تأثیر عصارههای گیاهی بر کاهش رشد باکتری عامل شانکر باکتریایی بادام (pv. syringae Pseudomonas syringae) در شرایط آزمایشگاه
محورهای موضوعی : بیماری شناسی گیاهیمحمدرضا ارژنگ 1 , جلال غلام نژاد 2 * , اعظم جعفری 3 , حیدر مفتاحی زاده 4 , مهسا برهمت 5 , کاوه فرهادی آزاد 6
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
2 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
3 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
4 - دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
5 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
6 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزي و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
کلید واژه: شانکر باکتریایی, بادام, Pseudomonas syringae pv. syringae , عصاره گیاهی,
چکیده مقاله :
بادام بومی آسیای میانه و ایران است و جزء مهمترین محصولات باغی کشور بوده و جایگاه مهمی در بین محصولات باغی کشور بهویژه سمت غرب کشور دارد. بیماری شانکر باکتریایی با عامل pv. syringae Pseudomonas syringae به بیماری بلاست جوانه و بلاست شکوفه هم معروف است. با توجه به اهمیت این بیماری و لزوم انجام مبارزه صحیح و اصولی با آن، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر غلظتهای مختلف عصارههای گیاهی شامل اسطوخودوس، کارده و بنسرخ بر کاهش بیماریزایی باکتری pv. syringae P. syringae و معرفی غلظت مؤثر و کاربردی از عصارههای گیاهی در آزمون آزمایشگاهی انجام شد. آزمون بر روی محیط کشت Nutrient Agar انجام شد و برای شاهد از آب مقطر سترون استفاده شد. برای هر عصاره سه تکرار در نظر گرفته شد. غلظتهای عصارههای آبی و الکلی شامل 500، 1500 و ppm2000 بود. بعد از گذشت 48 ساعت از ریختن عصارهها در چاهکها، هالۀ بازدارندۀ رشد اطراف چاهک اندازهگیری شد و در نهایت درصد کنترلکنندگی هر عصاره در مقایسه با شاهد آب مقطر محاسبه گردید. نتایج نشان داد بهترین اثر بازدارندگی در بین عصارههای آبی مربوط به عصارۀ آبی اسطوخودوس با غلظت ppm2000 به میزان 45/82 درصد و کمترین بـازدارنـدگی مـربـوط به عـصـارۀ آبی بنسـرخ با غـلـظـت ppm500 بـه مـیـزان 68/29 درصـد بـر روی بـاکـتـری P. syringae pv. syringae در شرایط آزمایشگاه بود؛ بهترین اثر بازدارندگی در بین عصارههای الکلی مربوط به عصارۀ الکلی اسطوخودوس با غلظت ppm2000 به میزان 12/84 درصد بود و عصارۀ الکلی بنسرخ با غلظت ppm500 کمترین اثر بازدارندگی به میزان 12/34 درصد را بر روی باکتری P. syringae pv. syringae در شرایط آزمایشگاه داشت؛ تمامی تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش در سطح آماری بهتری نسبت به تیمار شاهد قرار گرفتند. یافتههای این پژوهش نشان داد که عصارههای گیاهی مورد استفاده در این پژوهش خاصیت بازدارندگی علیه باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی در شرایط آزمایشگاه داشتند؛ لذا با یافتن فرمولاسیونهایی از ترکیبات گیاهی مانند عصارهها میتوان بهعنوان ترکـیـبات جایگزین با خاصیت گیاهسـوزی کمـتر، خطرات زیـستمـحیطی کمـتر و تضمینکننده سلامت انسان و محیطزیست، علیه این باکتری استفاده نمود.
Almond is native to Central Asia and Iran and one of the most important garden crops in the country and has an important place among the garden crops in the country, especially in the western part of the country. Bacterial canker disease caused by Pseudomonas syringae pv. syringae is also known as bud blast disease and blossom blast disease. Given the importance of this disease and the need to fight it correctly and systematically, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of plant extracts including Lavender, Biarum and Michael Hoog on reducing the pathogenicity of the bacteria P. syringae pv. syringae and introducing an effective and practical concentration of plant extracts in a laboratory test. The test was performed on Nutrient Agar culture medium and after the bacteria were cultivated, wells with a diameter of three millimeters were created in the middle of each Petri dish on the culture medium and about 10 microliters of each extract were poured into each well. Sterile distilled water was used as the control. Three replicates were considered for each extract. The concentrations of aqueous and alcoholic extracts were 500, 1500 and 2000ppm. After 48 hours of pouring the extracts into the wells, the growth inhibitory area around the well was measured, and finally the percentage of control of each extract compared to the distilled water control was calculated. The results show that the best inhibitory effect among the aqueous extracts was related to the aqueous extract of Lavender with a concentration of 2000ppm with an inhibitory effect of 82.45%, and the aqueous extract of Michael Hoog with a concentration of 500ppm with an inhibitory effect of 29.68% had the least inhibitory effect on the bacteria P. syringae pv. syringae in vitro condition; The best inhibitory effect among alcoholic extracts was related to the ethanol extract of Lavender with a concentration of 2000ppm with an inhibitory effect of 84.12%, and the ethanol extract of Michael Hoog with a concentration of 500ppm with an inhibitory effect of 34.12% had the lowest inhibitory effect on the P. syringae pv. syringae in vitro conditions; all treatments used in this study were statistically better than the control treatment. The findings in this study showed that the plant extracts used in this study have inhibitory properties against the bacteria that cause bacterial canker in laboratory conditions, so by finding formulations of plant compounds such as extracts, they can be used as substitutes for chemical compounds that have less herbicidal properties, fewer environmental risks, and guarantee human and environmental health against these bacteria.