بررسی میزان آلودگی گوشتهای شهرستان بوکان به تک یاخته سارکوسیست توسط روش هضمی
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: گاو, گوشت, گاومیش, سارکوسیست, بوکان, روش هضمی,
چکیده مقاله :
سارکوسیستوزیس یک بیماری زئونوز است که عامل آن تک یاخته ای به نام سارکوسیستیس می باشد. در چرخه زندگی این تک یاخته دو میزبان واسط و اصلی و دو مرحله جنسی و غیر جنسی وجود دارد. سارکوسیتوزیس از اکثر مناطق جهان گزارش شده است. در این بررسی از 102 نمونه گوشت چرخ شده گاومیش و 102 نمونه گوشت چرخ شده گاو نمونه گیری بعمل آمد و توسط روش هضمی بر اساس روش توضیح داده شده توسط دوبی آزمایش گردید. بررسی نتایج نشان داده که در نمونه های گوشت گاومیش، 74 مورد (54/72 درصد) و در نمونه های گوشت گاو 61 مورد (92/56 درصد) به تک یاخته سارکوسیست آلوده بوده اند. بررسی حاضر برای اولین بار در شهرستان بوکان از استان آذربایجان غربی انجام می گیرد. با توجه به درصد بالای آلودگی در این تحقیق لازم است بیماری از حیث بهداشت مواد غذایی، مد نظر ویژه کادر دامپزشکی و بهداشت و درمان شهرستان بوکان قرار گیرد.
Sarcocytosis is zoo tic disease with sarcocystis as its causative agent. This parasite, with its two hosts (intermediate and definitive), contains two stages in life cycle which are sexual stage and asexual stage. This disease has been reported in most parts of the world. In this survey, 74 out of 102 chopped buffalo meat samples which were examined with digestive methodology proved positive. The sccount for a 72/54% of them were infected with sarcocystis infestation. 61out of 102 chopped cattle meat samples examined with digestive methodology were positive which sccount for a 56/92% sarcocystis infestation. also, all of the samples with positive bradyzoites were quite apparent.
1- اطمینانی، پ، دامغانی، ه. (1369): آمار و اطلاعات مربوط به وضع طبیعی، اقتصادی، اجتماعی، کشاورزی و دامپروری استان آذربایجان غربی، صفحه : 20-15 .
2- رزمی، غ.(1366): فراوانی سارکوسیستیس در نزد نشخوار کنندگان اهلی در ایران، پایان نامه شماره 1644، دانشکده دامپزشکی تهران، صفحه:20-16 .
3- رفیعی،ع. (1375): تک یاخته شناسی دامپزشکی و مقایسهای، انتشارات دبیرخانه شورای پژوهش های علمی کشور، وزارت علوم و آموزش عالی، صفحه: 762-746.
4- شریعت پناه،ک.(1382): بررسی آلودگی به سارکوسیست در نشخوارکنندگان اهلی کشتارگاه نقده و ارومیه و اهمیت اقتصادی آن ، پایان نامه دکترای حرفه ای دامپزشکی شماره 620، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، صفحه:20-11.
5- قراگوزلو، م.ج، سجادی،م.، سماواتی، م. (1374): مطالعه حضور آنتی بادی ضد سارکوسیست گوسفند در پنجاه و چهار نفر از اهالی همدان، هفتمین کنگره بین المللی پزشکی جغرافیایی ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز و سومین کنگره ایمونولوژی و آلرژی ایران – شیراز.
6- کامل، ع. (1378): بررسی میزان فراوانی سارکوسیست در عضلات گوسفند و بز کشتارگاه قائم شهریار به دو روش هضمی و آسیب شناسی، پایان نامه دکترای حرفه ای تخصصی شماره 307، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، صفحه :74-70.
7- کبیریان، ر. (1374): بررسی کشتارگاهی هیستومورفولوژیک و ضایعات حاصل از سارکوسیست در گاومیش های اروومیه، پایان نامه شماره 315، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، صفحه : 55-33.
8- منصوری، ف. (1361): بررسی آسیبشناسی سارکوسپوریدوز مغز گوسفند و تحلیل از سارکوسپوریدوز، پایان نامه شماره 1392 دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران.
9- Afshar, A.B., Naghshine, R. Neshat, H. (1974) Incidence of sarcosporidiosis in sheep in Iran. Trop .Anim.Health.Prod, 6, p: 192.
10- Blood, D.C., Studdert, V.P. (1993): Baillieres Comprehensive Veterinary Dictionary. pp: 8-11
11- Diezbasnos, P. (1980): Sarcocysits infection of sheep Leon Spain With Comparative study of arouse diagnostic techniques. Vet. Bull, 24 (1), pp: 195-199
12- Dubey, J.P. (1982): Development of ox-coyto cycle of Sarcocysits cruzi of Protozoology, 22(4), pp: 591-601
13- Dubey, J.P. Speer, C.A. Dayer, A. (1993): Sarcocysits of animal and man. Florida, CRC Prees, pp: 86-92
14- Dubey, J.P. Speer, C.A., Fayer, R. (1989): Sarcocysits of animal and man. Florida, (CRC Press Inc. Boca Raton, Florida)
15- Fayer, R. (1976): Effects of refrigeration, cooking and freezing on Sarcocysits in beef from retail food stores. Vet. Bull, pp: 40-46.
_||_