بررسی اثر پرایمینگ میدان مغناطیسی، هیومیکس و فولزایم پالس بر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم رقم سیلوان تحت آبیاری با پساب خانگی
محورهای موضوعی : افزایش عملکرد
علی باقرزاده
1
*
,
احسان افشار
2
,
ابوالفضل طالقانی
3
1 - دانشیار، گروه مهندسی کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2 - گروه مهندسی کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
3 - گروه مهندسی کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
کلید واژه: گندم, میدان مغناطیسی, هیومیک اسید, فولزایم پالس, عملکرد و اجزای عملکرد.,
چکیده مقاله :
مقدمه: در دهههای اخیر، استفاده از فناوریهای نوین جهت بهبود عملکرد محصولات زراعی اهمیت فزایندهای یافته است.
مواد و روشها: این پژوهش به بررسی اثر پرایمینگ میدان مغناطیسی به همراه تیمارهای هیومیکس و فولزایم پالس بر عملکرد گندم رقم «سیلوان» در شرایط آبیاری با پساب خانگی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ پرداخته است. در این مطالعه، بذرهای گندم به مدت ۲۰ دقیقه با میدان مغناطیسی در چهار سطح شدت (۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیتسلا) تیمار شدند. همچنین دو سطح تیمار هیومیکس (تلقیح و عدم تلقیح) و دو سطح کاربرد فولزایم پالس (اعمال یا عدم اعمال) بررسی شدند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که تیمار میدان مغناطیسی تأثیر معناداری بر تمامی صفات عملکردی گندم دارد، در حالی که تیمارهای هیومیکس و فولزایم پالس تنها بر صفات مرتبط با عملکرد دانه و اجزای عملکرد تأثیر مثبت معنادار داشتند. بعلاوه اثر متقابل میدان مغناطیسی و تیمار هیومیکس بر افزایش تعداد سنبله (متر مربع)، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد جوانهزنی، نشاندهنده همافزایی مثبت این دو عامل است. همچنین، ترکیب سه تیمار نیز بهطور معناداری بر عملکرد دانه تأثیر گذاشت؛ بهطوری که بیشترین عملکرد دانه (میانگین ۷۹۲۵ کیلوگرم در هکتار) در تیماری بهدست آمد که بذرها با میدان مغناطیسی ۱۰۰ میلیتسلا تیمار شده و بههمراه تیمار هیومیکس و کاربرد فولزایم پالس مورد استفاده قرار گرفتند، در مقابل کمترین عملکرد (میانگین ۳۹۳۲ کیلوگرم در هکتار) در تیمار شاهد مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از آب مغناطیسی شده میتواند بهبود قابلملاحظهای در عملکرد گندم تحت شرایط خاص آبیاری ایجاد کند.
- Introduction
In recent decades, the use of modern technologies to enhance the performance of agricultural products has gained increasing importance.
- Materials and Methods
This study investigated the effect of magnetic field priming combined with humic substance and foliar pulse treatments on the performance of the wheat cultivar “Silvan” under irrigation using household wastewater at the research field of Islamic Azad University in Mashhad during the 1402-1403 growing season. Wheat seeds were treated with a magnetic field at four intensity levels (0, 50, 100, and 150 millitesla) for 20 minutes. Additionally, two levels of humic treatment (with or without seed inoculation) and two levels of foliar pulse application (applied or not applied) were examined.
- Results and Discussion
The results indicated that magnetic field treatment had a significant effect on all performance traits of wheat, whereas the humic and foliar pulse treatments only had a significant positive impact on traits related to kernel yield and its components. Moreover, the interaction between the magnetic field and humic treatments significantly increased spike density (per square meter), thousand kernel weight, grain yield, and germination percentage, demonstrating a positive synergy. Furthermore, the combined application of all three treatments significantly influenced grain yield; the highest yield (an average of 7925 kg/ha) was achieved with a 100 millitesla magnetic field priming along with humic and foliar pulse treatments, compared to the lowest yield (an average of 3932 kg/ha) observed in the untreated control.
- Conclusion
These findings suggest that the use of magnetized water can substantially improve wheat performance under specific irrigation conditions.
Balakhnina, T., Bulak, P., Nosalewicz, M., Pietruszewski, S., and Włodarczyk, T. 2015. The influence of wheat (Triticum aestivum L.) seed pre-sowing treatment with magnetic fields on germination, seedling growth, and antioxidant potential under optimal soil watering and flooding. Acta Physiologiae Plantarum 37, Article 59. https://doi.org/10.1007/s11738-015-1802-2
Canellas, L. P., Canellas, N. O. A., Souza da, L. E. S. I., Olivares, F. L., and Piccolo, A. 2020. Plant chemical priming by humic acids. Chemical and Biological Technologies in Agriculture 7, Article 12.
Cassman, K. G., Grassini, P., and van Wart, J. 2010. Crop Yield Potential, Yield Trends, and Global Food Security in a Changing Climate. Series on Climate Change Impacts, Adaptation, and Mitigation 37–51. https://doi.org/10.1142/9781848166561_0004
Cecchetti, D., Pawełek, A., Wyszkowska, J., Antoszewski, M., and Szmidt-Jaworska, A. 2022. Treatment of winter wheat (Triticum aestivum L.) seeds with electromagnetic field influences germination and phytohormone balance depending on seed size. Agronomy 12(6), 1423. https://doi.org/10.3390/agronomy12061423
Dhankher, O. P., and Foyer, C. H. 2018. Climate resilient crops for improving global food security and safety. Plant, Cell & Environment 41(5), 953-957. https://doi.org/10.1111/pce.13207
Erez, M. E., and Özbek, M. 2024. Magnetic field effects on the physiologic and molecular pathway of wheat (Triticum turgidum L.) germination and seedling growth. Acta Physiologiae Plantarum 46, Article 5. DOI:10.1007/s11738-023-03631-7
FAO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/ca9692en Fischer, R. A., Byerlee, D., and Edmeades, G. 2014. Crop yields and global food security: Will yield increase continue to feed the world? ACIAR Monograph No. 158, Canberra: Australian Centre for International Agricultural Research.
Khoury, C. K., Bjorkman, A. D., Dempewolf, H., Ramirez-Villegas, J., Guarino, L., Jarvis, A., and Struik, P. C. 2014. Increasing homogeneity in global food supplies and the implications for food security. Proceedings of the National Academy of Sciences 111(11), 4001-4006. https://doi.org/10.1073/pnas.1313490111
Liang, G. 2022. Nitrogen fertilization mitigates global food insecurity by increasing cereal yield and its stability. Information Processing in Agriculture.
MacDonald, M. T., and Mohan, V. R. 2025. Chemical seed priming: Molecules and mechanisms for enhancing plant germination, growth, and stress tolerance. Current Issues in Molecular Biology 47(3), 177. https://doi.org/10.3390/cimb47030177
Maffei M. E. 2014. Magnetic field effects on plant growth, development, and evolution. Frontiers in plant science 5, 445. https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00445
Mughal, M., and Fontan Sers, C. 2020. Cereal production, undernourishment, and food insecurity in South Asia. Review of Development Economics 24(3), 1164-1181. https://doi.org/10.1111/rode.12659
Neupane, D., Adhikari, P., Bhattarai, D., Rana, B., and Ahmed, Z. 2022. Does climate change affect the yield of the top three cereals and food security in the world? Earth 3(1), 4. https://doi.org/10.3390/earth3010004
Rathod, G. R., and Anand, A. 2016. Effect of seed magneto‐priming on growth, yield and Na/K ratio in wheat (Triticum aestivum L.) under salt stress. Plant Physiology Reports 21, 15–22. https://doi.org/10.1007/s40502-015-0189-9
Rizk, R., Ahmed, M., Abdul-Hamid, D., Zedan, M., Tóth, Z., and Decsi, K. 2025. Resulting key physiological changes in Triticum aestivum L. plants under drought conditions after priming the seeds with conventional fertilizer and greenly synthesized zinc oxide nanoparticles from corn wastes. Agronomy 15(1), 211. https://doi.org/10.3390/agronomy15010211
Rosegrant, M. W., and Cline, S. A. 2003. Global food security: Challenges and policies. Science, 302(5652), 1917-1919. https://doi.org/10.1126/science.1092958
Savary, S., Ficke, A., Aubertot, J. N., and Hollier, C. 2012. Crop losses due to diseases and their implications for global food production losses and food security. Food Security 4(4), 519-537.
Tilman, D., Balzer, C., Hill, J., and Befort, B. L. 2011. Global food demand and the sustainable intensification of agriculture. Proceedings of the National Academy of Sciences 108(50), 20260–20264. https://doi.org/10.1073/pnas.1116437108
van Loon, M. P., Hijbeek, R., and Ten Berge, H. F. M. 2019. Impacts of intensifying or expanding cereal cropping in sub-Saharan Africa on greenhouse gas emissions and food security. Global Change Biology 25(10), 3177-3190.