اثر استفاده از سطوح مختلف آب پنیر تخمیر و تغلیظ شده در جیره غذایی بر میزان سنتز پروتئین میکروبی و تغییر جمعیت تکیاختهها در شکمبه گوسفند
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: گوسفند, سنتز پروتئین میکروبی, آب پنیر تخمیرشده, تکیاختهها,
چکیده مقاله :
در این تحقیق به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف آب پنیر تخمیر و تغلیظ شده در جیره غذایی بر میزان سنتز پروتئین میکروبی و تغییر جمعیت تکیاختهها، از چهار جیره غذایی حاوی سطوح صفر، 5، 10 و 15 درصد آب پنیر (بر اساس وزن خشک) استفاده شد. بدین منظور از 4 رأس گوسفند نر از نژاد زل مازندران و فیستول گذاری شده در شکمبه با میانگین وزن 2±35 در آزمایش فاکتوریل (4×4) در قالب طرح آماری مربع لاتین استفاده شد. دادههای حاصل از آزمایشات با استفاده از نرمافزار آماری SAS آنالیز شدند و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5% انجام گرفت. برای تخمین میزان پروتئین میکروبی سنتز شده در شکمبه از روش دفع مشتقات پورینی ادرار استفاده شد. تعداد تکیاختههای هولوتریچ و تعداد کل تکیاختههای شکمبه در 6 زمان پس از تغذیه صبح شمارش گردید. نتایج نشان داد که استفاده از آب پنیر تخمیر و تغلیظ شده بر میزان سنتز پروتئین میکروبی موثر بوده و در سطح استفاده 10 و 15 درصد در جیره غذایی سبب کاهش آن میشود. استفاده از آب پنیر مایع تغلیظ شده روی جمعیت کل تک یاخته های شکمبه در ساعت های مختلف نه تنها اثر کاهشی روی جمعیت آنها نداشته بلکه موجب افزایش جمعیت در اکثر ساعات شد.
In this study four zel rams, fitted with ruminal cannulas and fed at maintenance level, were arranged in a 4×4 latin square design to determine the effects of different levels of condensed and fermented whey (0, 5, 10 and 15% on DM basis) on microbial protein synthesis and protozoal population changes in the rumen. Urinary excretion of purine derivatives was determined to estimate the microbial protein synthesis. Data was analyzed by SAS software. Then, ruminal holotrich and total protozoa were counted 6 times after morning feeding. The results of this experiment indicated that microbial protein synthesis and excretion of purine derivatives were affected by treatments and tended to decrease as condensed and fermented whey level increased to 10 and 15 % in the diet. Rumen protozoa population not only was not affected negatively by adding condensed and fermented whey in diet, but also sometimes tended to increase.
1- جعفری خورشیدی, کاوه (1381) اثر حذف تکیاختهها بر پارامترهای هضمی شکمبه و ترکیبات شیمیایی خون گوسفند و بز. رساله تحصیلی دوره دکترا. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.
2- جعفری خورشیدی، ک.، م. بحری و ج. سلطانیها (1385) نکات جدید درباره تغذیه گاو و گاومیش با نگاهی به اکوسیستم شکمبه. نشر علوم کشاورزی (ترجمه).
3- منصوری، هرمز(1381) تعیین جمعیت میکروبی و فرآوردههای نهایی شکمبهای در گاو سیستانی و مقایسه آن با گاو هولشتاین. رساله تحصیلی دوره دکترا. دانشگاه تهران، دانشکده کشاورزی کرج.
4- Abe, M., Iriki. T., Tobe, N. and Shibui, H. (1981): Sequestration of Holotrich Protozoa in the Reticulo-Rumen of Cattle. Appl. Environ. Microbiol. 41: 758–765
5- Ali- Ani, M.R.H.E. Clark and J.M. Howe (1972): Evaluation of whey as a protein supplement for wheat flour. Nutr. Rep.
6- Bhatia, S. K., Shiv kumar, D. C. Sang wan. (2004): Buffalo-Cattle Nutrition and Rumen Ecosystem. Army printing press
7- Boodo, A., Hulman, B., Preston, T. R. and Leng, R. A. (1978): Effect of an anti-protozoal agent on performance of growing calves fed a molasses baesd diet. Tropical. Anim. Production. 3:134-139.
8- Chen, X. B. and M. J. Gomes. (1992): Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives-An overview of the technical details. International Feed Resources Unit, Rowett Reasearch Institute
9- Chen, X. B. (1989): Excretion of purine derivatives by sheep and cattle and its use for the estimation of absorbed microbial protein. PhD Thesis, University of Aberdeen.
10- Coleman, G. S. (1975): The interrelationship between rumen ciliate protozoa and bacteria. p 149-164. In I. W. McDonald and A.C.I. Warner (ed.), Digestion and Metabolism in the Ruminant, University of New England Publishing Unit, Armidale, Australia.
11- Lammers. B. P. Heinrichs. A. J and Aydin. A (1998): The Effect of a Whey protein Concentrate or Dried Skim Milk in Milk Replacer on Calf Performance and Blood Metabolites. J. dairy Sci. 81:7.
12- Mee.G.F. Keevin and et al (1996): Effect of a Whey protein concentrate Used as a Colostrum Substitute or Supplement on Calf Immunity Weight Gain and Health. J. dairy Sci. 79:5,1.
13- M. Ben salem and M. Fraj (2007): the effects of feeding liquid acid whey in the diet of lactating dairy cows on milk production and composition.
14- Schingoethe. D. G. Tucker. W. L. and Dash. S. K. (1976): Evaluation of Dried whey in Concentrate Mixtures for Lactating Dairy Cows. J. dairy Sci. 59:8
15- Schingoethe. D. G. (1975): Whey Utilizastion in Animal Feeding: A summary and Evaluation. J. dairy Sci. 59:3
16- Schingoehe. D.G. and et al (1983): Dried Whey-Fat Blend Product for Lactating Dairy Cows. J. dairy Sci. 66:12
17- Schingoethe. D.G. and Skyberg. E.W. (1981): Lactation and Growth of Dairy Cows and Steers from Large Amounts of Dried Whey. J. dairy Sci. 64:7
18- Schingoethe. D.G. and Skyberg. E.W. (1980):. Lactational Response to Dried whey in Concentrate Mixtures Fed to Dairy Cows. J. dairy Sci. 64
19- Verbic, J. (2002): Factors affecting microbial protein synthesis in the rumen with emphasis on diets containing forages.Viehwirtschaftliche Fachtagung, BAL Gumpenstein. 1-6.
20- Windschitl. P.M. and Schingoethe. D.G. (1984): Microbial Protein Synthesis in Rumens of Cows Fed Dried Whole Whey. J. dairy Sci. 67:12
21- WinDSCHITL and D.J. Schiwgoethe. (1984): Microbialpratein synthesis in rumens of cows fed Dried whole whey. J Dairy Sci 67:3061-3068.
_||_