بررسی تغییرات جوانهزنی بذر خردل وحشی (Sinapis arvensis) طی استراتیفیکاسیون سرد
محورهای موضوعی : پژوهش علف های هرزحکیمه رحیمی 1 , بنیامین ترابی 2 , الیاس سلطانی 3 , فرشید قادری فر 4
1 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 - گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - دانشگاه تهران
4 - هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه: سرمادهی, دما, مدل, کمون فیزیولوژیک,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی تغییرات دمای کاردینال جوانهزنی بذر خردل وحشی طی رفع کمون، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1396 انجام شد. عامل اصلی، دماهای مختلف (5، 10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتیگراد) و عامل فرعی دورههای مختلف سرمادهی (0، 2، 4، 6 و 8 روز در دمای 5 درجه سانتیگراد) بود. برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی به دما، از تابع دندان مانند استفاده شد. برای دهکهای مختلف جوانهزنی، دمای پایه از 9/2 تا 4/3 درجه سانتیگراد در بذرهای شاهد به 5/1 تا 8/1 درجه سانتیگراد در تیمار 4 روز سرمادهی کاهش یافت؛ دمای سقف در بذرهای شاهد، 25 درجه سانتیگراد بود و به 9/29 تا 9/32 درجه سانتیگراد مربوط به تیمار 6 روز سرمادهی افزایش یافت؛ با توجه به تغییرات دمای کاردینال، کمون فیزیولوژیک خردل وحشی از نوع غیر عمیق تیپ یک میباشد. بذرهای دارای کمون ابتدا در دماهای پایین بیشترین جوانهزنی داشته و با خروج از حالت کمون در دماهای بالا هم جوانه میزنند و دامنه دمایی جوانهزنی افزایش مییابد. پارامترهای تخمینی در این مطالعه میتواند در مدلهای شبیهسازی بانک بذر و برای مطالعات بعدی در مورد بیولوژی و اکولوژی خردل وحشی مفید باشد.
In order to investigate the variation in cardinal temperature of wild mustard seed germination during the removal of dormancy, a split plot experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted at Seed Research Laboratory of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2017. The main factor was different temperatures (5, 10, 15, 20, 25 and 30 °C) and different periods of chilling (0, 2, 4, 6 and 8 days at 5 °C) were assigned as the sub-factor. To describe the response of germination rate to temperature, a dent function was used. For different germination stages, the base temperature decreased from 2.9 to 3.4 °C in control seeds to 1.5 to 1.8 °C in 4 days chilling. Ceilings temperature in control seeds was 25 °C, which increased to 29.9 to 32.9 °C as a result of 6 chilling for 6 days. Due to cardinal temperature changes, the physiological dormancy of wild mustard is of type I. Dormant seeds originally have the highest germination at low temperatures, and they germinate at high temperatures after elimination of dormancy. Also, the germination temperature range increases. Estimated parameters in this study can be useful in seed bank simulation models and for further studies on wild mustard biology and ecology
_||_