بررسی تاثیر مصرف زنجبیل Zingiber officinale)) بر روی برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم و وزن نهایی در طیور گوشتی نژاد راس
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: فاکتورهای بیوشیمیایی, پودر زنجبیل, وزن نهایی,
چکیده مقاله :
زنجبیل ( Zingiber officinale) گیاهی از خانوادة Zingiberaceae است. مطالعات نشان داده است که عصارة زنجبیل دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی ، ضد باکتریایی، ضد قارچی ، تحریک سیستم ایمنی و ضد میکروبی میباشد. از آنجا که زنجبیل دارای اثرات مختلف گوارشی و واجد ارزش تغذیه ای است، جهت تعیین اثرات دارویی و تغذیه ای این گیاه در این تحقیق ، تاثیر تغذیه با پودر زنجبیل بر روی برخی از فاکتورهای سرمی مرتبط با نمودار متابولیکی طیور مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق 1000 عدد جوجه گوشتی نژاد راس بصورت تصادفی به 4 گروه 250 تایی شاهد یا گروه A (تغذیه بدون پودر زنجبیل)، گروه تیمار B (تغذیه با پودر زنجبیل با دوز یک کیلوگرم در هر تن جیره)، گروه تیمار C (تغذیه با پودر زنجبیل با دوز 2 کیلوگرم در هر تن جیره) و گروه تیمار D (تغذیه با پودر زنجبیل با دوز 3 کیلوگرم در هر تن جیره) تقسیم شد. جوجه ها در یک دوره پرورشی 42 روزه با جیره های تعیین شده تغذیه و در پایان دوره ضمن تعیین وزن نهایی، از آنها خونگیری بعمل آمده و نسبت به سنجش فاکتورهای سرمی پروتئین ، اسید اوریک، گلوکز و ارزیابی فعالیت سرمی آنزیم AST اقدام شد و نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.در این بررسی افزایش معنی دار وزن نهایی ، فعالیت آنزیم AST و گلوکز دیده شد ضمن آنکه در مورد اسید اوریک و پروتیئن اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. . لذا میتوان نتیجه گیری کرد که استفاده از پودر زنجبیل بادوز 1 کیلو در تن در تغذیه طیور ، بر روی کلیه ها اثر سوئی نداشته و موجب افزایش وزن نهایی و افزایش تولید میشود.
Ginger (Zingiber officinale) is a plant of the Zingiberaceae family. From past periods the plant root has been used to treat dizziness, sweating, nausea and vomiting, decreasing pain and increasing appetite. It has been revealed in recent studies that ginger has various pharmacological characteristics because of active compounds such as Shogaols and Gingerols that are responsible for its strong aroma. Also, studies have shown that ginger extract has antioxidant, anti-inflammatory, anti-bacterial, anti-fungal, anti-microbial and immune stimulant properties. Ginger has different gastrointestinal, general and nutritional effects, but in the present study only the effect of feeding with ginger powder on some serum factors associated with the metabolic profile of the poultry was evaluated in order to determine medical and nutritional effects of the plant.In this study, 1,000 Ross broilers were divided randomly into 4 groups, each group consisted of 250 broilers (A, B, C, D): A=control group (diet without dried ginger), B=treatment group (fed with a dose of 1kg dried ginger per ton of diet), C= treatment group (fed with a dose of 2kg ginger per ton of diet), D= treatment group (fed with a dose of 3kg ginger per ton of diet). The chicks were fed in a 42-day period with the specified diet and at the end of the period final weight were determined and blood samples were taken, Biochemicol Parameters of serum total protein, uric acid, glucose and serum enzyme activities of AST were measured and the obtained results were analyzed statistically using Anova and Tukey tests.In the present study the meaningful increase of weight ، AST activity and glucose was proved and there was no significant difference uric acid and serum protein in any group. We can conclude the use of ginger of nadno adverse effects on the kidneys also increases weight and production
1- ابوعلی، س. (1370): قانون در طب، تهران، انتشارات سروش، صفحه240 – 237
2- ازگلی،گ. و همکاران(1386) : مقایسه تاثیر زنجبیل با مفنامیک اسید و ایبوپروفن در درمان دیسمنوره اولیه. مجله پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی. 31 (1) صفحه 65 – 61
3- تقیزاده ا. و همکاران(1384): تاثیر زنجبیل بر ظرفیت آنتی اکسیدانتی پلاسما ،پراکسیداسیون چربیها و نفروپاتی ناشی از دیابت در موشهای رت دیابتی شده.مجله پزشکی ارومیه، 16 (3) صفحه 151 – 143
4- شیخ، ن. و همکاران (1382): اثر زرد چوبه، هل و زنجبیل بر روی واکنش گلیکه شدن آلبومین بصورت IN VITRO.مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان. 10 (4) صفحه 50 – 47
5- مجابی، ع. و همکاران. (1390): بیوشیمی درمانگاهی دامپزشکی، انتشارات نوربخش، چاپ دوم، صفحه 382
6- مدرسی، م. و همکاران(1386): بررسی اثر زنجبیل بر روی الگوی الکتروفورتیک اجزای پروتئینی سرم موش نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد. 9 (4) صفحه 7 - 1
7- Al-Homidan, A.H. (2005): Efficacy of using different sources and levels of Allium cepa‚ Allium sativa and Zingiber officinale on broiler chicks performance. Journal of Biological Sciences: 96-101
8- Arkan B. M., Mohammed, A.M., Rubaee . Al., Ali., Q. Jalil., (2012): Effect of Ginger (Zingiber officinale) on Performance and Blood Serum Parameters of Broiler. International Journal of Poultry Science,11 : 143-146
9- Herawatiand ,M., (2011): The Effect of Feeding Red Ginger (Zingiber officinale Rosc) as Phytobiotic on Broiler Slaughter Weight and Meat Quality. International Journal of Poultry Science. 10 ,3: 983-985 koachere, F.A.
10- F , A., koachere, R.N., Ndip, E.B., Chenwi, L.M., Ndip, T.E., Njock, D.N., (2002): Antibacterial effect of Zingiber officinale and Garcinia kola on respiratory tract pathogens. East friciam dedial Journal, 79,11: 588-592
11- Malekizadeh, M., Moeini, M., Ghazi, SH., (2012): The Effects of Different Levels of Ginger (Zingiber officinaleRosc) and Turmeric (Curcuma longa Linn) Rhizomes Powderon Some Blood Metabolites and Production PerformanceCharacteristics of Laying Hens. Journal of Agricul. Sciences. 14: 127-134
12- Moorthy, M., Ravi, S., Ravikumar, M., Viswanathan ,K.,. Edwin, S.C., (2009): Ginger, Pepper and Curry Leaf Powder as Feed Additives in Broiler Diet. International Journal of Poultry Science,8: 779-782
13- Onu, P.N., (2010) : Evaluation of two herbal spices as feed additives for finisher broilers. Biotechnology in Animal Husbandry,26: 383-392
14- Rukhani, S., Naz, Z., Nikousefat, V., Tufarelli, M., Javidan,M.S., Qureshi, LaudadioV.,(2012): Potential applications of ginger(Zingiberofficinale) in poultry diets. World's Poultry Science Journal. 68:245-252
15- Saeid, J.M., Arakan, B. M., AL-Baddy, M.A., (2010): Effect of Aqueous Extract of Ginger (Zingiberofficinale) on Blood Biochemistry Parameters of Broiler. International Journal of Poultry Science. 9: 944-947
16- Tekeli, A., Kutlu, H.R., Celik, L., (2011) Effect of Z. offincinale and propalis extracts on theperformance, carcass and some blood parameters of broiler chicks. Current Research in Poultry Science. 1:12-23
17- Weidner M.S., Sigwart,K., (2000): The safety of a ginger extract in the rat. Journal of Ethnopharmacology.73: 513-520
18- Zhang ,GF., Yang ,ZB., Wang ,Y., Yang, W.R., Jiang ,S.Z., Gai ,G. S., (2009): .Effects of ginger root (Zingiber officinale) processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens. . 88(10):2159-66
19- Zhao, X., Yang, Z.B., Yang, W.R., Wang, Y., Jiang, S.Z., Zhang, G.G., (2011): Effects ofginger root (Zingiber officinale) on laying performance and antioxidant status of laying hens and on dietaryoxidation stability. Poultry Science. 90: 1720-1727
_||_