میزان توان و توزیع فضایی سرمایه های ارسالی مهاجران بین الملل در بخش بهداشت و درمان (مطالعه موردی: سکونتگاههای روستایی شهرستان لامرد)
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی برنامه ریزی منطقه ایسید حسن مطیعی لنگرودی 1 , فضیله دادورخانی 2 , حسن علی فرجی سبکبار 3 , حسن دارابی 4 , ابراهیم رستگار 5 *
1 - استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 - دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3 - دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4 - استادیار محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
5 - دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
کلید واژه: سرمایه های ارسالی مهاجران, خدمات بهداشت و درمان, سکونتگاه های روستایی, شهرستان لامرد,
چکیده مقاله :
امروزه از سرمایههای ارسالی مهاجران بینالمللی به عنوان یکی از ابعاد مالی و سرمایهگذاری در کشورهای در حال توسعه نام میبرند. در بُعد عمومی، سرمایههای ارسالی مهاجران عمدتاً در بخشهای کالبدی، فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، آموزشی و بهداشت و درمان سرمایهگذاری میگردند. در شهرستان لامرد به عنوان محدوده پژوهش، اینگونه سرمایهگذاریها در بخشهای مختلف و از جمله در بخش بهداشت و درمان هزینه شده است. اینکه اینگونه سرمایهها به چه میزان و با چه الگوی توزیعی در سطح بخشهای سیاسی و اداری برای دسترسی به تأسیسات بهداشت و درمان هزینه گردیدهاند، از مسائل عمده پژوهش به حساب میآید. از اینرو پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی توزیع فضایی سرمایههای ارسالی مهاجران در بخش بهداشت و درمان شهرستان لامرد پرداخته است. نتایج مطالعات اسنادی و اکتشافی حاکی از 88 اقدام عمرانی شامل ساخت انواع مراکز بهداشتی و درمانی و تأسیسات و تجهیزات پشتیبان این بخش است. برآورد اعتباری این اقدامات بر قیمت پایه سال 1391 بیش از 410 میلیارد ریال بوده است. تحلیل فضایی میزان دریافت سرمایه های ارسالی مهاجران در چهار بخش مرکزی، اشکنان، علامرودشت و چاهورز نشان میدهد که مدیریت عرصههای جغرافیایی در توزیع سرمایههای ارسالی مهاجران وجود نداشته است. بر اساس استانداردهای پیشنهادی برای خدمات بهداشت و درمان، توزیع فضایی خدمات پایه (خانههای بهداشت و مراکز بهداشت و درمان) از وضعیت مناسب برخوردار و توزیع فضایی خدمات تخصصی (بیمارستان، درمانگاه و مجتمعهای خدمات درمانی) شاهد عرصههای دارای توان بالاتر از میزان جمعیت و کاملاً برخوردار (مرکزی و اشکنان) برخوردار (علامرودشت) و محروم (چاه ورز) را نشان میدهد.