یکیازبرنامههایمهمدرمدیریتاراضیشوروبیابانی،احیایپوششگیاهیتوسطگونههایمتحملبهشوریاست.بدینمنظورصفات جوانهزنی و صفات رویشی گیاهچه کهورک تحتتنش شوریدر دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. آزمایش جوانهزنیدرقالبطرحکاملاً تصادفی با نهسطحشوری شامل آب مقطر (شاهد)، پنج، 10، 15، چکیده کامل
یکیازبرنامههایمهمدرمدیریتاراضیشوروبیابانی،احیایپوششگیاهیتوسطگونههایمتحملبهشوریاست.بدینمنظورصفات جوانهزنی و صفات رویشی گیاهچه کهورک تحتتنش شوریدر دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. آزمایش جوانهزنیدرقالبطرحکاملاً تصادفی با نهسطحشوری شامل آب مقطر (شاهد)، پنج، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 دسیزیمنس بر متر با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی و آزمایشگلدانیدرپنج سطح شوری شامل آب شهری (شاهد)، 10، 20، 30 و 40 دسیزیمنس بر متر با سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفیدرگلخانهدانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایجنشاندادکهدرصد جوانهزنی، طول ریشهچه،طول ساقهچه و وزن خشک گیاهچهباافزایششوری تا سطح 20 دسیزیمنسبرمترنسبت به شاهد به 50 درصد کاهشیافت. طبقمدللجستیگبرازشدادهشدهبهصفاتگیاهکهورک،درشرایطگلدانی،شوریبیشاز 8/30 دسیزیمنسبرمترسببکاهش 50 درصدیوزنخشکاندامهواییگردید و50 درصد وزنخشکو طولریشه به ترتیب در شوری37/20 و 53/27 دسیزیمنسبرمتر بهدست آمد.حفظ50 درصدی محتوایآبنسبیبرگو 78 درصدی انشعابات فرعی ریشه درسطوحبالایشوری (50 دسیزیمنسبرمتر) بیانگرتحملبالایاینگیاهدرغلظتهایشوریبالابود،بهنظرمیرسدحفظآبنسبیبرگیکیازسازوکارهایتحملبهشوریدرگیاهکهورکباشد.
پرونده مقاله
ارقـام یونجـه نسـبت بـه شرایط اقلیمـی و محیطـی پاسـخ هـای متفـاوتی مـی دهنـد. ارقامی که در طول چین ها و سال های مختلـف بتواننـد بـا منطقـه تحـت کشـت سـازگاری یابند، عملکـرد کمی و کیفی بـالا تری دارند، مناسـب کاشتهستند. جهت بررسی تأثیر نوع رقم بر خصوصیات مختلف ارقام یونج چکیده کامل
ارقـام یونجـه نسـبت بـه شرایط اقلیمـی و محیطـی پاسـخ هـای متفـاوتی مـی دهنـد. ارقامی که در طول چین ها و سال های مختلـف بتواننـد بـا منطقـه تحـت کشـت سـازگاری یابند، عملکـرد کمی و کیفی بـالا تری دارند، مناسـب کاشتهستند. جهت بررسی تأثیر نوع رقم بر خصوصیات مختلف ارقام یونجه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکـز تحقیقـات کشـاورزی و منـابع طبیعـی ورامین اجـرا گردید. در این تحقیق تعداد پنج رقم یونجه خارجی به نام های تیمبیل (Timbale)، فاستا (Fasta)، ملیسا (Melissa)، ملدور (Meldor)، سوورانا (Sovrana) وارداتی از کشور فرانسه و رقم یونجه همدانی مجموعا شش رقم در تاریخ متداول کشت بهاره، در دهه اول اردیبهشت ماهکشت شد. ویژگی های کیفی و عملکردی ارقام مورد مطالعه در سه چین (چین اول: برداشت در مرحله 10 درصد گلدهی، چین دوم: برداشت در مرحله 50 درصد گلدهی و چین سوم: برداشت در مرحله 100 درصد گلدهی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوع رقم و مراحل برداشت بر عملکرد علوفه تر و پروتئین در سطح یک درصد و بر عملکرد علوفه خشک در سطح پنج درصد معنی دار بود. بیش ترین عملکرد علوفه تر و خشک در کل تیمار ها مربوط به رقم همدانی در چین اول (به ترتیب 69/26 و 45/5 تن در هکتار) بود. با افزایش مراحل برداشت میزان عملکرد علوفه کاهش یافت. بیش ترین میزان عملکرد پروتئین مربوط به رقم همدانی در چین اول (3/776 کیلو گرم در هکتار) و کمترین میزان عملکرد پروتئین نیز به رقم ملیسا در چین سوم (9/244 کیلو گرم در هکتار) اختصاص داشت. در بین ویژگی های فیزیکی مورد مطالعه نیز بیش ترین (48/3) و کمترین (93/1) شاخص سطح برگ به ترتیب در رقم همدانی و ملیسا مشاهده شد. بیش ترین نسبت برگ به ساقه نیز مربوط به رقم همدانی (49/1) بود. بین سایر ارقام تفاوت معنی داری از لحاظ میزان نسبت برگ به ساقه یونجه مشاهده نشد. بر اساس نتایج این آزمایش، رقم همدانی و چـین اول وضعیت مناسب تری برای تولید یونجه با کیفیت و عملکرد بالا داشتند.
پرونده مقاله