پتانسل یابی موقعیت مناسب کشت محصولات کشاورزی با بهره گیری از یک سامانه GIS-AHP مبنا در دشت سیرجان
محورهای موضوعی : فناوری های تولید پایدار
1 - عضو هیئت علمی, گروه مهندسی عمران, دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران
2 - عضو هیئت علمی, گروه مهندسی معماری, دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران
کلید واژه: سیستم اطلاعات مکانی, روش فازی, زمین شناسی, تحلیل سلسله مراتبی, کیفیت عناصر آب,
چکیده مقاله :
ارزیابی کیفیت منابع آب زیرزمینی در مدیریت صنعت کشاورزی، از اهمیت خاصی برخوردار است. افت سطح آب زیرزمینی در دشتها به علت بهرهبرداری بیرویه و خشکسالی، مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد میکند. یکی از مهمترین این مشکلات، نامناسب بودن کیفیت آب زیرزمینی و تاثیر نامطلوب در مصرف آن میباشد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی دشت سیرجان برای استفاده در مصارف کشاورزی میباشد. در این مطالعه، ابتدا آب زیرزمینی دشت سیرجان براساس 9 پارامتر سولفات، بیکربنات، کلسیم، منیزیم، کلر، سدیم، خاصیت اسیدی آب، مقدار کل مواد محلول در آب و هدایت الکتریکی آب پهنهبندی شده، سپس برای همگن کردن هر کدام از لایههای تهیه شده، روش فازی به کار رفت. به منظور تهیة نقشههای پهنهبندی، از روش میانگین عکس فاصله و برای وزندهی به لایهها و تهیة نقشة نهایی کیفیت آب، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. نتایج نشان داد که خشکسالیهای اخیر، کاهش بارندگی و برداشت از منابع آب زیرزمینی باعث بالا رفتن مقدار EC از مقدار استاندارد با میانگین 6820/575 میکروزیمنس و بالا رفتن مقدار TDS از مقدار استاندارد با میانگین 3891/57 میلیگرم بر لیتر شده است. همچنین کیفیت آب حدود 55% منطقة مورد مطالعه برای کشاورزی مطلوب و با توجه به نمودارهای مقدار کل مواد محلول در آب و هدایت الکتریکی آب، غلظت آنها باعث نامناسب بودن کیفیت حدود 45 درصد از مساحت زمینهای دشت در قسمتهای شرقی و مرکزی شده است. به طور کلی نتایج، ارتباط عناصر بررسی شده را تایید میکند به نحوی که برخی از این عناصر تاثیر مهمی بر روی کیفیت آب زیرزمینی داشتهاند.
The assessment of groundwater quality in agricultural industry management is of particular importance. The decline in groundwater levels in plains due to overexploitation and drought creates many environmental problems. One of the most important of these problems is the unsuitability of groundwater quality and its undesirable effects on consumption. The aim of this research is to evaluate the quality of groundwater in Sirjan plain for agricultural use. In this study, the groundwater of Sirjan plain was classified based on 9 parameters: sulfate, bicarbonate, calcium, magnesium, chloride, sodium, total dissolved solids, and electrical conductivity. Then, a fuzzy method was used to homogenize each of the prepared layers. In order to prepare zoning maps, the method of average distance image was used for weighting the layers and preparing the final water quality map, the hierarchical process analysis method was used. The results showed that recent droughts, reduced rainfall, and extraction from groundwater sources have led to an increase in EC values from the standard value with an average of 575.6820 microsiemens and an increase in TDS values from the standard value with an average of 57.3891 milligrams per liter. Also, the water quality of approximately 55% of the study area is suitable for agriculture, and based on the total dissolved solids and electrical conductivity water quality diagrams, their concentration has made about 45% of the plain areas in the eastern and central parts unsuitable. In general, the results confirm the relationship between the examined elements in such a way that some of these elements have had a significant impact on groundwater quality
_||_