تعیین مناسبترین زمان استحصال تخمکها، پس از سیال شدن آنها در محوطه شکمی مولدین ماده قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: تخمکشی, قزل آلای رنگین کمان, اوولاسیون, محوطه شکمی,
چکیده مقاله :
با توجه به محدود بودن تعداد تخمکها در ماهی قزل آلای رنگین کمان، فاکتورهای مؤثر بر کیفیت تخمکها اهمیت ویژهای مییابند. از آنجا که مدت زمان باقیماندن تخمکها در محوطه شکمی مولدین، پس از سیال شدن آنها (اوولاسیون) مهمترین فاکتور تعیینکننده کیفیت گزارش شده است لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی زمان مناسب تخم کشی از مولدین ماده قزل آلای رنگین کمان صورت گرفت. سنجش کیفیت تخمکها از طریق اندازه گیری نرخ چشم زدگی و تفریخ تخم ها انجام شد. بدین منظور تعداد 100 عدد مولد ماده که از جهت ظاهری به زمان اوولاسیون و رسیدگی تخمکها نزدیکتر بودند از جمعیت مولدین انتخاب و در دمای 2 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. سپس این مولدین به مدت 30 روز و هر 3 روز یک بار مورد معاینه قرار گرفتند. در هر یک از نوبتهای معاینه تعداد 3 عدد مولد از بین مولدین دارای تخمکهای سیال انتخاب شده و به عنوان تکرارهای آزمایشی در نظر گرفته شدند. سایر مولدین دارای تخمکهای سیال از جمعیت خارج گردیدند. تکثیر کلیه مولدین انتخاب شده در روز 30 صورت گرفت. بنابراین در نهایت 10 گروه مولد که معرف 10 دوره زمانی متفاوت ماندگاری تخمکها در محوطه شکمی بودند جهت تکثیر در اختیار قرار داشتند. نرخ چشم زدگی و تفریخ تخم های گروه اول که بلافاصله پس ار اوولاسیون (0 الی 3 روز) لقاح داده شدند به ترتیب 37.6% و 31.5% اندازه گیری شد و به میزان قابل توجهی کمتر از سایر گروهها بود. به جز این مقدار نسبتا پایین اولیه، میانگین نرخ چشم زدگی و تفریخ در طی دوره 30 روزه پس از اوولاسیون به ترتیب 85.18% و 68.55% بود. رابطه همبستگی قابل ملاحظه ای بین مدت زمان باقی ماندن تخمکها، پس از سیال شدن آنها در محوطه شکمی مولدین ماده و نرخ چشم زدگی و تفریخ مشاهده گردید. مطالعه حاضر نشان داد که استحصال تخمکها بلافاصله پس از اوولاسیون بازده کمی دارد و لذا بایستی مدت زمان کوتاهی اجازه داد تا تخمک ها پس از سیال شدن آنها در محوطه شکمی مولدین باقی بمانند. همچنین مناسبترین زمان تخم کشی از مولدین حداقل 60 روز پس از اوولاسیون ارزیابی گردید.
Considering few oocytes in female rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, factors affecting egg quality are more important. Since post-ovulatory stripping time has been reported the most important factor affecting egg quality, the present study was performed to understand the best stripping time in female rainbow trout. Egg quality measurement was done through assessing the eyeing and hatching rates of eggs. One hundred females expected to ovulate in the near future were selected from the brood stock and stored at 2 ºc. Then serial judgments of ovulation were performed at 3-day intervals for 30 days. Ten groups of fish, each comprising of three females ovulating simultaneously, were held in separate tanks until fertilization. Other ovulated females were removed from the brood stock. All the females were fertilized at the end of the 30th day. So there were 10 groups presenting 10 different retention times until artificial fertilization. The eyeing and hatching rates for eggs fertilized immediately after ovulation (0-3 DPO) were 37.6 % and 31.5% (Mean ± SEM), respectively, which were significantly lower than those for eggs fertilized thereafter. Apart from these initially low values, the average eyeing and hatching rates were 85.15 % and 68.55 % during the post-ovulation period of 30 days. Significant relationships were observed between the retention time and both the eyeing and hatching rates. The present study therefore demonstrates that immediately stripping after ovulation leads to lower egg survival and so, it seems necessary to retain oocytes in the abdominal cavity for a short period time after ovulation. Also, the best post-ovulatory stripping time was assessed at least 60 degree-days in female rainbow trout.
1- Aegerter, S. and Jalabert, B., (2004): Effects of post ovulatory oocyte ageing and temperature on egg quality and on the occurrence of triploid fry in rainbow trout. Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, J. 231: 59-71.
2- Bahrekazemi, M., Matinfar, A., Soltani, M., Abtahi, B., Pusti, I. and Mohagheghi, A., (2009): The relation between egg viability, selected aspects of egg and ovarian fluid composition and time of stripping in endangered Caspian brown trout, Salmo trutta caspius.Journal of Fisheries and Aquatic Science, 4 (6): 306-315.
3- Bonnet, E., Jalabert, B. and Bobe, J., (2003): A 3-day in vitro storage of rainbow trout Oncorhynchus mykiss unfertilised eggs in coelomic fluid at 12 o C does not affect development success. Cybium, 27: 47-51.
4- Bry, C., (1981): Temporal aspects of macroscopic changes in rainbow trout Salmo gairdneri oocytes before ovulation and of ova fertility during the post-ovulation period; effect of treatment with 17α- hydroxy- 20β-dihydroxyprogesterone. Aquaculture, J. 24: 153-160.
5- Craik, J. C. A. and Harvey, S. M., (1984): Biochemical changes associated with overripening of the eggs of rainbow trout, Salmo gairdneri. Aquaculture, J. 37: 347-357.
6- Escaffre, A. M. and Billard, R., (1979): Changes in fertilizability of rainbow trout eggs left in the abdominal cavity during the post-ovulatory period. Bull. Fr. Piscic., 272: 56-70.
7- Gaudemar, B. D. E. and Beall, E., (1998): Effects of overripening on spawning behaviour and reproductive success of Atlantic salmon females spawning in a controlled flow channel. J. Fish Biol., 53: 434-446.
8- Lahnsteiner, F., (2000): Morphological, physiological and biochemical parameters characterizing the overripening of rainbow trout eggs. Fish Physiol. Biochem., 23: 107-118.
9- Mohagheghi Samarin, A., Ahmadi, M.R., Azuma, T., Rafiee, Gh. R., Mojazi Amiri, B. and Naghavi, M.R., (2008): Influence of the time to egg stripping on eyeing and hatching rates In rainbow trout oncorhynchus mykiss under cold temperatures. Aquaculture, J. 278: 195-158.
10- Mylonas, C. C., Hinshaw, J. M. & Sullivan, C. V., (1992): GnRH-induced ovulation of brown trout Salmo trutta and its effect on egg quality. Aquaculture, J. 106: 379-392.
11- Rime, H., Guitton, N., Pineau, C., Bonnet, E., Bobe, J. and Jalabert, B., 2004. Post-ovulatory ageing and egg quality: A proteomic analysis of rainbow trout coelomic fluid. Reprod. Biol. Endocrinol., 2(1): 26.
12- Sakai, K., Nomura, M., Takashima, F. and Oto, H., (1975): The over-ripening phenomenon of rainbow trout: Changes in the percentage of eyed eggs, hatching rate and incidence of abnormal alevins during the process of over-ripening. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish, 41 (8): 855- 860.
13- Springate, J. R. C., Bromage, N. R., Elliott, J. A. K. and Hudson, D. L., (1984): The timing of ovulation and stripping and their effects on the rates of fertilization and survival to eyeing, hatch and swim-up in the rainbow trout Salmo gairdneri. Aquaculture, J. 43: 313-322.
14- Wallace, R. A. and Selman, K., (1978): Oogenesis in Fundulus heteroclitus. Dev. Biol., 62: 354-369.
15- Yamazaki, F., Goodier, J. and Yamano, K., (1989): Chromosomal aberrations caused by ageing and hybridization in charr, masu salmon and related salmonids. Physiol. Ecol. Jpn. Spec., 1: 529-542.
_||_