهده آلودگی در منطقه با وجود جمعیت زیاد و متنوع خفاش به عنوان مخزن، وجود مدفوع سرشار از املاح، شرایط اقلیمی و توپوگرافی مناسب در غارهای مورد مطالعه که شرایط مناسبی برای زیست این قارچ ایجاد نموده است، نشان می‌دهد که عواملی دیگر از جمله عوامل ژنتیک و فیزیولوژیک خفاش یا عوامل اکولوژیک که در کامل شدن چرخه زندگی قارچ اختلال ایجاد می‌کنند تأثیر گذار بوده است. پرونده مقاله